Δεδομένο 1ο: Το δεύτερο κύμα του Covid-19 πλήττει την Ευρώπη με πολύ μεγάλη σφοδρότητα. Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και μικρότερες ανακοινώνουν είτε γενικό είτε μερικό lockdown.
Η Ελλάδα μέχρι σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και παραμένει η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη. Στους επίσημους πίνακες της Ε.Ε., η μόνη χώρα με περιφέρειες στο πράσινο, δηλαδή τα λιγότερα κρούσματα, είναι η Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με επίσημη ανακοίνωση του περιφερειακού διευθυντού Ευρώπης, Hans Kluge, έχει συγχαρεί τη χώρα μας επειδή έχει χαράξει και εφαρμόσει μία από τις πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σημαντικότερος τουριστικός οργανισμός παγκοσμίως Tui έχει ανακοινώσει και μάλιστα δύο φορές ότι η μοναδική χώρα στην οποία κατευθύνει τουρισμό αυτή την εποχή είναι η Ελλάδα.
Δεδομένο 2ο: Τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση -έως τώρα έχουν παροχετευθεί στην αγορά 11 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ- είχαν σημαντική θετική επίδραση. Οχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας, οι πρώτες εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες έφεραν την Ελλάδα να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους αλλά και της υψηλής εξαρτήσεως από τον τουρισμό.
Μόλις προχθές η Eurostat ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είχε τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω Covid-19 στο σύνολο της Ε.Ε. Γιατί; Διότι όλα τα μέτρα συνέτειναν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αρα, με τη μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που έχει δοθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, διασφαλίσαμε ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Δεδομένο 3ο: Μέσα στην κρίση αδειοδοτήσαμε, με εξαιρετικά ταχύτατες διαδικασίες, εταιρείες για να παράξουν αντισηπτικά και μάσκες. Παλαιότερα, για μια τέτοια άδεια θα χρειαζόταν διάστημα 1,5-2 ετών, εμείς την εκδώσαμε σε 24 ώρες. Αποτέλεσμα; Οχι μόνο να καλύψουμε πλήρως την εγχώρια ζήτηση, αλλά να κάνουμε και εξαγωγές. Ειδικά, στις μάσκες οι ελληνικές εταιρείες, κερδίζοντας πολλούς διαγωνισμούς, ακόμη και στη Γερμανία, κατάφεραν να τροφοδοτούν με μάσκες το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλων κρατών. Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε, εάν το θέλουμε, να είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε και μετά την πανδημία.
Δεδομένο 4ο: Οι ώρες που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες, καθώς η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων ημερησίως. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι άλλες χώρες με 15-20 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αν και με τον ίδιο πληθυσμό μ' εμάς, αυτός, όμως, δεν είναι λόγος εφησυχασμού.
Στην κυβέρνηση κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown, καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία και κατά συνέπεια στις επιχειρήσεις θα πολύ μεγάλες και για πολλές απ’ αυτές μη αναστρέψιμες. Ηδη, η καραντίνα της άνοιξης προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημία, μία δεύτερη θα αποβεί μοιραία.
Δεν υπάρχουν, όμως, μαγικές λύσεις, ούτε περιμένουμε θαύματα. Η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας θα καθορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν. Για ν’ αποφύγουμε το lockdown, πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Εάν σοβαρευτούμε και τηρήσουμε τα μέτρα, θα τα καταφέρουμε και η σαφέστατα καλύτερη θέση, την οποία έχουμε μέχρι σήμερα, θα διατηρηθεί. Θα φτάσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στο εμβόλιο και θα μπορέσουμε να στρίψουμε, έχοντας πάθει τη μικρότερη ζημιά από όλους τους άλλους και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.
Αντί επιλόγου: Θανάση Μαυρίδη, σε ευχαριστώ και ως αρθρογράφος σταθερός της εφημερίδος και ως αναγνώστης της. Οι εποχές είναι δύσκολες για τις εφημερίδες, αλλά δώσαμε μία μάχη με αξιοπρέπεια. Και, ναι, ο «Φιλελεύθερος» διαδραμάτισε μεγαλύτερο ρόλο από το ύψος της κυκλοφορίας του. Πάμε παρακάτω.
* O Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2020.