«Η ημέρα της γυναίκας είναι μια ημέρα δέσμευσης απέναντι στη γυναίκα, στην κάθε γυναίκα, δέσμευσης ότι θα έχει τα ίδια απολύτως δικαιώματα με τους άνδρες, ότι το 51% του ελληνικού πληθυσμού θα αντιπροσωπεύεται επαρκώς στις θέσεις ευθύνης και εξουσίας», δηλώνει στο Liberal.gr η Γιάννα Χορμόβα.
Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τονίζει ακόμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ότι «η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με τις γυναίκες αμέτοχες. Περισσότερες γυναίκες ίσον περισσότερη Δημοκρατία».
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν στις γυναίκες αλλά και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, καταλήγει η κ. Χορμόβα.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Είναι, τελικά, ημέρα γιορτής, η ημέρα της Γυναίκας;
Όσο υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται, γυναίκες που υφίστανται σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, γυναίκες που δεν αισθάνονται ασφαλείς στο εργασιακό τους περιβάλλον, γυναίκες που τελειώνουν την ημέρα τους εξαντλημένες από τους πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δε θα είναι μέρα γιορτής. Θα είναι ημέρα διεκδίκησης. Η ημέρα της γυναίκας είναι μια ημέρα δέσμευσης απέναντι στη γυναίκα, στην κάθε γυναίκα. Δέσμευσης ότι θα έχει τα ίδια απολύτως δικαιώματα με τους άνδρες, ότι το 51% του ελληνικού πληθυσμού θα αντιπροσωπεύεται επαρκώς στις θέσεις ευθύνης και εξουσίας.
Η Ημέρα της Γυναίκας είναι, για όλες και όλους εμάς, μια υπόμνηση ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί έμπρακτα να κάνει τη διαφορά, ότι κάθε κορίτσι θα μπορεί να ονειρεύεται και να πραγματοποιεί τα όνειρα του ανεμπόδιστο από στερεότυπα και πατριαρχικές δομές και πρακτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος της ημέρας η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με τις γυναίκες αμέτοχες. Περισσότερες γυναίκες ίσον περισσότερη Δημοκρατία.
- Έσπασε, μετά τις αποκαλύψεις του ελληνικού metoo, η κουλτούρα σιωπής που φαίνεται πως κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία;
Νομίζω ότι αυτό είναι ακριβώς το νόημα και το κεκτημένο των αποκαλύψεων. Να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για πρακτικές και συμπεριφορές που βιώνουν οι γυναίκες καθημερινά αλλά καμιά δεν τολμούσε να μιλήσει για αυτές δημόσια. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να συζητάμε και να καταγγέλλουμε ό,τι μέχρι πρότινος μας ήταν αδύνατον - και φυσικά να το αλλάζουμε. Ωστόσο, η συζήτηση μας πάει μακρύτερα από τη δυνατότητα να καταγγέλλουμε και να βάζουμε τέλος στις βίαιες συμπεριφορές. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία ευκαιρίας. Γιατί πλέον, είναι πιο εύκολο να ανοίξει ένας διάλογος για το πως θα επιλύσουμε συνολικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος στο θέμα της ισότητας.
Το «σπάσε τη σιωπή» δεν είναι μόνο μία έκκληση να μιλήσουμε, είναι ταυτόχρονα και μία έκκληση να μάθουμε να ακούμε. Όλοι. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ δεκτική πλέον στο να μιλήσει, ενώ αρχίζει να μαθαίνει να ακούει. Το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας τώρα είναι ότι η Κυβέρνηση στο σύνολό της και ο Πρωθυπουργός προσωπικά αποδεικνύουν έμπρακτα με δέσμη μέτρων ότι ακούμε με προσοχή και σεβασμό και στοχεύουμε σε λύσεις.
Λύσεις από την ισότιμη εκπροσώπηση στις δομές λήψης αποφάσεων μέχρι τη μείωση του μισθολογικού χάσματος ανδρών-γυναικών. Με λίγα λόγια, δε συζητάμε απλά για την ενδυνάμωση και την προστασία της γυναίκας, στοχεύουμε στο σπάσιμο γυάλινων οροφών, μικρών και μεγαλύτερων.
