Ψυχραιμία, αλλά και προσωπική υπευθυνότητα είναι τα δύο κρίσιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει της πιθανότητας να εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος μετείχε χθες στη διϋπουργική σύσκεψη για τον κορονοϊό, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο καθηγητής, μιλώντας στο Liberal.gr, επεσήμανε ότι ο πανικός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και η εμφάνιση του κορονοϊού θα μπορούσε να δυσχεράνει ιδιαίτερα τη νοσηλεία ασθενών οι οποίοι είναι ευπαθείς.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Κε καθηγητά, να ετοιμαζόμαστε για πιθανή πανδημία;
Μια τέτοια προετοιμασία είναι θέμα κυβέρνησης και πολιτικής προστασίας, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, εφόσον εμφανιστεί. Όμως αυτό που πρέπει να σταματήσει, είναι να επισκέπτονται τα νοσοκομεία όσοι εμφανίζουν μικρά συμπτώματα και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας χωρίς να υπάρχει λόγος. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς κλπ, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.
- Τι γίνεται με την επάρκεια των απαραίτητων μέσων και των φαρμάκων πρώτης γραμμής; Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα είναι σε θέση να διασφαλίσει την επάρκειά τους;
Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η πλατφόρμα αυτή, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες, όταν παραστεί ανάγκη μεταξύ των κρατών - μελών. Ήδη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ έχουν κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
- Δεδομένων των αδυναμιών του συστήματος υγείας της χώρας μας, τι μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να θεωρούνται αποτελεσματικά;
Στη χώρα μας το σύστημα υγείας πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένο. Το ίδιο ισχύει και για αρκετά υπουργεία (και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας) που πρέπει να αναπτύξουν καλά σχεδιασμένες δράσεις.
Η χώρα μας, άρχισε να προετοιμάζεται νωρίς και πριν υπάρξουν κρούσματα και αυτό είναι θετικό.
Τι πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει:
1) Συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει ή εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).
2) Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι συνεχής, να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου και εκπροσώπους του ΕΟΔΥ. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας. Στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί διακεκριμένοι ειδικοί και επιστήμονες.
3) Συνεννόηση με ΜΜΕ και καθορισμός ειδικών γιατρών για συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Οι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνουν συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας, αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών. Ευτυχώς, η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.
4) Συνεργασία με το υπουργείο άμυνας για την διάθεση υποδομών υγείας αν χρειαστούν.
5) Άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα. Ακόμη και αν δεν χρειαστούν θα είναι σημαντική κίνηση ενίσχυσης του συστήματος υγείας. Εδώ χρειάζονται συνοπτικές διαδικασίες προσλήψεων σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
6) Ειδικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία που νοσηλεύουν ευπαθείς ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς, ασθενείς με ανοσοκαταστολή).
7) Προετοιμασία νοσοκομείων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας – όπως έγινε και με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
8) Να υπάρξει ειδικός αριθμός κλήσεων για ενημέρωση των πολιτών.
9) Σχέδιο για το τι παρεμβάσεις θα γίνουν αν υπάρχουν κρούσματα σε φυλακές, στρατόπεδα, κέντρα με πρόσφυγες, κρουαζιερόπλοια.
10) Εξασφάλιση στοκ αντιβιοτικών και άμεση απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για αντιβιοτικά και αλλά φάρμακα άμεσης ανάγκης. Τα αντιβιοτικά θα χρειαστούν σε περίπτωση πολλαπλών δευτερογενών λοιμώξεων.
Δεν αντιμετωπίζεται ο νέος ιός με τη χρήση αντιβιοτικών.
11) Αν χρειαστεί, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για τη δυνατότητα λήψης μέτρων πέραν του συστήματος υγείας.
Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της υγείας και περιλαμβάνουν σημαντικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με τον περιορισμό της διακίνησης πολιτών και περιορισμούς στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία και όχι πανικός.