Στις 22 Αυγούστου δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς συναντήθηκαν στην Άγκυρα με τον Ντ. Ερντογάν. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον που ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ.
Ο Ντ. Ερντογάν όταν έκανε αυτές τις συναντήσεις δεν γνώριζε πως προκαλούσε και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ; Δεν γνώριζε πως έτσι δεν βοηθά την καταρρέουσα τουρκική οικονομία;
Φυσικά και τα γνώριζε όλα αυτά. Όμως εδώ και πολύ καιρό έχει αυτονομηθεί. Χαράσσει την δική του πολιτική με τον νέο-οθωμανικό προσανατολισμό. Συγχρόνως γνωρίζει πως, λόγω των εξαιρετικών προσωπικών του σχέσεων με τον Τραμπ, οι αντιδράσεις της αμερικανικής γραφειοκρατίας και του πανίσχυρου ισραηλινού λόμπι θα βρίσκονται πάντα υπό έλεγχο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως επί μια δεκαπενταετία περίπου( 1995—2010) οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν άριστες. Αίφνης εκτραχύνθηκαν με τα γεγονότα του πλοίου Ναβί Μαρμαρά κατά την απόπειρα να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας που είχε επιβάλει το Ισραήλ.
Ενώ σιγόκαιγε η φλόγα της Αραβικής Άνοιξης, ο Ντ.Ερντογάν αντιλήφθηκε πως οι άριστες σχέσεις με το Ισραήλ αποτελούσαν τροχοπέδη στην στρατηγική του να ηγηθεί του σουνιτικού κόσμου. Έτσι, με πλήρη επίγνωση του τι έπραττε, οργάνωσε την επιχείρηση για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας.
Σήμερα οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι χείριστες. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πως θα απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ, διεγείρουν τα αντανακλαστικά του Ισραήλ, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται επιθέσεις με αερόστατα—βόμβες από την Λωρίδα της Γάζας
Η πρόσφατη συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ ήλθε σε μια πολύ κακή συγκυρία για την Τουρκία. Συντελεί στην ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση της από τον αραβικό κόσμο. Η μόνη χώρα που την στηρίζει είναι το Κατάρ.
Συνεπώς το όραμα του Ντ.Ερντογάν να ηγηθεί του σουνιτικού στρατοπέδου –λόγω του οποίου διέρρηξε τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ—έχει ξεθωριάσει. Και όχι μόνον αυτό. Έχει προκαλέσει και την αντισυσπείρωση των κρατών που αισθάνονται ότι απειλούνται από την στρατηγική του Ερντογάν.
Όλο αυτό το σκηνικό είναι λογικό να επηρεάζει την προβληματική τουρκική οικονομία. Μόνον με τις ενέσεις του Κατάρ δεν μπορεί να συντηρηθεί η παρούσα κατάσταση, πολύ δε περισσότερο όταν έχει απέναντι της το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι.
Ο εναγκαλισμός του Ερντογάν με την Χαμάς μέχρι σήμερα ήταν κάτι που ενοχλούσε, αλλά δεν είχε σημαντικές συνέπειες για την Τουρκία. Υπήρχαν ενστάσεις, κριτική, φραστικές καταδίκες. Μέχρις εκεί.
Στην σημερινή όμως φάση, με τα τόσα ανοικτά μέτωπα και κυρίως λόγω της παραπαίουσας οικονομίας της, μπορεί να της προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία.
Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν στην γειτονιά μας και καθορίζουν τις συμμαχίες, ας τα έχουμε υπ΄όψη, όταν αναλύουμε τους συσχετισμούς των δυνάμεων.