Όσοι παρακολουθούν συστηματικά όσα λέει ο πρωθυπουργός και μάλιστα για τα σοβαρά ζητήματα πολιτικής, όπως είναι η Υγεία, θυμούνται ότι εδώ και μήνες έχει παραδεχτεί τα προβλήματα και τα κενά του ΕΣΥ, γι' αυτό άλλωστε είχε δεσμευτεί ήδη, προκαλώντας τη μήνιν του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων συμφερόντων ότι θα καταργήσει το «κάθε χωριό και ένα νοσοκομείο», ενισχύοντας παράλληλα τις δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Έτσι λοιπόν, ακόμα και με την ατυχέστατη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου που την παραδέχτηκε και ο ίδιος ως τέτοια προχθές πάλι στη Βουλή, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θορυβήθηκε από τη δημοσίευση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα. Τα γνωρίζαμε ήδη.
Το θέμα δημιουργήθηκε αποκλειστικά εξαιτίας εκείνης της ατυχούς ρητορικής αποστροφής του πρωθυπουργού και όχι εξαιτίας των ευρημάτων της έκθεσης.
Άλλωστε δεν είμαστε χαζοί άνθρωποι. Όταν πριν από μήνες διαβάζαμε ότι στο νοσοκομείο του Αγρινίου λόγου χάρη, η θνητότητα έφτανε το 100% καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά σε κάποια νοσοκομεία και μάλιστα, όπως σχολιάζαμε τότε, αυτό, μετά την πανδημία θα έπρεπε να διερευνηθεί.
Όμως τον ΣΥΡΙΖΑ τον ξέρουμε. Η επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ είναι συνώνυμη της λέξης «ανευθυνότητα». Και ακόμα κι αν παραδεχτούμε ότι και η Νέα Δημοκρατία εάν ήταν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχανε την ευκαιρία για αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο, καταλήγουμε στο ότι το ζήτημα αυτό αφορά όσους βρίσκουν ελκυστική τη γνωστή (και βαρετή πλέον) «κλωτσοπατινάδα» μεταξύ των δύο. Τα ξέρουμε τα κόμματα, λοιπόν.
Αυτό που μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη ήταν η αντίδραση διαφόρων κύκλων στη δημόσια σφαίρα που επιτέθηκαν στον καθ. Σ. Τσιόδρα ενώ για τον κ. Λύτρα ήταν ακόμα πιο απαξιωτικοί. Αμφισβήτησαν την έρευνα ενώ ήξεραν καλά ότι είχε περάσει από επιστημονικό έλεγχο κι αυτό το έκαναν άνθρωποι που ναι μεν είναι επιστήμονες οι ίδιοι αλλά έχουν μαύρα μεσάνυχτα στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Αντί να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν να υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια peer reviewed έρευνα που έκανε ένας επιστήμονας που μέχρι χθες επικαλούμασταν όταν θέλαμε να επιχειρηματολογήσουμε για την ορθότητα οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με την πανδημία. «Μα, το είπε ο Τσιόδρας!», λέγαμε μέχρι χθες.
Και αυτά είδαμε να τα κάνουν και επιστήμονες.
Τυφλωμένοι από το φανατισμό της κομματικής τους στραύτευσης έσπευσαν να επιτεθούν στον κ. Τσιόδρα επειδή, λέει, τόλμησε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μια θέση στην οποία η κυβέρνηση είχε βρεθεί μόνη της, για πολιτικούς λόγους.
Όλους αυτούς τους μήνες και ειδικότερα από πέρυσι τέτοια εποχή που ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία συζητάμε για το ρόλο της Επιστήμης, για την ανάγκη να εξοικειωνόμαστε με τη φύση της επιστημονικής γνώσης (κυρίως με τις αντιφάσεις της) από το σχολείο, για την ανάγκη να ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.
Κι από κοντά και οι κοροϊδίες προς τους αρνητές των εμβολίων που δεν αντιλαμβάνονται τα δεδομένα της Επιστήμης!
Παρ' όλα αυτά, αρκετοί από αυτούς που έχουν υποστηρίξει και μάλιστα με ύφος περισπούδαστο όλα τα παραπάνω, επέλεξαν να επιτεθούν στους επιστήμονες αντί να επιτεθούν στους πολιτικούς, γιατί η μόνη τους έννοια είναι να μην στεναχωρηθούν οι πολιτικοί της καρδιάς τους.
Σε κάποιους ήταν ήδη σαφές αλλά ελπίζουμε τώρα να το βλέπουν όλοι: με αυτές τις συνθήκες, όταν οι θιασώτες της κοινής λογικής επιτίθενται στην Επιστήμη γιατί ιεραρχούν υψηλότερα την πολιτική στράτευση με όρους οπαδικούς, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι αναλογικά εξαιρετικά υψηλό. Πάλι καλά να λέμε! Γιατί σε αυτή τη χώρα, με αυτούς τους «φίλους», η Επιστήμη, η οργανωμένη γνώση, πραγματικά δεν τους χρειάζεται τους εχθρούς.