Ο Α. Τσίπρας χθες εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στην κάλπη τον Σεπτέμβριο για να προλάβει τα δυσάρεστα απρόοπτα του χειμώνα, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Αναμφίβολα έχει μια λογική η εκτίμησή του. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέξουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
1.Να έχουμε μια εξαιρετική τουριστική χρονιά, που θα παραγάγει πλούτο σε όλο τον μεγάλο κύκλο που κινείται γύρω από τον τουρισμό.
2.Να μην έχουμε έκτακτα γεγονότα στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Επειδή και η χειμαζόμενη τουρκική οικονομία έχει ανάγκη του τουριστικού συναλλάγματος, πιθανόν στους γείτονες να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές.
3.Να έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός. Καλοκαίρι με την τιμή της βενζίνης στα ύψη, πέραν όλων των άλλων, θα προκαλέσει και πολιτικές παρενέργειες.
4.Δεν θα έχουμε καταστροφές από πυρκαγιές όπως το 2021, που όπως θα θυμούμαστε στοίχισε στην κυβέρνηση τότε τρεις δημοσκοπικές μονάδες.
Αν συμβούν όλα αυτά, τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να κληθεί να απαντήσει στην πρόκληση των πρόωρων εκλογών, καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για το κόμμα του. Εξάλλου, όλοι οι πρωθυπουργοί —πλην ενός- που επιλέγουν τις πρόωρες εκλογές είναι σίγουροι πως θα τις κερδίσουν και γι΄ αυτό τις κάνουν.
Ειδάλλως, ραντεβού στις κάλπες με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Λογικά θα προηγηθεί ένας μίνι ανασχηματισμός, ίσως τέλη Αυγούστου, σε επίπεδο υφυπουργών για να ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία σε περιοχές που φαίνεται πως έχει πρόβλημα.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου, ανοίγει και το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα μέσα στο χειμώνα του 2023 να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα των επενδύσεων, κυρίως στον τομέα των θέσεων εργασίας.
Και αν η διεθνής ένταση δεν εκτονωθεί και αν ο πληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ιδίως τον χειμώνα, μέσα σε τι πολιτικό κλίμα θα διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Είναι ο αντίλογος.
Κάθε κυβέρνηση κάνει τον προγραμματισμό της με βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο η ένταση να έχει αποκλιμακωθεί και μαζί της και ο πληθωρισμός. Αυτό είναι το καλό σενάριο.
Στο λιγότερο καλό σενάριο ο πρωθυπουργός έχει ένα ατού στα χέρια του. Οι πολίτες αυτόν εμπιστεύονται για να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν εδώ και τρία χρόνια.
Επιπλέον, τους αρέσει η σταθερότητα και ο σεβασμός των θεσμικών διαδικασιών, γι΄ αυτό ανέκαθεν ετάσσοντο κατά των πρόωρων εκλογών με μεγάλη πλειοψηφία.
Πέραν των παραπάνω, το προφίλ του πρωθυπουργού δύσκολα θα του επιτρέψει να φανεί αναξιόπιστος για λόγους τακτικής. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους ανακολουθίες. Γι΄ αυτό εκλογές του χρόνου τέτοια εποχή.
ΥΓ. Πιστεύω πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές. Ο Ν. Ανδρουλάκης και να μην το θέλει, θα πιεστεί από τους βουλευτές του. Δέκα - δώδεκα από αυτούς, λόγω εκλογικού συστήματος και λόγω πολιτικής πίεσης, δε θα επανεκλεγούν στις δεύτερες εκλογές. Είναι λογικό να πιέσουν για να το αποτρέψουν.