Νοέμβριος του 2008 και ο ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό ολίγων μηνών των Αλέξη Τσίπρα εμφανίζει μια δυναμική στις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν από το καλοκαίρι να κυμαίνεται μεταξύ του 11,5% και του 18,5%. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να εκμεταλλευθεί τις ακραίες διαδηλώσεις και το χάος που προκλήθηκε καταγράφηκε στις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου με το κοντέρ να γράφει 4,3%. Αυτές οι μνήμες σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί σήμερα προκαλούν ανησυχία έως και πανικό στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρόδινη. Αντιθέτως η υπόθεση Κουφοντίνα τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ θυμίζοντας άλλες εποχές. Και να αρχίσει η αντίστροφή μέτρηση ως προς τα ήδη καθηλωμένα ποσοστά δύσκολα γυρίζει εξ αιτίας μιας παραμέτρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει, έχει δοκιμαστεί και έχει αποδοκιμαστεί μετά την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί πριν το 2015 πατώντας στο θυμικό των ψηφοφόρων και στη διάλυση του παλαιού δικομματικού συστήματος.
Το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο μετά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί προσωπικά επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τηρεί το γράμμα του νόμου καθώς και ότι δείχνει εκδικητική διάθεση έναντι του αρχιεκτελεστή της 17Ν. Αυτό δηλαδή που υποστηρίζει η πλευρά του καταδικασμένου 11 φορές ισόβια για τις δολοφονίες ανθρώπων.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται με τρόπο που γίνεται αντικείμενο έντονων επικρίσεων και προκαλούν προβληματισμό στους πολίτες. Η... ατυχής δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, κορυφαίου στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού ενδεικτική. Ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ενώ και η Κουμουνδούρου επιδίωξε να κρατήσει αποστάσεις υποστηρίζοντας ότι όσα είπε για το ότι η 17Ν δεν τρομοκράτησε κανέναν δεν εκπροσωπούν το κόμμα αλλά «ούτε και τον ίδιο»…
Σειρά είχε σήμερα ο Μπαλάφας ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τμήμα της Ν.Δ. Θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας προκειμένου να αξιοποιήσει τις εξελίξεις πολιτικά (!) έχοντας λίγο πριν χαρακτηρίσει... ατυχείς τις δηλώσεις Δρίτσα. Την ίδια στιγμή φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν πως θέλουν τον Κουφοντίνα νεκρό οι κυβερνώντες. Και δεν πρέπει να μένει ασχολίαστη η συμμετοχή στελεχών και της νεολαίας σε πορείες όπως αυτή που είχε κεντρικό πανό το «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» τον τίτλο δηλαδή ενός εκ των βιβλίων που έχει συγγράψει στη φυλακή
Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις δηλώσεις στελεχών του ανάγει το θέμα του Κουφοντίνα σε πολιτικό ρίχνοντας νερό στον μύλο του αριχεκτελεστή της 17Ν. Η κόντρα με την κυβέρνηση αυτό δείχνει. Οι δε κατηγορίες που αφορούν στην τήρηση του νόμου και οι αιχμές για εκδικητική συμπεριφορά προκαλούν αντιδράσεις και εντός του κόμματος.
Πέραν των δικαιωματιστών και όσων επενδύουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας αριθμός στελεχών που εκτιμούν ότι η τακτική αυτή πλήττει την Κουμουνδούρου και την φέρνει απέναντι στην πλειοψηφία των πολιτών που σίγουρα δεν θα αποδώσουν στην Κυβέρνηση τα αίτια ενδεχόμενων εκτροπών από την πλευρά των υποστηρικτών του Κουφοντίνα.
Άλλωστε πλέον έχει γίνει κατανοητό τουλάχιστον στην πλειοψηφία η εκβιαστικού περιεχομένου προσπάθεια του απεργού πείνας για ικανοποίηση ενός ήσσονος σημασίας, όπως τουλάχιστον ακούγεται στα αφτιά των περισσοτέρων, αιτήματος για μεταγωγή στη φυλακή της αρεσκείας του. Πιο πολύ αναγιγνώσκεται ως προσπάθεια να περάσει για μια ακόμη φορά η εικόνα ότι αποτελεί πολιτικό αντίπαλο και κατ επέκταση πολιτικό κρατούμενο για πράξεις πολιτικές και όχι ακραίες και κατά συρροή δολοφονικές.
Στο πλαίσιο αυτό, νουνεχείς φωνές, και πρόσωπα που βλέπουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις ζητούν την τήρηση αποστάσεων. Και θέτουν για μια ακόμη φορά θέμα να απομακρύνει ο Τσίπρας τα βαρίδια που κρατούν τον ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένο στο 3% του σκληρού πυρήνα ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική και σημειώνοντας πως η Κουμουνδούρου απομακρύνεται διαρκώς από τη στροφή της Κεντροαριστεράς.
Το ζήτημα είναι ότι με κάθε παρέμβαση σε θέμα επικαιρότητας ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωτερικά θέματα. Οι τάσεις, οι συλλογικότητες ακόμη και η Νεολαία του κόμματος ακολουθούν τη δική τους γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει παρατηρητής.
Δεν είναι λίγοι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση Δρίτσα δεν έδρασε με κάθετο τρόπο. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να βγει η ανακοίνωσή του κόμματος ενώ ουδείς γνωρίζει αν κινήθηκαν οι διαδικασίες που έχουν καθοριστεί μετά τη δημιουργία της επιτροπής δεοντολογίας.
Έστω αν υπήρξε παρέμβαση όχι μόνο για την υπόθεσή Κουφοντίνα αλλά και για το γεγονός πως οι δηλώσεις έλαβαν χώρα την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε το σχέδιο του για το... νέο ΕΣΥ το οποίο πέρασε σε δεύτερη μοίρα...
Στο πλαίσιο αυτό οι αναφορές στο 2008 μόνο τυχαίες δεν είναι. Ούτε και το καμπανάκι που κρούουν ορισμένοι για μια ακόμη φορά. Τα δεδομένα εκείνης της περιόδου συγκεκριμένα όπως και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να πατήσει σε δύο βάρκες χάνοντας όμως τελικά την ισορροπία αλλά και μια δυναμική που εμφάνιζε ως ο τρίτος πόλος ανάμεσα στον δικομματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τότε τον ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαλέσει για τη στάση του όχι η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά η... Αλέκα Παπαρήγα με την εξής φράση: «Καλούμε, από αυτή τη θέση, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων. Δε λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τα αφτιά, βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια, δεν ξέρω τι».