Αλήθεια, δε θυμάμαι πόσα χρόνια έχουν περάσει από εκείνες τις ομηρικές μνημονιακές μάχες με τους φαρμακοποιούς για τα φαρμακεία, τους όρους αδειοδότησής τους, για τη λειτουργία της Κυριακές, και τα μη συνταγογραφούμενα που θα μπορούσαν να τα πωλούν και τα σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρω τι άλλαξε από τότε, αλλά ξέρω με βεβαιότητα τι δεν άλλαξε.
Αλίμονο αν χρειαστείς φαρμακείο και πέσεις πάνω σε αργία ή Σαββατοκύριακο βράδυ. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος η ουρά έξω από το φαρμακείο, θύμιζε φούρνο σε κομμουνιστικό καθεστώς. Ήταν το μοναδικό ανοικτό για την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου δήμου, στον οποίο κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στην περίμετρό του υπάρχουν τουλάχιστον πέντε - έξι κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο μόνος πράσινος σταυρός αναμμένος, σε ένα δρόμο που, σε ευθεία, μετράς καμιά 50αριά φαρμακεία τα οποία τις καθημερινές είναι όλα ανοικτά και όλα γεμάτα κόσμο. Στον όμορο δήμο η ίδια εικόνα και χειρότερη.
Η δυστυχής εργαζόμενη, συνεπικουρούμενη στα rapid test από τον φίλο της, γύρω στις 10 και μισή φωνάζοντας τον επόμενο στη σειρά, ζήτησε την κατανόησή μας. Έπρεπε να πάει στην τουαλέτα. « Με συγχωρείτε έχω να πάω στο μπάνιο από τις 8 το πρωί» απολογήθηκε μεγαλόφωνα στην εμβρόντητη 50άδα ανθρώπων που περίμενε στη σειρά για φάρμακα και rapid test.
Περιμένοντας στη σειρά μπήκα στον πειρασμό να δω τι ισχύει για τα φαρμακεία. Ποιος και με βάση ποια δεδομένα, ορίζει πόσα φαρμακεία θα διημερεύσουν ή θα διανυκτερεύσουν και αν αυτό γίνεται σε εθελοντική ή υποχρεωτική βάση, ποιος εξαιρείται και πότε. Θολό σκοτάδι. Πριν χρόνια ένας φίλος έψαχνε που να καταγγείλει ότι το διανυκτερεύον φαρμακείο ήταν κλειστό. Ακόμη ψάχνει.
Στη χαοτική ιστοσελίδα του Συλλόγου των φαρμακοποιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, αναρτάται ανά δίμηνο η λίστα με τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Εκατοντάδες φαρμακεία από το Κερατσίνι μέχρι την Κηφισιά δηλώνουν και λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και τις καθημερινές και πολλά Σάββατα.
Τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ στην έκδοση «Η Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα & Στοιχεία 2018» - με βάση τις επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ – ανέφεραν ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των φαρμακείων ήταν υπετριπλάσιος του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (πριν φύγει η Βρετανία).
Το 2017 είχαμε 97 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στα 31 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Στην Αττική συγκεντρώνεται σχεδόν το 40% των φαρμακείων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Νεώτερα δεδομένα για τον αριθμό των φαρμακείων στη βραδινή μου αναζήτηση, δε βρέθηκαν. Έπεσα όμως πάνω σε μια νέα έρευνα του ΙΟΒΕ για τη «Φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020 & Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην οικονομία» σύμφωνα με την οποία η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε το 2020 τα 3,9 δισ. ευρώ.
Γιατί να ανοίξουν βραδιάτικα και μέσα στις αργίες;