Του Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη *
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας θεσμός που αναπτύσσεται γρήγορα. Μέσα σε 4 χρόνια από την ίδρυση του έχει εξελιχθεί σε ένα γιγάντιο εργαστήρι προβληματισμού και διαλόγου.
3.000 σύνεδροι, πάνω από 600 ομιλητές σε δεκάδες πάνελ για μια πλειάδα θεμάτων που συγκροτούν τον επίκαιρο προβληματισμό για πλευρές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής.
Ο πληθωρισμός της θεματολογίας ήταν εντυπωσιακός, όσο και άνισος. Μπορεί κανείς να μην μπόρεσε να έχει μια συνολική θεώρηση του τι ειπώθηκε εκεί μέσα, αφού πολλά πάνελ συζητήσεων έτρεχαν ταυτόχρονα, όμως αυτή η «αγορά» ιδεών και απόψεων ζύμωσε και μπορεί να προχώρησε την σκέψη πολλών από τους παριστάμενους.
Αν λείπει κάτι από τέτοια φόρουμ είναι ένα πολύ χειροπιαστό αποτέλεσμα, ένα συνολικό «δια ταύτα», αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο μιας τόσο ευρύτατης ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, δεν είναι ο χώρος κατάλληλος για συνολικές κατευθύνεις και αποφάσεις.
Με βάση την υψηλή εξειδίκευση και γνώση αλλά και τις ιδιότητες των συμμετεχόντων το πλήθος που συμμετείχε στο Φόρουμ είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «ελίτ». Έτσι φαντάζομαι ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το φρύδι, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε σύσσωμη και η κυβέρνηση, με πρώτον – πρώτον τον Τσίπρα. Άλλωστε και το γενικό θέμα «η συμπεριληπτική ανάπτυξη» ήταν μία μετάφραση της «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται το αντι-ελίτ στρατόπεδο.
Έτσι θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Φόρουμ των Δελφών ήταν μια συνάντηση, στην πράξη, των ελίτ με τους αντιπάλους τους. Πολύ πιο ουσιαστική και ελεύθερη από αυτές που γίνονται στα πλαίσια άλλων θεσμών διαλόγου της πολιτείας.
Αν κράτησα κάτι είναι ένα μίγμα αισιοδοξίας για τις ευκαιρίες του αύριο αλλά και κινδύνων που αναδύονται από το εξωτερικό περιβάλλον μας. Οι αισιόδοξοι στους επιχειρηματικούς κλάδους φαίνονται σαν να είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη για νέες επενδύσεις και ανοίγματα, αρκεί να υπάρξει ένας σημαντικός καταλύτης που να ξεκλειδώσει τις προθέσεις τους.
Οι απαισιόδοξοι φοβούνται τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει η άνοδος του λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, επομένως και στο κλαδί που πάνω του καθόμαστε. Και οι δύο πλευρές περιμένουν κάτι να συμβεί επομένως η σημερινή κατάσταση θεωρείται ασταθής και αμήχανη.
Η αμηχανία προέκυψε ακόμα και από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών υπουργών. Τίποτε νέο δεν είχαν να πουν, τίποτε ευρηματικό, καμιά μεγάλη πρωτοβουλία. Μονότονη επανάληψη αυτών που ήδη ξέρουμε από την ειδησεογραφία, ο καμβάς του συνεχούς βήματος σημειωτόν που κάνει η ελληνική κοινωνία καθηλωμένη συνεχώς στα ίδια και τα ίδια.
Για να είμαστε ειλικρινείς και οι ξένοι προσκεκλημένοι πολύ λίγα πρόσθεσαν σε αυτά που ήδη ξέραμε, καθώς και η Ευρώπη είναι κολλημένη με τον φόβο των επερχόμενων αλλαγών οργάνων που θα φέρουν οι Ευρωεκλογές.
Η αμηχανία είναι ο γεννήτορας της στασιμότητας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα διαρκέσει, πολύ.
Αν κράτησα ακόμα κάτι είναι η παρέμβαση του Ρόμπερτ Κάπλαν, ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές σε ζητήματα γεωπολιτικής της εποχής μας. Είπε, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά, ότι η αποτυχία των παραδοσιακών ελίτ να ηγηθούν οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ψηφιακή εποχή μας.
Καθώς οι σημερινές μάζες που μπαίνουν στο πολιτικό παιχνίδι μέσα από αυτήν δεν διαβάζουν, δεν έχουν αποκτήσει το υπόβαθρο γνώσης και εμπειριών που αποκτάται μέσα από την πολυετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση που παλαιότερα προσδιόριζε τις λεγόμενες ελίτ. Έτσι οι νέες ψηφιακές μάζες που η σημερινή εποχή έφερε σε θέση επιρροής των αποφάσεων των δυτικών κοινωνιών έχουν φέρει μαζί τους νέες, συμβατές σε αυτές, ηγεσίες. Αυτής της διαδικασίας καρποί είναι τόσο ο Τραμπ όσο και ο λαϊκισμός στην Ευρώπη.
Αλλά παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν οι προηγούμενες ελίτ έχασαν το παιχνίδι είναι επειδή απέτυχαν να αναδείξουν και να διαχειριστούν τα προβλήματα πάνω στα οποία πάτησαν οι ηγήτορες της νέας ψηφιακής εποχής.
Αν όλα τα παραπάνω μας φαίνονται αμφίσημα, ας μην ξεχνάμε ότι η αμφισημία ήταν από την αρχαιότητα, από τους χρησμούς της Πυθίας, ταυτισμένη με τους Δελφούς...
* Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ
Φωτογραφία intime news