«Βλέπω κάθε εβδομάδα δύο με τρία μεγάλα funds από τον χώρο των ΑΠΕ, που με χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων είναι έτοιμα να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα στην πράσινη ελληνική αγορά», τονίζει χαρακτηριστικά στον «Φιλελεύθερο» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει πλέον ο χώρος.
Ως παραδείγματα φέρνει γνωστά ονόματα με τα οποία έχει τελευταίως συναντηθεί, όπως τις αμερικανικές Blackstone και Quantum, την Cubico, τη δανέζικη CIP και την αραβική Maasdar, δηλαδή funds που τώρα ενδιαφέρονται ενεργά για την Ελλάδα και «θέλουν να επενδύσουν 250-500 εκατ. ευρώ το καθένα μέσα στην επόμενη πενταετία, δημιουργώντας ένα επενδυτικό κύμα άνω των 2 δισ. ευρώ».
Στη συνέντευξή του ο υφυπουργός περιγράφει τις στρατηγικές πτυχές του master plan για τον μετασχηματισμό της Δ. Μακεδονίας, χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερο στοίχημα όχι το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν, όσο την έγκαιρη και σωστή απορρόφησή τους, ενώ μιλά επίσης για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τις επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων.
«Αν με ρωτούσατε σε ποιους τομείς της ενεργειακής αγοράς καταγράφεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον -πέραν των ιδιωτικοποιήσεων- θα σας απαντούσα στις ΑΠΕ και την επεξεργασία απορριμμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς και μιλά για ισχυρότατο ξένο ενδιαφέρον γύρω από τις 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που πρόκειται φέτος να δημοπρατηθούν, με τον τόνο να δίνουν τα επικείμενα έργα στην Αττική.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Τι προβλέπει το master plan για τη μεταλιγνιτική εποχή
Εκεί ωστόσο που το Δημόσιο καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του είναι τα projects μετασχηματισμού της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Στο ερώτημα αν για τέτοιας έκτασης εγχείρημα, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στη χώρα, επαρκούν τα 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα, απαντά ότι τα χρήματα επαρκούν, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν θα διεκδικήσει περισσότερα από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης». «Το στοίχημα είναι η έγκαιρη και σωστή απορρόφηση των κονδυλίων, ο σχεδιασμός των κατάλληλων έργων και η αλλαγή νοοτροπίας της περιοχής. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία χρόνια η Δ. Μακεδονία έχει απορροφήσει μόλις 200 εκατ. ευρώ από το σχετικό ΠΕΠ του ΕΣΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Στο άλλο κρίσιμο ερώτημα ως προς το σχέδιο που θα πείσει τους κατοίκους ότι υπάρχει αύριο στον τόπο τους, περιγράφει τις βασικές πτυχές του master plan που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο (μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση) και θα είναι συμβατό με την σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Καθώς οι ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών είναι επείγουσες, θα προχωράμε βήμα βήμα, με γνώμονα τον ρεαλισμό», αναφέρει ο κ. Θωμάς, εξηγώντας ότι για όποιες επενδύσεις και χρήσεις γης υπάρχει συναίνεση, η κυβέρνηση θα προχωρά άμεσα σε παρεμβάσεις. Πρώτα στη σειρά των επενδύσεων είναι τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ (στο 30% περίπου της λιγνιτικής γης), ισχύος 2 GW και ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ, σε κοντινή απόσταση, με τα οποία πιθανώς να αναπτυχθούν μονάδες υδρογόνου, αλλά και καινοτόμες τεχνολογίες. «Σε μία από τις σημερινές μονάδες της ΔΕΗ θα δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα. Ένα άλλο τμήμα της περιοχής θα είναι δασικό, ένα άλλο γεωργικό με παραδοσιακές και εναλλακτικές καλλιέργειες, ένα βιομηχανικό (ΒΙΠΕ),και σε κάποιο θα φιλοξενηθούν κέντρο έρευνας & καινοτομίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Βασικό δηλαδή συστατικό στοιχείο του master plan είναι ο καθορισμός χρήσεων γης, γι' αυτό και προχωρά άμεσα η έγκριση του Χωροταξικού Σχεδίου της Δ. Μακεδονίας, προκειμένου αμέσως μετά να ακολουθήσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο», σημειώνει ο υφυπουργός ΠΕΝ.
Έρχεται «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για μεσαία βαλάντια
Έτερος τομέας που θα απασχολήσει προσεχώς την επικαιρότητα είναι οι αναβαθμίσεις κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοσίων κτιρίων (για τα οποία την άνοιξη ξεκινά το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»). Ειδικά για τις κατοικίες, εξηγεί ότι το νέου τύπου πρόγραμμα «Εξοικονόμηση» δεν θα αφορά μόνο χαμηλά εισοδηματικά βαλάντια, αλλά κάθε κατηγορία, τόσο μεσαία όσο και υψηλά. «Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο, γιατί μόνο έτσι θα πετύχουμε τον στόχο για αναβάθμιση 60.000 κτιρίων τον χρόνο μέχρι το 2030, δημιουργούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα και το υπουργείο Ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Θωμάς, μιλώντας για «πάντρεμα» των επιδοτήσεων με τον δανεισμό, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και τα κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
ΔΕΔΔΗΕ, το πετράδι του στέμματος
Στις αποκρατικοποιήσεις εξηγεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η ενεργειακή εταιρεία με την υψηλότερη αξία απ’ όλες όσες περιλαμβάνει το ενεργειακό πρόγραμμα και αυτή που θα δώσει το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς διαθέτει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε νέας γενιάς παροχή υπηρεσιών, όπως τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, smart city networks. «Το τίμημα επομένως για το 49% θα είναι πολύ υψηλό, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί έναν αναξιοποίητο θησαυρό, με ένα τεράστιο πανελλαδικό δίκτυο, έχοντας μπροστά του projects, όπως αυτό για την αντικατάσταση των σημερινών 7,5 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών, με “έξυπνους”, αλλά και με δυνατότητα να “κουμπώσουν” πάνω στο δίκτυο οπτικές ίνες, ιδανικές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες 5G», εξηγεί ο κ. Θωμάς, προβλέποντας ξένο ενδιαφέρον ανάλογο με το χθεσινό για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Οσο για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σημειώνει ότι το κλειδί βρίσκεται στο ποσοστό που θα πουληθεί και τους όρους που θα συνοδεύουν την προκήρυξη.