Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Ο επιχειρηματίας Πολ Άλεν, συνιδρυτής με τον Μπιλ Γκέιτς της εταιρείας Microsoft που ανέπτυξε τον προσωπικό υπολογιστή για να τον βάλει στη συνέχεια μέσα σε κάθε σπίτι, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή των ανθρώπων, και ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του αμύθητου πλούτου του για να μεταμορφώσει το Σιάτλ σ' έναν προορισμό πολιτιστικού τουρισμού, πέθανε από καρκίνο τη Δευτέρα, σε ηλικία 65 ετών.
Η απίθανη ιστορία των δύο ανθρώπων που από συμμαθητές στο γυμνάσιο ακόμα ξεκίνησαν μαζί την ενασχόληση με την πληροφορική, αναζητώντας από πολύ νωρίς τρόπους να την κάνουν προσιτή και τελικά εμπορική, συγκινεί κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Όμως εμείς θα θέλαμε να σταθούμε στο γεγονός ότι τόσο ο Πολ Αλεν, όσο και ο Μπιλ Γκέιτς, αν και απίστευτα επιτυχημένοι και πλούσιοι, αποδείχθηκαν αυτό που λέμε «καλοί τύποι», χωρίς έπαρση, οι οποίοι γρήγορα αφιέρωσαν τον πλούτο και τις δεξιότητές τους στο να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων και σε άλλα επίπεδα, χρηματοδοτώντας έρευνες για την εξάλειψη ασθενειών, περιβαλλοντικούς σκοπούς, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.
Λίγοι επιτυχημένοι άνθρωποι σήμερα δεν μεθούν από την επιτυχία τους. Οι περισσότεροι, ακόμα κι αν ασχοληθούν με φιλανθρωπικές δραστηριότητες, το κάνουν με τρόπο που αυτές να συμβάλλουν στην κοινωνική τους ορατότητα και να τροφοδοτούν κυρίως τις κοσμικές στήλες. Πρόσφατα μάθαμε, μέσω του αστυνομικού δελτίου μάλιστα, για επιχειρηματία που έστησε μια ΜΚΟ για να «διασώζει μετανάστες», μόνο και μόνο για να αποκτήσει κοινωνική παρουσία και να χτίζει το προφίλ του ως φιλάνθρωπος.
Κάποιοι θα αντιτείνουν ότι το να κρίνεις προθέσεις είναι λογικό σφάλμα και το σημαντικό είναι να κρίνουμε αν κάποιοι ωφελούνται από οποιαδήποτε δράση. Σύμφωνοι. Ωστόσο το ήθος που κομίζουν στην κοινωνία των ανθρώπων περιπτώσεις όπως του Πολ Αλεν δεν είναι απλώς άλλου επιπέδου, αλλά λειτουργούν ως αντίδοτο στην κουλτούρα του κυνισμού και του κέρδους με κάθε τρόπο, η οποία εκφράζεται ανοιχτά ακόμα και από αιρετούς ηγέτες δημοκρατιών που έχουν δομηθεί πάνω σε αρχές και αξίες του ανθρωπισμού.
Η ιστορία του Πολ Αλεν είναι από αυτές που θα μπορούσε να είχε γράψει ο Πλούταρχος, που του άρεσε να αναδεικνύει την παραδοξότητα αλλά και τη δράση των ατόμων που συναντήθηκαν με την Ιστορία είτε για να συντριβούν από αυτή είτε για την αλλάξουν. Ο Πολ Αλεν είναι από αυτούς που δεν άλλαξαν απλώς την Ιστορία, αλλά άλλαξαν με τρόπο μετρήσιμο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στη μικρή Ελλάδα της περιφέρειας, όπου δεν υπάρχουν ούτε μεγάλη και ελεύθερη αγορά, ούτε σημαντικά πανεπιστήμια ούτε τεχνολογικοί κολοσσοί και ερευνητικά κέντρα, τα ταλέντα μας βρίσκουν άλλους τρόπους να παράγουν πλούτο και να δημιουργήσουν φήμη. Όμως, το αίτημα η δημοφιλία και η οικονομική ισχύς να μεταφράζονται και σε παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των πολλών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μακάρι να βλέπουμε να γίνεται όλο και πιο συχνά.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου στον Φιλελεύθερο.