Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Λίγες μέρες μετά την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση των "Συριζανέλ", ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι μία από τις πρώτες ερωτήσεις του Mακαριωτάτου στον τότε πρωθυπουργό ήταν η εξής: "Πώς πάει ο Νίκος; Είναι καλά τώρα;". Εμφορούμενος από μία γαλήνια ικανοποίηση, όπως ταιριάζει στην μεγαλοψυχία του ισχυρού, όταν εφαρμόζεται το δίκαιο της πυγμής...
Ο Νίκος Φίλης, σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, υποδύθηκε έναν ρόλο περίεργο. Από τη μία, δεν έχανε ευκαιρία να μας θυμίζει πόσο αριστερός είναι κι από την άλλη κατάπινε τη μία μετά την άλλη, την ματαίωση της αριστεροσύνης του από τους υπόλοιπους συντρόφους. Όπως βεβαίως, και το πλήρες άδειασμα από τον πρωθυπουργό του, όταν προέκυψε πρόβλημα με την Εκκλησία.
Πέρασαν λοιπόν, τα χρόνια, και μεταξύ άλλων, μόλις χθες θυμήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας να εκφράσει τις αριστερές οικολογικές του ανησυχίες. Επισημαίνοντας στη Βουλή, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε αρκούντως πράσινη για τα δεδομένα της. Ότι δεν ασχολήθηκε με την κλιματική αλλαγή και ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που υπέγραψε ο κ. Σταθάκης δεν συνάδουν με τις δικές του ευαισθησίες.
Εν τω μεταξύ, η κύρωση της συμφωνίας από την σημερινή κυβέρνηση, βρήκε τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν "Παρών" στη Βουλή. Δημιουργώντας σε όλους μας την υποψία για παθολογικά ευρήματα στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις στο κόμμα. Και πιο συγκεκριμένα, αυτό που στην ψυχιατρική ονομάζεται "φυγή ιδεών" και αφορά στην σχιζοφρένεια! Αλλά και όλων όσων συγκλίνουν σε συμπτώματα ακουστικών ή οπτικών ψευδαισθήσεων, παρανοϊκών ιδεών και αποδιοργανωμένης ομιλίας και σκέψης.
Γιατί πρόκειται ακριβώς για την ίδια συμφωνία που πανηγύριζε ο κ. Σταθάκης αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός! Αλλά τώρα, δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, μόνο και μόνο επειδή δεν κυβερνάει τη χώρα.
Ευτυχώς όμως που υπάρχει ο Νίκος Φίλης γιατί θα βρισκόμαστε όλοι σε πλήρες αδιέξοδο, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την "φυγή ιδεών" του κυρίου Τσίπρα. Γιατί, με τις παρεμβάσεις του, μας δίνει την δυνατότητα να εξηγήσουμε την στάση της αντιπολίτευσης στην χθεσινή ψηφοφορία.
Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ; «Πραγματικό πρόβλημα το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ, αλλά είναι το έλασσον, το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές».
Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική μπροστά στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς, να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της, να κερδίζει συνειδήσεις των πολιτών σε μια γραμμή αλλαγής της κοινωνίας, που σημαίνει σε μια γραμμή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης». Για να καταλήξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα ζωής του πολίτη».
Έτσι επομένως δικαιολογείται η αντίφαση: ότι κάλλιο αργά παρά ποτέ, οι συμπαθέστατοι "Ζαίοι" κατάλαβαν το λάθος τους. Αλλά οι περισσότεροι ψήφισαν "παρών" γιατί ντράπηκαν να ψηφίσουν "όχι". Όπως έκαναν οι γενναιότεροι της κοινοβουλευτικής ομάδας Φίλης, Παπαδόπουλος, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις. Οι πιο αριστεροί και αντισυστημικοί όλων δηλαδή.
Θα μου πεις τώρα, γιατί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της Αριστεράς, δεν υπήρξε καμία πράσινη πολιτική για την ενέργεια και το κλίμα; Ποιος εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε κάλεσμα επενδυτών για τις ΑΠΕ; Ποιος εμπόδισε και τον Νίκο Φίλη να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο για να υπερασπιστεί τη αριστεροσύνη της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε;
Θα ξαναθυμίσω τα λόγια του Μακαριωτάτου για τον κ. Φίλη: "Είναι καλά τώρα o Νίκος; Συνήλθε;"