Μικρό χωριό το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και συχνά χωρίς ειδήσεις ή εταιρικά γεγονότα, που να μεταβάλλουν την ισορροπία ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές. Έτσι, ακόμα και το παραμικρό νέο, ακόμα και η παραμικρή μεταβολή των δεδομένων, αποτελεί θέμα προς ανάλυση και δράση. Σειρά είχε αυτή την εβδομάδα, η μετοχή της εταιρείας Κέκροψ.
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, προέβη στην εκτίμηση ότι η αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου «θα είναι τελεσίδικα υπέρ της εταιρείας γιατί έχει το δίκιο με το μέρος της», αναφορικά με το δικαίωμα της εταιρείας επί της έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου). Βέβαια η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2020 και η απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο του 2021.
Η εταιρεία διεκδικεί την κυριότητα μιας έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων πίσω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, μέσω μιας αλυσίδας δικών, που έχει ξεκινήσει από το 1988. Κατά την διάρκεια αυτής της 30ετίας, κάθε περίοδο που πλησίαζαν οι δικάσιμοι, ή που κυκλοφορούσαν φήμες ή πληροφορίες σχετικά με τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις, η μετοχή της Κέκροψ, ακολουθούσε μια επιθετική ανοδική πορεία.
Και αυτό είναι απολύτως φυσικό, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία των 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό. Αν σε αυτό, συνυπολογίσουμε και τις εκκρεμότητες για την αξιοποίηση του κτιρίου των 16 καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 973 τ.μ. στην Παλαιά Αγορά του Ψυχικού, που θα μεταβάλουν πλήρως την αξία της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, τότε δεν αποτελεί έκπληξη η προσδοκία ορισμένων επενδυτών που οδήγησαν για μια ακόμα φορά τη μετοχή της Κέκροψ, σε μια έντονα ανοδική κίνηση.
Στην πορεία αυτών των 30 ετών, αρχικά έχει απορριφθεί η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης. Ακολούθως το Εφετείο Αθηνών, έκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου. Η Κέκροψ, κατάθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε αποδεκτή. Το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο, το οποίο αναγνώρισε την κυριότητα της εταιρείας στην συγκεκριμένη έκταση. Οπότε τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην τελευταία σκηνή ενός έργου που κρατάει 30 χρόνια, με πρωταγωνιστές από τη μια πλευρά, την εταιρεία και τους μετόχους της στον ρόλο των ομήρων και από την άλλη πλευρά το Δημόσιο.
Μάλιστα η ετήσια τακτική συνέλευση των μετόχων, αποφάσισε την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Την συγκεκριμένη έκδοση που θα είναι διετής με επιτόκιο 5%, θα καλύψουν οι δύο μεγάλοι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας. Δηλαδή ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέχει το 37,48% των μετοχών και η Intradevelopment, εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κόκκαλη που κατέχει το 34,32% των μετοχών. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει με ποσοστό 6,69% και η Alpha Bank.
Αυτά λοιπόν είναι τα γεγονότα που αφορούν στις εταιρικές εξελίξεις. Ας δούμε, όμως τι συνέβη και στο χρηματιστήριο. Η μετοχή της Κέκροψ, που την 1η Ιουλίου 2020, είχε κλείσει στα 1,5060 ευρώ, μέσα σε 10 συνεδριάσεις έφτασε στα 2,08 ευρώ, δίνοντας αφορμή για δημοσιεύματα για «ανεξήγητο ράλι», για «άνοδο άνευ λόγου και αιτίας» και για «κερδοσκοπικό παιχνίδι».
Για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αφήσουμε τους ψυχρούς αριθμούς να μιλήσουν. Ο αριθμός μετοχών της εταιρείας Κέκροψ είναι 19.804.134. Από αυτές, οι 15.544.265 μετοχές, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 78,49% βρίσκονται στα χέρια των βασικών στρατηγικών μετόχων. Ελεύθερες προς διαπραγμάτευση στην αγορά (free float), είναι 4.259.869 μετοχές. Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο, η μετοχή της Κέκροψ πραγματοποίησε συναλλαγές 350.000 τεμαχίων περίπου. Επομένως, διακινήθηκε μόλις το 1,74% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, που με ένα συνολικό τζίρο περίπου 600.000 ευρώ, οδήγησε σε μια άνοδο της τάξης του 38%. Αστεία πράγματα, δηλαδή.
Αυτή η χρηματιστηριακή ιστορία έχει δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές, που αξίζουν να τονιστούν ξανά και ξανά, διότι αποτελούν ηχηρές αποδείξεις της παθογένειας και της νοσηρότητας που κυριαρχούν στον επενδυτικό και χρηματιστηριακό χώρο.
Η πρώτη πτυχή, αφορά στον χρόνο που απαιτείται για να λυθεί ένα θέμα ιδιοκτησίας. Και στον τρόπο με τον οποίο κατοχυρώνεται και προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Τριάντα χρόνια, είναι μια ολόκληρη ζωή. Αν η εταιρεία δεν είχε από πίσω της ισχυρούς μετόχους, θα μπορούσε και να είχε πτωχεύσει. Και αν η εταιρεία είχε ξένους μετόχους, τότε η χώρα θα είχε διαπομπευθεί διεθνώς για καταπάτηση των στοιχειωδών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ποιος ξένος επενδυτής θα ανεχόταν να είναι όμηρος του «ελληνικού συστήματος» για τριάντα χρόνια;
Η δεύτερη πτυχή, αφορά στο πόσο ρηχή και αναποτελεσματική είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ώστε με 600.000 ευρώ μια μετοχή με περιεχόμενο και ισχυρούς μετόχους, να μπορεί να απογειώνεται στο +38%, μέσα σε 10 συνεδριάσεις. Βέβαια υπάρχουν και μετοχές, που με μόλις 100 ευρώ ή και λιγότερα, ανεβοκατεβαίνουν σαν το γιο-γιό από το -19% στο + 15% και από το -30% στο + 20% μέσα σε μια συνεδρίαση. Αλλά εδώ δεν αναφερόμαστε σε μετοχές δίχως ουσία και υπόσταση. Αναφερόμαστε στην μετοχή της Κέκροψ, με κεφαλαιοποίηση στα 40.000.000 ευρώ.
Τα συμπεράσματα, αποτελούν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, για όσους ενδιαφέρονται για την χρηματιστηριακή αγορά και πραγματικά θέλουν να της προσδώσουν ένα διαφορετικό αναπτυξιακό χαρακτήρα.
* * *
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.