Επί σειρά μηνών ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί υψηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική του τακτική και κρατά σε ένα είδος «επαναστατικής γυμναστικής» στελέχη και οπαδούς επιχειρώντας να πατήσει σε δύο βάρκες ως προς το εσωτερικό του κόμματός τους και να διατηρήσει κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά του προβλήματα.
Το μήνυμα των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα πάντως από τη χθεσινή ψηφοφορία ήταν σαφές αποδομώντας και την προσπάθειά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως εκφραστής της κεντροαριστεράς ηγούμενος μια αρραγούς παράταξης...
Τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στο προσκήνιο. Και όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που λειτουργεί ως ένα είδος συγκολλητικής ουσίας στην Κουμουνδούρου τόσο αυτά επανέρχονται στο προσκήνιο. Τα όσα έλαβαν χώρα άλλωστε κατά τις διάρκεια των εκλογών στις νομαρχιακές του κόμματος το προηγούμενο διάστημα απλά επιβεβαιώνουν την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Καταγγελίες και αποκαλύψεις ακόμη και για εικονικές εγγραφές και μια διαμάχη μεταξύ της «Ομπρέλας» (που συμπεριλαμβάνει τους 53+ και τους Φίλη, Βούτση και άλλους) και των λεγομένων Προεδρικών του Νίκου Παππά και του Χρ. Σπίρτζη, που δεν έλαβε διαστάσεις, τόσο λόγω της κατάστασης με την πανδημία όσο και με την εν γένει αδιαφορία των πολιτών για όσα σημειώθηκαν.
Εντούτοις στο εσωτερικό του κόμματος η αναστάτωση ήταν μεγάλη. Οι τάσεις έδειξαν τις προθέσεις τους ενώ η εμφάνιση των πασοκογενών και στις εσωτερικές διεργασίες έφεραν τους εκφραστές του... αριστερού φρονήματος σε δυσχερή θέση.
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας ενώ συνεχίζει την σε υψηλούς τόνους και εν πολλοίς ακραία ρητορική του (με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει υποθέσεις όπως αυτές του Ν. Παππά και του Δ. Παπαγγελόπουλου) και την επαναστατική εκγύμναση του ακροατηρίου του, δείχνει ανήσυχος και για μια ενδεχόμενη συρρίκνωση που μπορεί αυτή να προκαλέσει. Η τακτική που ακολούθησε με τον αρχιεκτελεστή της 17Ν, αλλά και αυτή που ακολουθεί με τις διαδηλώσεις και την πανδημία δεν έχουν φέρει ορατά αποτελέσματα.
Μάλιστα παρά τις διαρροές από την Κουμουνδούρου περί δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη διαφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ να συρρικνώνεται, οι νέοι άτυποι σύμβουλοί του όπως οι Γ. Λούλης και Η. Νικολακόπουλος χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για ενδεχόμενη οριστική απώλεια του χώρου της κεντροαριστεράς μέσα από την αλλοπρόσαλλη τακτική που ακολουθείται.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δείχνει να επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα βαρίδια παραμένουν στο κόμμα και ο ίδιος δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί ειδικά από περιπτώσεις όπως αυτή του Ν. Παππά, (που μάλιστα έχει μπει δυναμικά στο εσωκομματικό παιχνίδι μέσα από τις εκλογές στις Νομαρχιακές) και του Π. Πολάκη.
Οφείλεται όμως και στους παλαιοκομματικούς αριστερόστροφους παλαιούς συντρόφους που δεν επιθυμούν να βρεθούν παρά τω πλευρώ του προέδρου τους οι πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Το μήνυμα των Ν. Φίλη και Θ. Δρίτσα (εκ της «Ομπρέλας» ορμώμενοι) στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Ελληνικού, είναι ενδεικτικό. Και μάλιστα ο Ν. Φίλης οριοθέτησε με δήλωσή του τα περιθώρια που αφορούν στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά της ηγεσίας αφού ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ πως το νομοσχέδιο αναιρεί την πολιτική του κόμματος και όσα είχε ψηφίσει ως κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση το εσωκομματικό πρόβλημα του Τσίπρα και οι σκελετοί στην ντουλάπα της Κουμουνδούρου μετατρέπονται σε δομικό αντιπολιτευτικό πρόβλημα σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται απέναντι σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, άμεσα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία και κατ' επέκταση με την οικονομία. Το «υγειονομικό σαμποτάζ» στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα» είναι η εικόνα που αναδεικνύεται και που λειτουργεί αποτρεπτικά και την πλειοψηφία των πολιτών.