''Ενας από τους λόγους που οδήγησαν τον Τύπο στον σημερινό μεγάλο βαθμό αναξιοπιστίας, κύριε Πρόεδρε, ήταν ο βαθμός διείσδυσης του κράτους στην τέταρτη εξουσία. Μυστικά κονδύλια από διάφορα υπουργεία χρησιμοποιήθηκαν για να εκμαυλιστούν συνειδήσεις και να εξυπηρετηθούν πολιτικά παιγνίδια. Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστο πόσοι τρόφιμοι των μυστικών υπηρεσιών εργάζονται παράλληλα και στον χώρο του Τύπου με το καπέλο του δημοσιογράφου. Αυτή είναι η μια όψη, που αφορά εμάς τους δημοσιογράφους. Υπάρχει και μία άλλη που αφορά εσάς τους πολιτικούς. Πιστεύει στ' αλήθεια κάποιος ότι οι εκμαυλισμένοι δεν είναι μισθοφορικός στρατός, έτοιμος να υπηρετήσει κάθε φορά τον επόμενο εκλεκτό; Ότι δεν αποτελούν πλέον ένα από τα πιο σκοτεινά δωμάτια του βαθέως κράτους;
Η ΕΥΠ πάντοτε είχε τα δίκτυά της στον χώρο του Τύπου. Επειδή η δημοσιογραφική ταυτότητα «περνάει» οπουδήποτε και επειδή οι δημοσιογράφοι είναι εκ του αντικειμένου τους φορείς πληροφοριών. Θυμόμαστε την «έκπληξή» μας έπειτα από την αποκάλυψη της υπόθεσης Κρυστάλλη. Ή όταν μαθαίναμε κάθε φορά ότι πασίγνωστοι δημοσιογράφοι, σύμβολα τότε για τον ίδιο τον χώρο, ήταν ταυτόχρονα και έμμισθοι υπάλληλοι της τότε ΚΥΠ. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ρίξει ιδιαίτερο «βάρος» στον «εκδημοκρατισμό» των υπηρεσιών…
Οι πρακτικές αυτές έχουν να κάνουν με το εσωτερικό μέτωπο της χώρας και δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της ΕΥΠ, ο οποίος είναι η προστασία από τους εξωτερικούς κινδύνους. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της εκάστοτε κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε πλάνο. Κι αυτό δεν νομίζουμε ότι σηκώνει κάποια περαιτέρω συζήτηση.
Μία καλή αρχή, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο του χαφιεδισμού στην Ελλάδα, είναι να μάθουμε ως φορολογούμενοι πολίτες ποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ είναι… διπλοθεσίτες και εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι. Και ποιοι δημοσιογράφοι έχουν πάρει ποσά και για ποιον λόγο από τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια.
Είναι σωστό αυτό; Να διασυρθούν με αυτό τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι; Η απάντηση θα έπρεπε κανονικά να είναι αντίστροφη: Είναι σωστό δημόσιοι λειτουργοί να συλλέγουν πληροφορίες για τους πολιτικούς αντιπάλους της εκάστοτε κυβέρνησης; Είναι σωστό διάφορα παράκεντρα εξουσίας να επιχειρούν να ελέγχουν μέσα ενημέρωσης και μάλιστα χρησιμοποιώντας κρατικά χρήματα;
Τα μαύρα κονδύλια των υπουργείων είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Για ποιον λόγο το υπουργείο Άμυνας, για παράδειγμα, ή και το Εξωτερικών να δώσουν «μαύρα», αδήλωτα στην εφορία, χρήματα σε εγχώριους δημοσιογράφους; Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η πρακτική; Πόσα χρήματα δόθηκαν τα τελευταία χρόνια; Δεν δικαιούμαστε να μάθουμε και σε ποιους; Επαναλαμβάνουμε: Δεν κατανοούμε τον ακριβή λόγο για τον οποίο το υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 8 ή 48 Έλληνες δημοσιογράφους. Για να επηρεάσουν με τα γραπτά τους ποιους; Τους Τούρκους ή τους Σκοπιανούς; Είναι αστείο! Καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς παίζεται πίσω απ' όλες αυτές τις «χρηματοδοτήσεις».
Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν χρηματοδοτηθεί από μυστικά κονδύλια υπουργείων ακόμη και blogs, προκειμένου να στηρίξουν τη γραμμή του υπουργού. Αν αυτό δεν είναι κατάφωρη παραβίαση του πνεύματος του νόμου που επέτρεψε τα μυστικά κονδύλια, τι άλλο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως τέτοια;
Και τέλος, μαθαίνουμε ότι ανάλογα κονδύλια και για ανάλογους σκοπούς χρησιμοποίησε στο παρελθόν και η ελληνική αστυνομία. Είναι αλήθεια; Νομίζουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα θέλει να λάμψει η αλήθεια. Ότι κουμπαριές, φιλίες και άλλους είδους σχέσεις του παρελθόντος δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο σε μία προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια. Ή μιλούμε για ένα συμβόλαιο αλήθειας ή όχι…
Η αποκάλυψη των ονομάτων έχει διπλή σημασία. Θα είναι μία σοβαρή πολιτική πράξη, καθώς θα βάλει τέρμα στη δημοσιογραφική καριέρα αυτών των καλών πρακτόρων και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ταφόπλακα για οποιαδήποτε προσπάθεια στο μέλλον να ξεκινήσει πάλι ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θα είναι ηλίθιος κάποιος να δεχτεί να μπει στις ανάλογες λίστες, όταν θα ξέρει ότι το όνομά του θα μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή στη δημοσιότητα.
Αν θέλετε, κύριε Πρόεδρε, να βάλετε ένα τέρμα σε αυτή την αθλιότητα, κάντε το βήμα. Μη διστάσετε να ανοίξετε το απόστημα. Κι όταν αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, τότε ίσως κατανοήσουμε πολλά περισσότερα απ' όσα φανταζόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών. Κι επιτέλους, ας ασχοληθούν αυτές οι υπηρεσίες με το έργο τους. Κι όσοι παραστρατούν να γνωρίζουν ότι στο τέλος του διαδρόμου τούς περιμένει ο διασυρμός κι ένας εισαγγελέας.
Να είμαι ειλικρινής, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω ότι πρέπει να το κάνετε. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνετε. Κι ο λόγος είναι απλός: Οι ίδιες οι υπηρεσίες θα αντιδράσουν, επειδή με αυτό τον τρόπο θα κόψετε τον δρόμο στον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά, Πρόεδρε!
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.