Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το Ενετικό σύνολο του Πολυτεχνείου Κρήτης τελούσε υπό κατάληψη από διάφορες συλλογικότητες των Χανίων, επί 16 χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΑΣ αποκατέστησε την τάξη εκκενώνοντας το συγκρότημα.
Ως γνωστόν οι εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων, ιδιωτικών ή δημοσίων, είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις εκκενώσεων, στους χώρους της Rosa Nera βρέθηκαν αντικείμενα που ουδόλως συμβάλλουν στην διάδοση του πολιτισμού.
Tην επομένη, ήταν φυσικό, όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση του κτιρίου από τους καταληψίες, συνδυάζοντας την εκκένωση με το γεγονός πως το Ενετικό συγκρότημα θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Εννοείται πως αυτό για την Αριστερά ήταν διπλό έγκλημα. Όχι μόνον εκδιώχθηκαν οι καταληψίες, αλλά ο χώρος θα παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Φυσικά στους αριστερούς δεν ενδιαφέρει το γεγονός πως θα επενδυθούν κεφάλαια για την μετατροπή του συγκροτήματος σε ξενοδοχείο, ούτε πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τόσο κατά την ανακατασκευή όσο και στην συνέχεια, όταν θα λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα.
Γι΄αυτά τα «κολλημένα» μυαλά ισχύει το « όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα». Βρίσκουν κομματική πελατεία όταν επικρατεί ανέχεια, ανεργία και μιζέρια και γι΄αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να ματαιώνουν επενδύσεις.
Όλους αυτούς τους είδαμε να δίνουν αγώνα για να μην γίνει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό. Μισούν την ανάπτυξη και προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες.
Το πιο σταθερό κλισέ είναι να μετατραπεί ένας χώρος είτε σε μητροπολιτικό πάρκο είτε σε πολιτιστικό κέντρο είτε κάτι άλλο που, πέραν όλων των άλλων, θα χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια σε ετήσια βάση για την συντήρηση του.
Μόνον να μην γίνει ιδιωτική επένδυση!
Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι αριστεροί; Φυσικά και τα γνωρίζουν. Γι΄αυτούς οτιδήποτε δημόσιο είναι εξ ορισμού καλό και οτιδήποτε ιδιωτικό εξ ορισμού κακό.
Άλλωστε, σε έναν δημόσιο χώρο θα προσλάβουν και δικά τους παιδιά.
Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Ι. Γρυσπολάκης, σε εκτενές σημείωμα του στο facebook, μας ενημέρωσε πως η απόφαση για ενοικίαση του Ενετικού συγκροτήματος σε ξενοδοχειακή εταιρεία, ελήφθη από την σύγκλητο το 2018 και θα αποφέρει στην σχολή ετήσια έσοδα ύψους 360.000 ευρώ. Η εναλλακτική, κατά τον κ.Γρυσπολάκη, να μετατραπεί ο συγκεκριμένος χώρος σε Λαογραφικό Μουσείο έχει ένα, κατά προσέγγιση, κόστος 18.700.000 ευρώ, κονδύλι που θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ είναι άγνωστο το κόστος της ετήσιας συντήρησης του.
Η σύγκλητος, επί τέλους, διαχειρίσθηκε με τον πλέον ορθολογικό τρόπο ένα περιουσιακό της στοιχείο. Γιατί το Ενετικό συγκρότημα έχει ιδιοκτήτη, που οφείλει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα του.
Δυστυχώς, εδώ και πολλές δεκαετίες έχει καταργηθεί σε χώρους όπου κυριαρχεί η Αριστερά η κοινή λογική και έχει καταλυθεί η έννομη τάξη. Οι καταλήψεις και το περίφημο σύνθημα « νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», σε αυτό το σημείο μας έχουν οδηγήσει.
Η φοβική αντιμετώπιση των έκνομων φαινομένων από όλες τις κυβερνήσεις, τελικά αποθράσυναν τις μειοψηφίες των περίφημων συλλογικοτήτων.
Φαίνεται πως αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία των κυβερνώντων δεν υπάρχει πια. Υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία.
Τόσες δεκαετίες ανοχής στην ανομία ήταν πολλές.