Του Βασίλη Γεώργα
Ήταν 3 Μαρτίου του 2018 στους Δελφούς. Σε ένα από τα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ είχαν ανέβει οι τόνοι. Ένας από τους ομιλητές έμοιαζε εξαγριωμένος με κάποιον από τους συνομιλητές του: «Επειδή, κύριε υπουργέ, με κατηγορήσατε ότι είμαι η ελίτ, σας θυμίζω ότι μεγάλωσα σε φτωχές γειτονιές του Πειραιά και ότι ήμασταν συμμαθητές. Σας θυμίζω επίσης ότι δεν θα πετυχαίναμε τίποτα στη ζωή μας, ούτε εσείς που είστε τώρα υπουργός, ούτε εγώ που είμαι πανεπιστημιακός, χωρίς τη μόρφωση. Μια ελπίδα είχαμε τότε για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και το ξέρετε. Να καταφέρουμε να περάσουμε σε ένα καλό σχολείο. Και τα καταφέραμε και περάσαμε σε ένα πρότυπο σχολείο, στην Ιωνίδειο. Από αυτό το σχολείο καταφέραμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και να φτάσουμε όπου φτάσαμε. Μη μου λέτε λοιπόν εμένα για ελίτ, ούτε για αριστεία. Η αριστεία μάς έφτασε εδώ που μας έφτασε και εσάς και εμένα». Και απευθυνόμενος στο κοινό, που αποτελούνταν από φοιτητές, πρόσθεσε: «Παιδιά, να ξέρετε ότι ο δρόμος είναι ένας. Η ανηφόρα!».
Το κοινό χειροκρότησε με ενθουσιασμό, ίσως γιατί διέκρινε στην κοινή πορεία των δύο ανδρών τη διαφορετική τους κατάληξη. Του ενός στην «αθόρυβη αριστεία» της νομικής επιστήμης και του άλλου στην εξουσία του κραυγαλέου λαϊκισμού.
Ο «έξαλλος» ομιλητής ήταν ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και ο εισπράττων την αγανάκτηση ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος λίγο πριν είχε καταφερθεί εναντίον της υποτιθέμενης «ελίτ» της χώρας, αλλά και της αριστείας, με έναν απαξιωτικό τρόπο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης δύο συλλογικών τόμων.
Είναι ο άνθρωπος που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναλάβει το δύσκολο έργο του συντονισμού όλων των υπουργείων. Με λίγα λόγια, είναι ο υπουργός των υπουργών! Ο βασικός «εγγυητής» της ροής του έργου και ο συντελεστής της αποτίμησης της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.
Την Τετάρτη, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε σε PowerPoint τον κεντρικό σχεδιασμό με τίτλο: «Επόμενη ημέρα: Υποστήριξη και παρακολούθηση κυβερνητικού έργου». Eκεί περιέγραψε τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, τη λειτουργία υποστήριξης και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, καθώς και τα βασικά μεγέθη του προγράμματος.
To μήνυμα που έστειλε ήταν ότι στη νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης σημείο-κλειδί θα είναι η συνεχής επικοινωνία του κυβερνητικού επιτελείου με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς για την υποστήριξη και τον συντονισμό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράμματος. Η παρακολούθηση του έργου θα γίνεται, με όχημα το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ», ενώ ανά υπουργείο θα υπάρχει υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος και ενημέρωσης με στοιχεία της κεντρικής βάσης δεδομένων. Ακόμη αναφέρθηκαν οι κανόνες λειτουργίας του επιτελικού σχήματος διακυβέρνησης, οι προτεραιότητες για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων και ο σκοπός της προεδρίας της κυβέρνησης.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος υπουργός Επικρατείας είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Η επιλογή του δεν έγινε με τα κριτήρια που επικρατούσαν σε άλλες, παλαιότερες εποχές. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε έναν άνθρωπο που απλά του έχει εμπιστοσύνη ή εμπνέει λόγω πολιτικής ισχύος ένα κύρος στους υπόλοιπους υπουργούς. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι ένας απλός άνθρωπος, εργατικός, με βαθιά γνώση και δοκιμασμένος στην αγορά, αφού έχει χειριστεί πολλές νομικές υποθέσεις στο Δημόσιο, και γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, ως δάσκαλος έχει διακριθεί για το ήθος του στη Νομική της Αθήνας, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει την ισχύ της πειθούς και του κύρους στην επικοινωνία με τους φοιτητές ή τους συναδέλφους του.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει έναν πολύ καλό συντονιστή. Και ταυτόχρονα έναν πραγματικό «άριστο». Ο οποίος διήνυσε ως άνθρωπος όλη την πορεία του προς την καταξίωση, με «ανηφόρα» και χωρίς τα «δεκανίκια» που απόλαυσαν άλλοι.
Ίσως ο Γιώργος Γεραπετρίτης να αποτελεί ένα από τα πιο αθόρυβα ελληνικά «success story» στην προσωπική του ζωή. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να γράψει μια ιστορία επιτυχίας και για τη χώρα…
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 12 Ιουλίου