- Σε πολλές χώρες, η ισότητα των φύλων είναι οριζόντια υπόθεση. Υπηρετεί η Κυβέρνηση αυτή τη λογική;
Η ισότητα των φύλων διαπερνά οριζόντια κάθε τομέα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας ζωής. Είναι αυτονόητο στο εξωτερικό, είναι αυτονόητο και στην Ελλάδα. Η ενσωμάτωση της διάστασης των φύλων σε κάθε χαρτοφυλάκιο και πολιτική είναι και στη χώρα μας μια πραγματικότητα, η οποία συνεχώς ενισχύεται. Έχουμε, άλλωστε, ένα δίκτυο δομών σε κάθε υπουργείο προκειμένου η προώθηση της ισότητας να συντονίζεται και να παρακολουθείται τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης.
Πέρα από τον οριζόντιο χαρακτήρα σε επίπεδο κυβερνητικών και διοικητικών δομών, έχουμε όμως διαμορφώσει και μια αντίληψη διαλόγου, συνεργασίας και πολλές φορές συναπόφασης με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και φορείς από την επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών. Το μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Και για να γίνει πραγματικότητα, οι συνέργειες είναι απαραίτητες.
- Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση τους τελευταίους 20 μήνες για να προωθήσει την ισότητα των φύλων στην πράξη;
Η Υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα, την οποία είχα την τιμή να διαδεχτώ στη θέση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, απέδειξε τους τελευταίους είκοσι μήνες ότι η προώθηση των πολιτικών ισότητας δεν είναι πολιτική συνθημάτων αλλά πολιτική πράξεων. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της τέθηκαν σε λειτουργία οι δομές του Δικτύου Γυναικών Θυμάτων Βίας ενώ ταυτόχρονα συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων καθώς και 259 Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών θυμάτων βίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και διασφαλίστηκε η εκπροσώπηση και των δυο φύλων στα Δ.Σ. των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών.
Αυτό που αξίζει επίσης να αναφέρουμε είναι η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης της βίας κατά των γυναικών κατά το διάστημα της πανδημίας. Η Κυβέρνηση υποστήριξε πλήρως τα θύματα, εξασφαλίζοντας τους προσωρινή στέγη μέχρι να ολοκληρωθούν οι ιατρικές τους εξετάσεις για την εισαγωγή στους ξενώνες φιλοξενίας. Παράλληλα προώθησε ολοκληρωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης κινητοποιώντας τις γυναίκες να μιλήσουν.
- Ποιες πολιτικές σχεδιάζετε για την ενδυνάμωση των γυναικών;
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια». Oφείλουμε λοιπόν να μεταμορφώσουμε την προσωπική εμπειρία τόσων και τόσων γυναικών σε πολιτική πράξη. Το στοίχημα είναι αυτή η εμπειρία να γίνει μια ισχυρή δύναμη αλλαγής για τις ζωές όλων των γυναικών. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν στις γυναίκες αλλά και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίκειται η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 του Παγκοσμίου Οργανισμού Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», το οποίο προβλέπει την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας για τη φύλαξη παιδιών έως 2,5 ετών. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουμε την ένταξη κάθε μητέρας στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί άμεσα ένα πλαίσιο πολιτικών που καταπολεμούν την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, συμβάλλουν στην εναρμόνιση οικογενειακής - επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των γυναικών, θωρακίζοντας τες στο επαγγελματικό πεδίο.
Τέλος, εφαρμόζουμε τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου σε όλες, οριζόντια, τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του προϋπολογισμού στους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης, μια Ελλάδα όπου όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως του φύλου τους, του χρώματος τους, της καταγωγής τους, του ποιον ή ποια ερωτεύονται, θα μπορούν ανεμπόδιστα να κερδίσουν το μέλλον τους.
* Η Γιάννα Χορμόβα είναι Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων