Η NASA θέλει να αγοράσει σεληνιακά πετρώματα. Από... ιδιωτικές εταιρείες

Η NASA θέλει να αγοράσει σεληνιακά πετρώματα. Από... ιδιωτικές εταιρείες

Ένα μικρό βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ένα άλμα για τη δημιουργία  μιας εμπορικής αγοράς με βάση τη Σελήνη. Με αυτές τις λίγες λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της NASA προς τον ιδιωτικό τομέα για τη συλλογή σεληνιακών πετρωμάτων.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της NASA, η πρώτη αποστολή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το 2024 και οι εταιρείες οφείλουν να συλλέξουν και να κιβωτιοποιήσουν σεληνιακά δείγματα με βάρος από 50 έως 500 γραμμάρια. Εάν τα καταφέρουν θα λάβουν  ικανοποιηθεί από 15.000 έως 25.000 δολάρια. Στη συνέχεια η NASA θα ανακτήσει τα δείγματα και θα τα φέρει πίσω στη Γη.

Το ποσό είναι προφανώς αστείο σε σύγκριση με τα εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αποστολή οποιοδήποτε είδους διαστημικού σκάφους στη Σελήνη. Αλλά η πολιτική της NASA είναι να πείσει τον ιδιωτικό τομέα, ότι ο δορυφόρος μας παύει να είναι απλώς ο στόχος ρομαντικών και ριψοκίνδυνων εξερευνητών και μετατρέπεται σε μια κανονική εμπορική αγορά.

Από το 2015, είναι επίσημη πολιτική των ΗΠΑ ότι οι εταιρείες μπορούν να κατέχουν το υλικό που μπορούν να ανακτήσουν από το διάστημα, χάρη σε νομοθεσία που είναι γνωστή  ως «Νόμος για την Εμπορική Ανταγωνιστικότητα στο Διάστημα». Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, η NASA προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας τις «Συμφωνίες Άρτεμις», ένα σύνολο τυποποιημένων οδηγιών σχετικά με τον τρόπο εξερεύνησης της Σελήνης και τη χρήση των πόρων της.

Τα Artemis Accords, όπως είναι η ακριβής ονομασία τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την NASA και πρακτικά θέτουν το πλαίσιο για να ξεκινήσει ένας διεθνής διάλογος για τις αρχές «συμβίωσης» στη Σελήνη. Αν και η NASA αναφέρεται σε επιδιώξεις όπως η διαφάνεια, η διαλειτουργικότητα, η παροχή βοήθειας σε έκτακτη ανάγκη, η καταγραφή διαστημικών αντικειμένων κ.λπ., το ουσιαστικό ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών είναι η διαχείριση των διαστημικών πόρων.

Όπως ρητά αναφέρεται στο όγδοο άρθρο Συμφωνιών «η δυνατότητα εξόρυξης και χρήσης πόρων στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς χαρακτηρίζεται ως κρίσιμης σημασίας για την υποστήριξη της εξερεύνησης του διαστήματος». Αλλά και το αμέσως επόμενο άρθρο προβλέπει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» γύρω από σεληνιακές βάσεις για να αποφεύγεται, αυτό που η NASA χαρακτηρίζει ως «επιβλαβείς παρεμβολές» από άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται κοντά.
 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο τζίρος από την παγκόσμια διαστημική βιομηχανία ενδέχεται να αγγίξει σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο έως το 2040. Αλλά και η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τη διαστημική κούρσα ως το «νέο επενδυτικό σύνορο», παραφράζοντας το γνωστό μότο από το Star Trek.