Και πάλι χθες, για μια ακόμα φορά, αρκετοί επενδυτές και σχολιαστές έπεσαν από τα σύννεφα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο πρώτος λόγος ήταν η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Και ο δεύτερος λόγος ήταν η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομόλογων της εταιρείας MLS Πληροφορική.
Μια μερίδα επενδυτών είδε την αξία των χαρτοφυλακίων της, να υποχωρεί σημαντικά και ταυτόχρονα μια άλλη μερίδα επενδυτών, είδε μια από τις μετοχές που είχε στα χαρτοφυλάκια της, να τίθεται εκτός διαπραγμάτευσης και μην είναι ορατό το μέλλον της.
Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται στην απόφαση της MSCI να διαγράψει τις μετοχές της Alpha Bank, της Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, από τον MSCI Global Standard. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και δεν αποτελούσε σε κανένα βαθμό έκπληξη. Όλοι όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τις χρηματιστηριακές αγορές, γνώριζαν για τις αλλαγές στον MSCI Global Standard, που θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιουνίου 2020.
Και όλοι γνώριζαν ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγούσαν σε ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών. Ρευστοποιήσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου. Έτσι ώστε, τα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Global Standard, να έχουν τον χρόνο να προσαρμόσουν τη σύνθεση τους, στα νέα δεδομένα. Διότι από το καταστατικό των θεσμικών επενδυτών που ακολουθούν δείκτες, η διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, θα πρέπει να καθρεφτίζεται με απόλυτη ακρίβεια στην σύνθεση αυτών των δεικτών. Και εφόσον, από τον MSCI Global Standard, θα απουσιάζουν οι τρεις συστημικές τράπεζες, αυτές θα πρέπει να ρευστοποιηθούν άμεσα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που δεν ήταν κρυφές αλλά αντίθετα ήταν γνωστές στην επενδυτική κοινότητα, οι πωλήσεις λόγω των αλλαγών στον MSCI, θα αφορούν σύμφωνα με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, σε περίπου 65 εκατ. μετοχές της Alpha Bank, σε περίπου 25 εκατ. μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και σε περίπου 120 εκατ. μετοχές της Eurobank.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές θα ακολουθήσουν συνολικές εκροές ύψους τουλάχιστον κατά $125 εκατ. από το χρηματιστήριο. Η δε κατανομή τους ανά συστημική τράπεζα θα είναι $44 εκατ. για την Alpha Bank, $33 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα και $46 εκατ. για την Eurobank. Υπάρχουν όμως και αναλυτές, όπως αυτοί της Société Générale, που εκτιμούν ότι το συνολικό μέγεθος των εκροών μπορεί να πλησιάσει και τα $200 εκατ.
Αναλογιζόμενοι το μικρό βάθος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το ασθενές ενδιαφέρον από τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, αντιλαμβανόμαστε ότι ο τραπεζικός κλάδος θα κινηθεί πτωτικά, παρασύροντας και το σύνολο της αγοράς. Είναι δε πολύ πιθανόν οι τιμές των συστημικών τραπεζικών μετοχών να αγγίξουν τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά τους.
Με δεδομένο όμως ότι όλα αυτά ήταν γνωστά, θα έπρεπε ήδη να είναι ενσωματωμένα στις τρέχουσες τιμές και ουδείς να εκπλήσσεται από το τυπικό τελετουργικό των ανακοινώσεων. Και φυσικά ουδείς να διαμαρτύρεται για τις επερχόμενες ζημίες.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με την χθεσινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων της MLS. Δεν υπάρχει ούτε ένας επενδυτής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που να μην γνώριζε ότι «κάτι τρέχει» με την MLS, ειδικά μετά από τα γεγονότα του περασμένου φθινοπώρου του 2019. Οπότε, ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι ξαφνιάστηκε από τις εξελίξεις, ειδικά όταν γνώριζε ότι τα οικονομικά της εταιρείας, είχαν μπει στο στόχαστρο του ελέγχου από τη πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ήταν μάλιστα θέμα χρόνου, να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), σχετικά με τους ισολογισμούς της οικονομικής χρήσης 2018.
Τον Ιούλιο του 2019, η MLS ολοκλήρωνε την άντληση κεφαλαίων ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης ενός 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,30%, έναντι του αρχικού στόχου των 15 εκατ. ευρώ. Ήταν η τρίτη σειρά ομολόγων της MLS, με την πρώτη ύψους 4 εκατ. ευρώ να έχει εκδοθεί το 2016, με διάρκεια 4+1 έτη και με επιτόκιο 5,30%. Η πρώτη έκδοση είχε αγκαλιασθεί με ενθουσιασμό από τη επενδυτική κοινότητα και είχε καλυφθεί από τους σημαντικότερους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, ασφαλιστικές εταιρείες και τα Wealth Management χρηματιστηριακών εταιριών.
Η διαδικασία της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του 2019, έληξε στις 25 Ιουλίου. Και μετά από 2 μόλις ημέρες, η MLS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου του 2019, τα οποία ήταν αισθητά κατώτερα των αναμενομένων. Με συνέπεια να ξεκινήσει μια ομοβροντία πωλήσεων στη μετοχή, η οποία υποχώρησε από το επίπεδο των 5 ευρώ του Ιουνίου 2019 στο 1 ευρώ το Νοέμβριο του 2019.
H χθεσινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, βρήκε την τιμή στα 0,57. Η δε αναστολή της διαπραγμάτευσης των ομολογιών ΜΛΣ01, ΜΛΣ02, και ΜΛΣ03 που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.), οδήγησε αμέσως τους ομολογιούχους σε νομικά γραφεία.
Δεν χρειαζόταν πάντως ούτε η κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά ούτε και το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, για να αντιληφθεί και ο πλέον καλοπροαίρετος επενδυτής, ότι «κάτι έτρεχε», με τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Η καθαρή θέση της MLS, είχε υποχωρήσει κατά 44%. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές είχαν αυξηθεί κατά 107% και ο μέσος χρόνος αποπληρωμής τους, έφτανε τις 800 ημέρες. Οι απαιτήσεις από πελάτες είχαν αυξηθεί κατά 90%. Οι δανειακές στρόφιγγες των τραπεζών είχαν κλείσει και οι μόνες πηγές ρευστότητας ήταν τα εταιρικά ομόλογα.
Επομένως, αυτό που βιώσαμε στο χρηματιστήριο δεν ήταν ούτε έκπληξη, ούτε πέσιμο από τα σύννεφα, αλλά ένας προαναγγελθείς θάνατος. Η χθεσινή εικόνα στο χρηματιστήριο ήταν απολύτως προβλέψιμη και αναμενόμενη. Τα γεγονότα ήταν γνωστά και οι επιπτώσεις ολοφάνερες και ξεκάθαρες. Οι πτώσεις από τα σύννεφα, δεν αποτελούν παρά παρηγοριά στον άρρωστο.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.