Η ευχή κάθε σώφρονος ανθρώπου είναι να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά μην κάνουμε λάθος! Η ζημιά έχει ήδη γίνει και δεν πρόκειται να διορθωθεί σύντομα και εύκολα. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου που θα στοιχίσει στις οικονομίες και στις αγορές. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδότησε την Άνοιξη των αγορών. Το νέο τείχος που ορθώνεται στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης θα έχει τις ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις!
Σαν να βλέπουμε έναν κύκλο που έχει φτάσει στο ανώτερο σημείο του και να ετοιμάζεται να πάρει την κάτω βόλτα. Κι αυτό (η πτώση) θα συμβαίνει μέχρι και πάλι οι άνθρωποι να κουραστούν από το κλίμα της ανησυχίας και του φόβου και αποφασίσουν να γκρεμίσουν γι αυτό τον λόγο κι αυτό το τείχος. Και έτσι ο κύκλος θα αρχίσει και πάλι την ανοδική του τροχιά. Και όπως συμβαίνει πάντα, ο πραγματικός λογαριασμός για τον καθένα μας δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, τη στιγμή, δηλαδή, που όλοι νιώθουν και είναι κερδισμένοι, αλλά όταν οι αγορές θα βιώνουν το κάτω σημείο του κύκλου.
Για πολλά χρόνια οι αγορές ανεβαίνουν, με μικρά μόνο διαλείμματα πτώσης. Αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι στις αγορές κανείς μόνο κερδίζει. Και επιπλέον έχει δημιουργήσει τα περιθώρια για ακρότητες, όπως έχουμε δει στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Και ποια ήταν η μητέρα της ευημερίας; Η εμπιστοσύνη, τα ανοικτά σύνορα, οι ελεύθερες συναλλαγές. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, για ποιόν ακριβώς λόγο ο ψυχρός πόλεμος θα λειτουργήσει ακριβώς ανάποδα.
Το είχαμε επισημάνει πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ότι οι αγορές είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο που καλό θα ήταν να μην αναλαμβάνει κανείς μεγάλα επενδυτικά ρίσκα. Δεν περιμέναμε ότι θα γινότανε αυτό που έγινε, αλλά οι αγορές θα έβρισκαν αργά ή γρήγορα μια αφορμή. Και αν ρωτάτε αν έχει συμβεί κάτι αξιοσημείωτο μέχρι στιγμής στις αγορές λόγω του πολέμου, θα σημειώναμε το απίστευτο ράλι στα εμπορεύματα, το οποίο στην πράξη μας φέρνει στην εποχή του πληθωρισμού. Σε μία τέτοια περίοδο, ακόμη και η σταθερότητα στις τιμές των μετοχών, για παράδειγμα, σημαίνει στο τέλος απώλειες…
Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε μικρή ή μεγάλη πτώση ή αν θα έχουμε έναν πληθωρισμό που θα είναι πιο γρήγορος από την άνοδο των αξιών. Αν υποθέσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε … άνοδο. Πιστεύουμε, όμως, ότι η επισήμανση για την αποφυγή υψηλού επενδυτικού ρίσκου παραμένει και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Είναι το προφανές! Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που έχουμε δει δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί…
Θανάσης Μαυρίδης