Κλείσαμε τις εκκλησίες επειδή 200 σπίτια πενθούν, δεν θέλουμε να πενθήσουν κι άλλα
Μητροπολίτης Δράμας

Κλείσαμε τις εκκλησίες επειδή 200 σπίτια πενθούν, δεν θέλουμε να πενθήσουν κι άλλα

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία πιστών θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Περιφερειακής ενότητας Δράμας, όλες οι Θείες Λειτουργίες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ επιτρέπεται η παρουσία ορισμένου αριθμού ατόμων στις εκκλησίες.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, όμως, αποφάσισε οι εκκλησίες να μείνουν κλειστές για τους πιστούς και οι λατρευτικές εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν μόνο με την απαραίτητη παρουσία των κληρικών και των ψαλτών. «Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη. Περισσότερο από τον καθένα πονάει εμένα. Αλλά από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα. Και, μάλιστα, με την απαιτούμενη σοβαρότητα», δηλώνει στο liberal.gr και προσθέτει ότι στον νομό έχουν χάσει τη ζωή τους 200 άνθρωποι από τον κορονοϊό. 

Ο μητροπολίτης Δράμας εξήγησε τους λόγους που πήρε αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άκρως επιβαρυντικά.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

- Πώς οδηγηθήκατε σ’ αυτή την απόφαση; Είναι θέμα επιδημιολογικού φορτίου στη Δράμα;

Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη. Περισσότερο από τον καθένα πονάει εμένα. Αλλά από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα. Και, μάλιστα, με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ο νομός Δράμας, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, είναι μέσα στους 10 «κόκκινους» νομούς. Εκτός από αυτό, μέχρι αυτή την ώρα έχουμε ξεπεράσει τους 200 νεκρούς. Οι 140 στο νοσοκομείο της Δράμας και οι υπόλοιποι στα περιφερειακά νοσοκομεία, ενώ ένας είχε καταλήξει στην Αθήνα που είχε μεταφερθεί με το C-130.

- Συνεπώς το επιδημιολογικό φορτίο έπαιξε τον πρώτιστο ρόλο…

Το επιδημιολογικό φορτίο στον νομό μας είναι πολύ υψηλό. Και, μάλιστα, αναλογικά με τον πληθυσμό είναι πολύ υψηλό στη Δράμα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που μου έχουν δώσει συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι. Η Δράμα έρχεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη. Τα πρωτεία τα έχει μια πόλη του Βελγίου. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

- Τι κλίμα επικρατεί στη Δράμα;

Δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι εδώ στην παραμεθόρια περιοχή μας έχουμε ψύχος ιδιαίτερο είναι δύσκολο το πρωί να βγουν ηλικιωμένα πρόσωπα να έρθουν στην εκκλησία και να βρουν την πόρτα κλειστή. Και επιπλέον θα δημιουργηθεί μια ακόμα στεναχώρια. Δεν μπορώ εγώ αυτό να το κάνω στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε μετά από διαβούλευση μαζί με τους ιερείς της μητροπόλεως, ότι η καλύτερη λύση είναι να τελέσουμε τις ιερές ακολουθίες των ημερών των εορτών μόνοι μας όπως τις τελούσαμε. Και από τις 8 το πρωί και μετά να είναι ανοικτοί οι ναοί αν κάποιος χριστιανός θέλει να έρθει να ανάψει ένα κερί, να πάρει το αντίδωρο της ημέρας και να πάει στην ευχή του Χριστού και της Παναγίας χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα συνωστισμού.

- Όταν ανακοινώσατε την απόφασή σας είχατε αντιδράσεις; Κάποιοι αιφνιδιάστηκαν;

Δεν έχω κάνει κάποια μέτρηση αντιδράσεων. Νομίζω ότι οι περισσότεροι, επειδή ζούμε το πρόβλημα και 200 σπίτια στη Δράμα πενθούν επειδή έχουν χάσει ανθρώπους τους, το άκουσαν λογικό. Τώρα υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα και μπορεί να κρίνουν διαφορετικά. Κι αυτοί οι άνθρωποι νομίζω, επειδή δεν γνωρίζουν τα πράγματα πως έχουν, ίσως γι’ αυτό να εκφέρουν αρνητική άποψη. Από την άλλη, πως μπορεί ένας πιστός να πει ότι εγώ θα μπω μέσα και θα πάρει τη θέση κάποιου άλλου. Δεν είναι πολύ χριστιανικό αυτό.

Με φοβίζει ότι επειδή όλοι θα διέλθουν αυτές τις μέρες με μια σχετική χαλάρωση και ω μη γένοιτο αν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων μετά το δωδεκαήμερο, υπάρχουν και οι συνήθεις εχθροί της εκκλησίας οι οποίοι θα σπεύσουν να φορτώσουν την αύξηση των κρουσμάτων στην εκκλησία. Εγώ δεν θα τους κάνω αυτή τη χάρη, τουλάχιστον για την περιοχή της Δράμας.