Ακούγοντας τον «εκλεκτό του ευρωπαϊκού κατεστημένου» Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία, νομίζει κανείς ότι ζει σε έναν κόσμο, σαν εκείνον του Όργουελ στο 1984, όπου τα γεγονότα αλλάζουν και ξαναγράφονται κατά πως βολεύει την εξουσία, δηλώνει στο liberal.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Σχολιάζοντας την χθεσινή επίθεση Τσίπρα σε «κύκλους των Βρυξελλών», εξηγεί ότι οι σημερινές του ανάγκες να ανακόψει το ρεύμα της μαζικής εγκατάλειψης από τους ψηφοφόρους του, επιτάσσουν η Κομισιόν να γίνει ξανά ο κακός της ιστορίας. "Ο Πρωθυπουργός αναζητά και πάλι εχθρούς στο εξωτερικό για να επιβιώσει πολιτικά", με τη διαφορά ότι είναι πλέον πολύ αργά, όπως λέει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αφού "όταν έχεις υπογράψει ένα μνημόνιο, το αντιμνημόνιο δεν πουλάει πια".
Εκτιμά ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν θα μπορούσε να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πορεία της χώρας ως προς το ζήτημα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές, το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τα υπερπλεονάσματα με περικοπή του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων ή ότι καταφεύγει στη δημιουργική λογιστική για την επίτευξή τους.
Και αξιολογώντας συνολικά τη στάση Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές, από το ζήτημα των αλλαγών στην Δικαιοσύνη, έως τα νομοθετήματα που περνούν τελευταία στιγμή από τη Βουλή, θεωρεί ότι δεν διάβασε σωστά το μήνυμα της κάλπης, «γι' αυτό και στις επόμενες εκλογές θα το πάρει πιο ενισχυμένο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή παρανόηση».
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη:
- Έως πρότινος ο κ. Τσίπρας δεν έχανε ευκαιρία να επικαλείται τα θετικά μηνύματα των Βρυξελλών για την οικονομική του πολιτική. Από χθες αυτό άλλαξε, με τον κ. Τσιπρα να επιτίθεται στην ΕΕ λεγοντας ότι "άνοιξε η όρεξη σε συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να βάλουν προσκόμματα στο σχέδιό μας για τη στήριξη των πολιτών". Σχολιάστε μας αυτήν την αλλαγή στάσης…
Ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα προς στιγμήν ένοιωσα ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπως αυτός που περιέγραψε ο Τζώρτζ Όργουελ στο 1984. Εκεί η ιστορία ξαναγράφεται, τα πρόσωπα αφαιρούνται ή προστίθενται στις φωτογραφίες και τα γεγονότα αλλάζουν και ερμηνεύονται διαφορετικά ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας.
Οι σημερινές ανάγκες επιτάσσουν οι Βρυξέλες να είναι ο κακός της ιστορίας. Όμως πριν από λίγο καιρό οι Financial Times δια του αρθρογράφου Toni Barber περιγράφοντας την απότομή μεταστροφή του Πρωθυπουργού έλεγαν πως από «Λένιν του Αιγαίου» έγινε ο «εκλεκτός (ντάρλινγκ) του ευρωπαϊκού κατεστημένου».
- Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζετε να σηκώσει το "λάβαρο της επανάστασης" κατά των Βρυξελλών, καθ'' οδόν προς τις εκλογές;
Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ρεύμα της μαζικής εγκατάλειψης από τους ψηφοφόρους του, ο Πρωθυπουργός αναζητά και πάλι εχθρούς στο εξωτερικό για να επιβιώσει πολιτικά. Είναι όμως πολύ αργά.
Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στη θέση του Πρωθυπουργού γιατί υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα τους χωρίς πόνο και θυσίες. Ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές ώστε να καταργήσει τα μνημόνια και τη λιτότητα και να διαγράψει το χρέος.
Όταν έγινε Πρωθυπουργός και μετά την αδιέξοδη περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο που είχε την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είπε στους πολίτες ότι αυτό ήταν αναγκαίο γιατί ενώ προσπάθησε, τελικά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Στην συνέχεια έγινε το «καλό παιδί» των Βρυξελών γιατί όχι μόνο πετύχαινε τα υψηλά πλεονάσματα που μαζί συμφώνησαν για την περίοδο μέχρι το 2022, αλλά πετύχαινε τα υπερπλεονάσματα. Αυτά παρά το γεγονός ότι λειτούργησαν σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας δεν σχολιάστηκαν ούτε έγινε κριτική από τους θεσμούς μέχρι σήμερα. Θέμα που με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θέσαμε στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόλτς κατά τη συνάντηση μας τον Φεβρουάριο. Επίσης μιλήσαμε και για την ανάγκη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί χώρος για μείωση της φορολογίας να έρθουν επενδύσεις και να μπει η οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
- Τα ρωτώ αυτά καθώς η έκθεση της Κομισιον συντάχθηκε προφανώς πολύ πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών έλαβαν υπόψιν τους τα ευρήματα των… Ευρωεκλογών, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας;
Προφανώς και δεν συνδέονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν ακόμη ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές γνώριζε ότι η χώρα θα οδηγηθεί το αργότερο το Σεπτέμβριο σε εκλογές.
Επομένως γνώριζε ότι σύντομα θα συζητήσει με μια άλλη κυβέρνηση τα συμπεράσματα της 3ης Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας την οποία βρίσκεται η χώρα μας. Κρίνοντας από το περιεχόμενο της Έκθεσης καταλαβαίνω λοιπόν ότι δεν απευθύνεται μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ΝΔ που το πρόγραμμα της δείχνει να παραβλέπει την δημοσιονομική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης.
- Εσείς που παρακολουθείτε στενά την πορεία της οικονομίας, θα μπορούσε σε τεχνοκρατικο επίπεδο η έκθεση να λέει κάτι το διαφορετικό; Δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα;
Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να περιγράψει πολύ διαφορετικά την πορεία της χώρας ως προς το ζήτημα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές ή για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τα υπερπλεονάσματα με περικοπή του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων ή ότι καταφεύγει στη δημιουργική λογιστική για την επίτευξή τους. Καταλαβαίνω όμως ότι το προηγούμενο διάστημα σε αρκετές περιπτώσεις είχε μια πιο ανεκτική η πιο φιλική στάση σε πολλά από αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στην 3η Έκθεση.
- Πώς βλέπετε έναν Πρωθυπουργό, και μάλιστα αυτόν που έφερε το 3ο Μνημόνιο, ο οποίος συνεχίζει να κουνάει απειλητικά το δάχτυλο στους πολίτες, με δηλώσεις "ο δρόμος επιστροφής στα μνημόνια δεν έχει κλείσει οριστικά"; Πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης;
Από τη στάση του στο ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, τα νομοθετήματα που περνούν την τελευταία στιγμή από τη Βουλή και τα όσα λέει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι προφανές ότι δεν έχει διαβάσει σωστά το μήνυμα των εκλογών.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Με τη διαφορά ότι όταν έχεις υπογράψει ένα μνημόνιο, το αντιμνημόνιο δεν πουλάει πια. Για αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα πάρει πιο ενισχυμένο το μήνυμα των πολιτών για να μην υπάρχει η παραμικρή παρανόηση για το τι μήνυμα θέλουν να στείλουν οι πολίτες στον κ. Τσίπρα.
* Ο Φίλιππος Σαχινίδης είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ στον νομό Λάρισας.