Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μία κυβέρνηση είναι να μπει σε φάση εσωστρέφειας. Είναι στον χαρακτήρα των συστημάτων εξουσίας να μην αντέχουν την κριτική για δικά τους σφάλματα και ως αντίδραση να λειτουργούν σε παράλληλο σύμπαν. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Κυριάκου έναντι άλλων πολιτικών είναι ότι μπορεί να αναγνωρίζει τα λάθη και δεν διστάζει να αλλάζει ρότα. Δεν πέφτει στην παγίδα της «άρνησης». Παίρνει, δηλαδή, γρήγορα την ζημιά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ημέρα του ανασχηματισμού είναι από εκείνες που τα μέλη της κυβέρνησης και οι φίλοι της θέλουν να την ξεχάσουν και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και γι' αυτό υπάρχει ένας και μόνο τρόπος που περιγράφεται με τρεις λέξεις: Δουλειά – δουλειά – δουλειά.
Αυτό που περιμένουμε, λοιπόν, από τον πρωθυπουργό είναι να ανεβάσει τις μηχανές απόδοσης της κυβέρνησής του. Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ωφεληθεί έτσι η χώρα από την ευκαιρία που της δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το καλό είναι ότι ο κ. Αποστολάκης … αρνήθηκε τον διορισμό! Το κακό θα ήταν να είχε δεχτεί και να μας δίδει σήμερα μαθήματα … συναίνεσης. Αν ο κ. Τσίπρας διέθετε χιούμορ θα τον κτυπούσε στην πλάτη και θα του έλεγε «με την ευχή μου, Ευάγγελε, με την ευχή μου». Η Ιστορία θέλησε να παίξει σε βάρος του κ. Μητσοτάκη μία φάρσα. Θα μπορούσε να ήταν και μία τραγωδία. Αν ο κ. Μητσοτάκης «πάρει γρήγορα την ζημιά», θα είναι σε όφελος και του ιδίου και της χώρας. Ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε το 2019 επειδή θέλησε να δει να εφαρμόζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αν έψαχνε για τον κ. Αποστολάκη θα ψήφιζε και πάλι ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρξε ένα μάθημα απ’ όλη αυτή την περιπέτεια είναι ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος και δεν έχει παρακάμψεις. Και μάλιστα πρόκειται για δρόμο μονής κατεύθυνσης. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε και ο ελληνικός λαός ψήφισε την Ν.Δ.
Η προχτεσινή ημέρα είχε την χρησιμότητά της. Κτύπησε ένα καμπανάκι. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου, ούτε και έγινε κάποια φοβερή ζημιά. Αλλά το καμπανάκι κτύπησε! Και είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το άκουσε.
Θανάσης Μαυρίδης