Η οικονομία θα βιώσει ένα δεύτερο Lock down με αποτέλεσμα τα ΑΕΠ να πιεστεί περαιτέρω για το 2020. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν εν κινήσει να αμβλύνουν την κατάσταση με επιδόματα, επιδοτήσεις και δανεισμού μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής μιας και ξέρουν ότι αν δεν συμβεί αυτό πολλοί περισσότεροι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο μπορούν να λύσουν και σε ποιο βαθμό το πρόβλημα. Με το μεγαλύτερο ερώτημα να είναι το πόσο θα κρατήσει η όλη κατάσταση. Αν υποθετικά το πρόβλημα συνεχιστεί και δεν βγει εμβόλιο τότε η διαδικασία των Lock down ανά διαστήματα θα συνεχιστεί εκτός και αν καταφέρουμε να μεγαλώσουμε επαρκώς το σύστημα υγείας.
Μέχρι τώρα η αγορά σε μεγάλο βαθμό προεξόφλησε τις επιπτώσεις από τον COVID ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι τίτλοι οι οποίοι δεν επηρεάζονται έχουν και διαφορετική συμπεριφορά στο ταμπλό. Ο τραπεζικός σε κάθε περίπτωση είναι και το αγκάθι στην αγορά μιας και επηρεάζει σημαντικά την εικόνα και της αγοράς και της οικονομίας. Απλά να φανταστούμε ότι η οικονομία παλεύει με “ανάπηρες” τράπεζες προσπαθώντας να αναπτυχθεί σε ένα άρρωστο τραπεζικό και παράλληλα οικονομικό περιβάλλον. Από την στιγμή που το πρόβλημα λυθεί τότε ο τραπεζικός θα μπορούσε να προσδώσει πολύ σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ που στην παρούσα περιμένει μόνο από τις ξένες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ με εξαίρεση κάποιους να μπορούν να δανείζονται με σχετική ευκολία.
Τι να τα κάνουμε τα φτηνά επιτόκια από την στιγμή που οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στο ευρύ κοινό και σε μεγάλη κλίμακα ακόμα και αν το εισόδημα τους το επιτρέπει; Για να λέμε ότι το κράτος μπορεί να εξυπηρετεί ένα χρέος που χωρίς ανάπτυξη απλώς θα μεγαλώνει χωρίς τον παρανομαστή ΑΕΠ να μπορεί αντίστοιχα να μεγεθυνθεί με γοργούς ρυθμούς; Όταν το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών επαγγελματιών και μη, λόγω πιθανής καθυστέρησης στο παρελθόν είναι στον Τειρεσία ακόμα και αν εξυπηρετούν κανονικά τον δανεισμό τους από την στιγμή που δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί παράλληλα σημαντικά προβλήματα παρόλα αυτά πρέπει αν ανταπεξέλθει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αν θέλει το κράτος να μπορέσει και πάλι να πατήσει στα πόδια του. Ποιος θα πίστευε ότι από εκεί που δεν θέλαμε να ζούμε με επιδόματα θα ερχόταν ένας covid να το μεγαλώσει σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αναγκαίο παρόλα αυτά δεν είναι λύση.
Η αλήθεια είναι ότι ο Covid ήταν αφορμή να ανοίξει η Ευρωπαϊκή στρόφιγγα και να πέσουν λεφτά στην οικονομία που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα υπήρχαν. Παράλληλα με την είσοδο μας στο QE γεγονός που βοηθάει στην πτώση των επιτοκίων είναι σημαντικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη όμως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας δίνεται. Θα πρέπει η κάθε κίνηση να είναι μελετημένη και να στοχεύει μεσοπρόθεσμα και όχι απλά να απαλύνει βραχυπρόθεσμα τα όποια τραύματα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.