Νέα απόφαση, που αποκαλύπτει ότι ο συνέταιρος του προτεινόμενου από τη κυβέρνηση για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ Στάθης Μαρίνος, είχε πάρει και δεύτερη ανάθεση έργου από την ΗΔΙΚΑ, φέρνει στο φως μιλώντας στο Liberal, ο Γιάννης Βρούτσης, τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.
Και εξηγεί ότι ο κ. Γιώργος Καρκαλής, που διατηρούσε μέχρι πρότινος μαζί με τον κ. Μαρίνο την εταιρεία Safecape ΕΠΕ, είχε λάβει το Δεκέμβριο του 2017, και δεύτερη ανάθεση έργου από την ΗΔΙΚΑ, ύψους 7.350 ευρώ, πέραν της πρώτης που αποκαλύφθηκε στη Βουλή, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως του έχουν ανατεθεί κι άλλες δουλειές, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι το πρακτικό της ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη φράση πως η επανειλημμένη συνεργασία με τον κ. Καρκαλή δίνει το δικαίωμα της σύναψης μίσθωσης σύμβασης έργου με την εταιρεία του.
"Αποδεικνύεται ότι ο κ. Καρκαλής ήταν συνέταιρος του κ. Μαρίνου, ο οποίος με τη σειρά του, έπαιρνε όλο το προηγούμενο διάστημα δουλειές δια μέσου της ΗΔΙΚΑ. Επίσης ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ο κ. Μαρίνος είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τις επιλογές της σε συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας αναθέσεις", σημειώνει ο τομεάρχης της ΝΔ. Και προσθέτει πως και μόνο το γεγονός ότι η τοποθέτηση Μαρίνου στον ΕΦΚΑ δεν έγινε χθες αποδεκτή κατά την πρώτη διαδικασία ακόμη και από τους βουλευτές της κυβέρνησης, αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ήττα για τη κυβέρνηση.
Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη
Τι συμβαίνει ακριβώς με την πρόταση της κυβέρνησης για τοποθέτηση ως διοικητή του ΕΦΚΑ του Στάθη Μαρίνου;
Η τοποθέτηση διοικητή του ΕΦΚΑ δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία καθώς ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, το σύνολο των συνταξιούχων και εργαζομένων της χώρας. Απαιτεί επομένως αυξημένα προσόντα και υψηλές δεξιότητες, ικανότητες στη διοίκηση, και πάνω απ'' όλα ένα πρόσωπο, το οποίο ακριβώς επειδή διαχειρίζεται δισεκατομμύρια, πρέπει να έχει αδιαμφισβήτητη ηθική υπόσταση και συγκρότηση.
Η παρουσίαση σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής του υποψηφίου για τη θέση, κ. Μαρίνου, ήταν εύλογο να μας βάλει ως αντιπολίτευση να αναζητήσουμε διάφορα στοιχεία σχετικά με την προϊστορία του, μέσω και του βιογραφικού του. Η αναζήτηση αυτή μας έδειξε ότι ο κ. Μαρίνος ήταν από τον Οκτώβριο του 2015 έως και προχθές σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ. Δηλαδή της εταιρείας που συγκεντρώνει όλο το πληροφοριακό σύστημα του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές των συντάξεων. Εργαζόταν δηλαδή στην ΗΔΙΚΑ για περίπου τρία χρόνια.
Η αναζήτηση στο ΓΕΜΗ έδειξε ότι ο κ. Μαρίνος διατηρούσε εταιρεία μέχρι και προχθές, την Safecape ΕΠΕ. Ήταν μάλιστα το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας, ως διαχειριστής εταίρος λόγω της πλειοψηφίας των μετοχών που κατείχε. Εκτός του κ. Μαρίνου, η εν λόγω εταιρεία είχε άλλον ένα μέτοχο, τον κ. Γιώργο Καρκαλή.
Ποια ήταν η σχέση του κ. Καρκαλή με την ΗΔΙΚΑ;
Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Μαρίνος κατά πόσο γνώριζε τον κ. Καρκαλή, και διατηρεί έως σήμερα την εταιρεία, απάντησε ότι πλέον δεν τη διατηρεί. Κι αυτό καθώς μόλις προχθές, προέβη σε μεταβίβαση μεριδίων. Ζήτησα να μάθω αφενός σε ποιο πρόσωπο και σε τι ποσό τα μεταβίβασε, και αφετέρου κατά πόσο γνωρίζει τον κ. Καρκαλή, ο οποίος ελάμβανε απευθείας δουλειές με αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ όλο το προηγούμενο διάστημα. Παραδείγματος χάριν, στις 26 Μαρτίου 2018, μόλις δηλαδή τρεις ημέρες πριν, και με αριθμό πρωτοκόλλου 2813, η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, ανέθεσε στον κ. Γεώργιο Καρκαλή έργο, ύψους 20.000 ευρώ, πλέον του ΦΠΑ.
