Το μήνυμα ότι η συμφωνία για την περικοπή των συντάξεων συνεχίζει να δεσμεύει την Αθήνα και δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες, στέλνει μέσω της συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο» ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
«Η Ελλάδα έχει νομοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος και επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει το σύνολο των βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος», επισημαίνει ο κ. Μαρκοπουλιώτης.
Τονίζει ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσω του ενισχυμένου μηχανισμού εποπτείας, όπου έχει γίνει σαφές ότι οι δεσμεύσεις αναμένεται να τηρηθούν, επομένως, όπως λέει, οι Βρυξέλλες θα μελετήσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και από κοινού με τις ελληνικές αρχές θα σχεδιάσουν το δημοσιονομικό μονοπάτι του 2019.
Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το κλίμα παροχολογίας και το ενδεχόμενο ανατροπής συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, απαντά ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση της εφαρμογής τους, για την οποία έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές αρχές, παρακολουθείται πλέον μέσω του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη των αγορών και επενδυτών θα εδραιώνεται, εφόσον οι ελληνικές αρχές συνεχίσουν να διατηρούν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίζουν τη σταθερή εφαρμογή τους, θυμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι αυτό ελέγχεται μέσω της ενισχυμένης εποπτείας.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια στρατηγική ελληνικής ιδιοκτησίας, με την οποία οι εθνικοί φορείς θα πείσουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας ασφαλής και σταθερός οικονομικός και επιχειρηματικός προορισμός», σημειώνει με νόημα ο κ. Μαρκοπουλιώτης.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη*
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό μέτρο την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων από την 1η/1/2019; Ποια θέση πρόκειται να κρατήσει στο αίτημα της Ελλάδας για αναβολή υλοποίησης του μέτρου;
Η Ελλάδα έχει νομοθετήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος και επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου τη δέσμευσή της να εφαρμόσει το σύνολο των βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή τους μέσω του ενισχυμένου μηχανισμού εποπτείας, στο πλαίσιο του οποίου έχει γίνει σαφές ότι οι δεσμεύσεις αναμένεται να τηρηθούν. Παράλληλα, η Ελλάδα κινείται πλέον, όπως άλλωστε και κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των αρχών του ευρωπαϊκού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη νομισματική μας Eνωση, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Κατά συνέπεια, θα μελετήσουμε το σχέδιο προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, και στη βάση της συνεργασίας μας με τις ελληνικές αρχές, θα σχεδιάσουμε τη βέλτιστη δημοσιονομική στρατηγική για το επόμενο έτος.
- Πιστεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει γίνει τόσο καλή δουλειά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να σταθεί αυτόνομα στα πόδια της; Ή έχουν βάση οι επισημάνσεις ξένων αναλυτών, ότι στο μέλλον η Ελλάδα, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει προληπτική γραμμή ή κάποιας μορφής νέο πρόγραμμα;
Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα πρόγραμμα στήριξης εστιασμένο στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων και βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων που συντέλεσαν στην έκρηξη της βαθιάς οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα έλαβε σημαντικά μέτρα για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών και τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής της βιωσιμότητάς.
Ως εκ τούτου, το διψήφιο έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης έχει πλέον εξαφανιστεί, κλείνοντας με πλεόνασμα μιας σχεδόν ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ στο τέλος του 2017. Οι πρόσφατες μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες αποφέρουν απτά αποτελέσματα: Iσχυρή δημοσιονομική θέση, σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα και ασφαλές επιχειρηματικό κλίμα.
Στον βαθμό λοιπόν που οι ελληνικές αρχές διατηρούν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και διασφαλίζουν τη σταθερή εφαρμογή τους, η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών θα εδραιώνεται, η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχύεται και η χώρα θα πατάει ολοένα και πιο γερά στα δικά της πόδια.
- Ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κυβερνητικά στελέχη διαμορφώνουν ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών για προεκλογικές παροχές. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια γενικευμένη παροχολογία ή ακόμη και να επιχειρήσει να ανατρέψει μέρος από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις;
Η πρόκληση της αντιμετώπισης των κληροδοτημάτων της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως π.χ. το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό ανεργίας, μας αφορά όλους και, πράγματι, διαμορφώνονται οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει ο ελληνικός λαός να επωφεληθεί των θυσιών του.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει τις βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη, συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και δημοσιονομικής ισορροπίας. Στόχος πλέον της χώρας είναι η διατήρηση και επιβεβαίωση σε κάθε ευκαιρία αυτών των συνθηκών και, βεβαίως, η δίκαιη διαχείριση των καρπών αυτής της προσπάθειας. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, για την εφαρμογή των οποίων έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές αρχές, θα παρακολουθούνται πλέον μέσω του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας.
Συγχρόνως, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκομιδή των καρπών της τεράστιας προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία οκτώ χρόνια.
- Παρά τις αποφάσεις του Εurogroup για το ελληνικό χρέος και παρότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια, εν τούτοις οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές έχουν ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις και τα spreads των τίτλων του Δημοσίου να κινούνται ανοδικά περισσότερο απ' ό,τι σε κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης (πλην Ιταλίας φυσικά). Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας;
Η Ελλάδα απουσίαζε από τις αγορές πολλά χρόνια και ως εκ τούτου απαιτείται χρόνος για το κτίσιμο του νέου, αξιόπιστου χρηματοοικονομικού προφίλ της. Αλλωστε, η σχετική πρόβλεψη περί σταδιακής επιστροφής της χώρας στις αγορές συμπεριελήφθη στη συμφωνία ολοκλήρωσης του προγράμματος και οι απαραίτητες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση εφαρμογής και η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά θα προσδώσει βαθμιαία την απαιτούμενη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, η οποία θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές και στους δείκτες των αγορών, μέχρις ότου η Ελλάδα επιλέξει τον χρόνο πρόσβασής της σε αυτές.
- Στο έτος που ακολούθησε την «έξοδό» τους, η Ιρλανδία και η Κύπρος, για παράδειγμα, είδαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ τους να εκτινάσσεται στα επίπεδα του 4,8% και του 4% αντίστοιχα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο, οι προβλέψεις μιλούν για 1,9% φέτος και 2,3% το 2019. Γιατί η ελληνική οικονομία απέχει τόσο πολύ από τη δυναμική που έδειξαν οι οικονομίες άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια; Τι φταίει και το «ελατήριο» δεν λειτουργεί;
Η Ελλάδα εξέρχεται από το πλέον μακροχρόνιο πρόγραμμα προσαρμογής και ως εκ τούτου τα αναπτυξιακά αντανακλαστικά της δεν είναι συγκρίσιμα με τις εμπειρίες άλλων χωρών. Παρά ταύτα, οι μακροοικονομικές επιδόσεις της, με αιχμή την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή του επιτεύχθηκε, αλλά και την αντίστοιχη διόρθωση του εξωτερικού της ισοζυγίου, καθιστούν ισχυρή την αναπτυξιακή δυναμική της μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν από την Ευρωομάδα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω την υγεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας.
Τέλος, η ολοκλήρωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος και εν πολλοίς συνεχίζονται, θα διαμορφώσει τις απαραίτητες δομές ανάπτυξης ενός νέο μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας.
Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι τεράστιες και η συγκυρία κατάλληλη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια στρατηγική ελληνικής ιδιοκτησίας, με την οποία οι εθνικοί φορείς θα πείσουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας ασφαλής και σταθερός οικονομικός και επιχειρηματικός προορισμός.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου