Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
«Επιτέλους!». Πράγματι, αυτή είναι η λέξη που αναφωνεί όποιος διαβάζει το χθεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά στην ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στην Ιστορία και την Αρχαιολογία αλλά και στις Ορθόδοξες Σπουδές.
Πρόκειται για προγράμματα τετραετούς φοίτησης, στα Αγγλικά, θα απευθύνονται σε νέους εκτός ΕΕ και θα προσφέρουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών.
Πόσο δύσκολο ήταν πλέον; Πολύ. Έπρεπε να προηγηθεί η ήττα της αριστερής ιδεοληψίας στην κάλπη και να δημιουργηθούν στην κοινωνία οι συνθήκες που επιτρέπουν αυτές τις πρωτοβουλίες να θεωρούνται αυτονόητες.
Παρακολουθούμε πολλά πάνελ και εκδηλώσεις ειδικού ενδιαφέροντος για την πολιτική, την οικονομία, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ό,τι διοργανώνεται σε στυλ Tedx ή και τα ίδια τα TedX. Οι πιο ενδιαφέρουσες και επιμορφωτικές από τις προσφερόμενες εκδηλώσεις όμως αφορούν την ιστορία, την αρχαιολογία και τα γράμματα. Και είναι λογικό γιατί σ'αυτούς του τομείς η χώρα μας είναι πραγματικά καλή.
Δεν έχουμε καταλάβει γιατί δεν τους αντιμετωπίζουμε ως ένα δυνάμει χρυσωρυχείο και τους έχουμε γυρίσει την πλάτη. Δεν θα βαρεθούμε να το γράφουμε: ο πλούτος της χώρας είναι η φυσική της ομορφιά, το περιβάλλον της και η πολιτιστική της κληρονομιά. Η δεύτερη είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Μας περιμένει να τη γνωρίσουμε και να την εκμεταλλευτούμε. Επιτέλους, λοιπόν!
Έλεος όμως! Είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή, να διαβάζουμε για την ίδρυση Πανεπιστημίων Τουρισμού και Άμυνας; Μα, είμαστε καθόλου σοβαροί; Κι αν όντως κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης γιατί ο Πρωθυπουργός δεν το εξήγγειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ή έστω κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ; Είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού όλα αυτά ή ο κάθε υπουργός βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει;
Από ένα πρόχειρο ρεπορτάζ πληροφορηθήκαμε ότι η εξαγγελία (για το πανεπιστήμιο Τουρισμού) αφορά κάτι μικρότερο, στη δομή του ΤΕΙ της Αναβύσσου. Αν ισχύει αυτό τότε πρέπει να θυμώσουμε περισσότερο.
Ποιος επιτρέπει στους Υπουργούς να επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο με την ορολογία που όλοι, πλέον, έχουμε συνδέσει με τις αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας; Γιατί να βγει ο κ. Κόνσολας να εξαγγείλει την ίδρυση πανεπιστημίου, αν δεν θα είναι κάτι τέτοιο;
Η κυβέρνηση δεν δίνει καμία σημασία στον τρόπο που επικοινωνεί το έργο της. Επαναπαύεται στους λεγόμενους «λιβανωτούς λόγους» που τώρα στην αρχή δημοσιεύονται με χαρακτηριστική πυκνότητα, αντί να αναλάβει η ίδια τα ηνία της παραγωγής του περιεχομένου της επικοινωνίας τους έργου της και των πρωτοβουλιών της. Είναι λάθος η κυβέρνηση να επικοινωνεί με τους πολίτες μέσω των υμνητών της ή αντιστοίχως των επικριτών της ακόμα και των συκοφαντών της.
Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να κάνουμε ρεπορτάζ για να καταλάβουμε τι μπορεί να εννοεί ο κάθε κ. Κόνσολας, ο πολίτης σίγουρα δεν θα το κάνει γιατί δεν είναι υποχρεωμένος, θα κρίνει μόνο απ'όσα διαβάζει και μάλιστα στα πεταχτά.
Μια ολόκληρη κοινωνία υπέφερε πολλά μέχρι να υπερβεί στοιχειώδεις ιδεοληψίες (ακόμα έχει δρόμο), μέχρι να είναι σε θέση να διαβάζει ρεπορτάζ και να αναφωνεί «Επιτέλους!». Γιατί να ακολουθεί η προχειρότητα και να μετατρέπει σχεδόν αμέσως το «Επιτέλους» σε «Έλεος!»;