Της Μαρίας Μουρελάτου
Η Μεταπολίτευση θα έλεγε κανείς ότι υπήρξε η τελευταία περίοδος κατά την οποία ο Ελληνας ψηφοφόρος έδειξε άνευ όρων πίστη, αφοσίωση και τυφλή υποταγή σε ένα κόμμα. Από το 2009 έως σήμερα, κι όσο η μία εκλογική αναμέτρηση διαδεχόταν την άλλη, η ψήφος εφ'' όρου ζωής σε έναν πολιτικό σχηματισμό έδινε τη θέση της στο «one vote stand», φαινόμενο που άνθησε και καταγράφηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης και περιγράφει την τάση των ψηφοφόρων να μετακινούνται από κόμμα σε κόμμα, με αποκορύφωμα τις εκλογές του Μαΐου του 2012, όπου και καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετατόπιση, με δύο στους τρεις ψηφοφόρους να αλλάζουν κόμμα.
Οι πρώτοι που άκουσαν τον όρο «one vote stand» ήταν το κοινό που παρακολούθησε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις αρχές του Οκτώβρη, σε πάνελ που συμμετείχαν δημοσκόποι, επικοινωνιολόγοι, καθηγητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διακυμάνσεις που εμφανίζει το ελληνικό εκλογικό σώμα την τελευταία δεκαετία.
Από το 2009 μέχρι το 2012 πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους άλλαξαν κόμμα. Κόμματα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν εμφανίστηκαν, μετά εξαφανίστηκαν, όπως οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ, η Χ.Α., το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, ενώ το κραταιό ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε. Επαψε επίσης να υπάρχει η ισχυρή κομματική ταύτιση και ταυτόχρονα είχαμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες οι ψηφοφόροι άλλαζαν κόμμα πολύ πιο εύκολα απ'' ό,τι στο παρελθόν.
Σίγουρα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήταν πάντα λόγοι με αρνητικό πρόσημο που έσπρωξαν τους ψηφοφόρους στην επιλογή άλλου κόμματος, σε κάθε κάλπη, μέσα στα σκοτεινά χρόνια της κρίσης. Για παράδειγμα, ως αιτία της μετακίνησης θα μπορούσαμε να δούμε την ελπίδα για κάτι άλλο, την αγωνία για αλλαγή ή την ευκαιρία στο νέο και άφθαρτο να δοκιμαστεί, κυρίως από μικρότερους σε ηλικία ψηφοφόρους που δεν έχουν προλάβει να δεθούν με ένα κόμμα, ούτε τους φαίνεται απαραίτητα γοητευτική η μόνιμη σχέση με έναν κομματικό φορέα αν αυτός δεν τους ικανοποιεί πια ή αν κάποιος άλλος μοιάζει ξαφνικά πιο ελκυστικός.
Οι ειδικοί πάντως συνομολογούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εκλογική αναμέτρηση για να μπορούμε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν «μόδα ήταν και πέρασε» ή αν πρόκειται για κάτι πιο μόνιμο.
«Μεγάλος survivor» του πρoηγούμενου κομματικού συστήματος, αναδεικνύεται σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές η ΝΔ.
* Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα.