Κόπωση, καθημερινότητα και οικονομία χτυπούν καμπανάκι για την οικονομία την ώρα που η διαχείριση της πανδημίας και η επιτυχής αντιμετώπισή της έως ότου επιτευχθεί το τείχος ανοσίας μέσα από το πρόγραμμα Ελευθερία και τον εμβολιασμό υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων.
Η εβδομάδα αυτή θα κρίνει τα επόμενα βήματα προκειμένου να αρχίσει μια σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων που δείχνουν πλέον να μην αποδίδουν με την κυβέρνηση να ρίχνει βάρος στην πρόληψη με τα self tests και την στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται οργανωμένες διεξόδοι αποσυμπίεσης των πολιτών η κόπωση των οποίων δύναται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διασπορά του κορονοιού. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και η μεθοδική και στοχευμένη λειτουργία της εστίασης δείχνουν να αποτελούν μια λύση με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εξωτερικοί χώροι.
Στο Μαξίμου τα δεδομένα που διαθέτουν δείχνουν ότι η κόπωση λειτουργεί αποτρεπτικά ενώ οι πολίτες εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ανήσυχοι για την επόμενη ημέρα, για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα και κυρίως για την οικονομία, την ύφεση και τον φόβο της ανεργίας.
Οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα χέρια κυβερνητικών στελεχών, φανερές ή μυστικές, αποτυπώνουν ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα και παρά τις θετικές καταγραφές για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση δείχνουν ότι δε πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός
Το ισοζύγιο μεταξύ φθοράς και ικανοποίησης από το εκλογικό σώμα να γέρνει προς την ικανοποίηση και η κοινωνία δείχνει σημαντική ανοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην παρούσα φάση.
Δύο είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων:
- Η κυβέρνηση μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων για πάνω από ένα έτος, συνεχίζει και διατηρεί εκλογική επιρροή ίση ή ακόμα και μεγαλύτερη από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, κάτι μάλλον ασυνήθιστο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.
- Ο πραγματικός εχθρός είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και ιδίως η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της και όχι οποιαδήποτε άλλο ζήτημα που προσπαθεί εντέχνως να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η παράμετρος αυτή δείχνει να εξηγεί και την ανικανότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει τη δική του ατζέντα στο δημόσιο διάλογο.
Επίσης οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, κάτι που αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, την κόπωση των πολιτών από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία δύναται, αν «τραβήξει» χρονικά, να εξελιχθεί σε αστάθμητο παράγοντα ως προς την πορεία της κυβέρνησης.
Ουσιαστικά η διαχείριση της πανδημίας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησης και η έκβασή της δύναται να κρίνει και την κυβερνητική θητεία. Το συμπέρασμα αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση και από την αρχή της πανδημίας είναι ενδεικτικό πως οι προσπάθειες εστιάζονται στο να γυρίσει η χώρα σελίδα.
Από την άλλη πλευρά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δε θα πρέπει να ικανοποιούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά από σχεδόν δύο μήνες ακραίας αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡIZA και τα διάφορα παρακλάδια του, το ποσοστό του είναι καθηλωμένο λίγο πάνω από το 20%, δείχνοντας πρωτοφανή για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυναμία να συσπειρώσει έστω και όσους τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν περνάει απαρατήρητο το ξεκάθαρο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δημοφιλία από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρά το γεγονός ότι η ΝΔ καταγράφει μία κάμψη στην πρόθεση ψήφου την τελευταία περίοδο.
Αν και κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει πρόθυμος να υιοθετήσει σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εντούτοις στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εφησυχάζουν, παρά εξετάζουν τονωτικές ενέσεις σε τομείς που αποδεδειγμένα έχουν μείνει πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του προγράμματος για το οποίο εξελέγη η σημερινή κυβέρνηση βρίσκονται στο τραπέζι πολύ δε περισσότερο όταν αυτές αφορούν την ανάταξη και ανάκαμψη της οικονομίας και την καθημερινότητα των πολιτών.