Ήταν το μόνο έργο που έχει αναθέσει η ΗΔΙΚΑ στον κ. Καρκαλή;
Όχι, υπάρχει άλλη μια απόφαση, 323/22/12/2017, που αφορά επίσης ανάθεση έργου στην εταιρεία του κ. Καρκαλή, ύψους 7.350 ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική αναζήτηση στη Διαύγεια.
Ενδεχομένως λοιπόν να έχουν ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία κι άλλες δουλειές από την ΗΔΙΚΑ;
Το πρακτικό της ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη φράση ότι η επανειλημμένη συνεργασία με τον κ. Καρκαλή δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε σχέσεις μίσθωσης σύμβασης έργου με την εταιρεία του.
Αυτό υπερβαίνει κάθε ηθικό κανόνα. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Καρκαλής ήταν συνέταιρος του κ. Μαρίνου, ο οποίος με τη σειρά του, έπαιρνε όλο το προηγούμενο διάστημα δουλειές δια μέσου της ΗΔΙΚΑ. Επίσης ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τις επιλογές της σε συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας αναθέσεις.
Βέβαια ο κ. Μαρίνος ισχυρίζεται ότι ο κ. Καρκαλής απλώς συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ, δεν έχει σχέση με το εταιρικό κομμάτι, καθώς και ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ιδιότητες, αυτή του συνεταίρου από εκείνη του ελεύθερου επαγγελματία. Εσείς πως το σχολιάζετε;
Μόνο ως ανέκδοτο και προσβλητικό για τη νοημοσύνη των μελών της επιτροπής και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούνται να τον ψηφίσουν. Διότι ο κ. Μαρίνος δεν αρνήθηκε ότι είναι το ίδιο πρόσωπο.
Κοιτάξτε το μοντέλο είναι το εξής: Έχω μία εταιρεία με κάποιον συνεταίρο, αλλά προκειμένου να παίρνω απευθείας δουλειές και να μην φαίνομαι ως άμεσα εμπλεκόμενος, αναλαμβάνει την ανάθεση ο συνεταίρος μου με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτά είναι προκλητικά και υποβαθμίζουν και τη νοημοσύνη εκείνων στους οποίους απευθύνθηκε χθες ο κ. Μαρίνος.
Αληθεύει ότι το 2015 ο κ. Μαρίνος είχε θητεύσει ως τεχνικός σύμβουλος στη γραμματεία της Βουλής;
Ο κ. Τραγάκης κατήγγειλε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο κ. Μαρίνος είχε εργαστεί ως σύμβουλος στο πλευρό της τότε προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, δίχως να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Τραγάκης, ο προτεινόμενος για διοικητής του ΕΦΚΑ είχε καταγγείλει υπαλλήλους της Βουλής ότι χρησιμοποιούσαν παράνομα τις κάμερες που υπήρχαν στο υπόγειο για τ αυτοκίνητα. Η υπόθεση είχε μάλιστα φτάσει στο δικαστήριο, οι τρεις υπάλληλοι ταλαιπωρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κινδύνευσαν να χάσουν μέχρι και τη θέση τους, και τελικά δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Τι σημασία όμως έχει ; Ο κ. Μαρίνος έκανε τη δουλειά, δείχνοντας υποταγή στην κ. Κωνσταντοπούλου, και εν συνεχεία βρήκε και πάλι στέγη στο ίδιο σύστημα.
Πως σχολιάζετε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή;
Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της συζήτησης στην Επιτροπή, μου προκάλεσε εντύπωση ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισαν με τις συνήθη λέξη "ναι", παρά επιφυλάχθηκαν. Και επιφυλάχθηκαν έντονα, χρησιμοποιώντας τη λέξη "θετικά" συνοδευόμενη από ερωτηματικό. Ο ορισμός δηλαδή της επιφύλαξης. Εν συνεχεία μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, και επειδή υπήρξε ισοψηφία (το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 10-10), αναγκάσθηκε τελικά ο πρόεδρος να δηλώσει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί σήμερα. Από μόνο του αυτό αποτελεί μια μεγάλη ήττα σχετικά μ την πρόταση του υπ. Εργασίας. Δεν έγινε αποδεκτή στη πρώτη διαδικασία ακόμη και από τους βουλευτές της κυβέρνησης. Από εδώ και πέρα, ότι και να συμβεί σήμερα, θεωρώ ότι όσα συνέβησαν χθες αποτέλεσαν μια ηχηρή δοκιμασία για τη κυβέρνηση.