Για τους θρησκευόμενους και τους ζηλωτές η εκκλησία είναι ο μοναδικός ακλόνητος λίθος της ύπαρξης του ανθρώπου. Για τους άθεους και κυνικούς είναι το ισχυρότερο «μαγαζί» στον κόσμο. Μεταξύ αυτών των δύο απόψεων η εκκλησία ισορροπεί και επιβεβαιώνει την ισχύ και την απαράμιλλη ανθεκτικότητα της. Αξιοποιώντας όλες τις συνθήκες, δύσκολες και εύκολες και αυξομειώνοντας την πίεση στο «συνομιλητή» της που είναι πάντα η πολιτεία.
Αυτό το μπρα ντε φερ θα ζήσουμε την προσεχή Δευτέρα όταν ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Πρωτοφανής κίνηση, δεν έχει γίνει από κανέναν πρωθυπουργό μέχρι σήμερα. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν αρχιεπίσκοπος να παραβρεθεί με δικαίωμα λόγου στο υπουργικό Συμβούλιο. Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΙΣ, οποιαδήποτε στιγμή και αν συνέβαινε εκτός από την ξεχωριστή σημειολογία, θα πυροδοτούσε αναμενόμενα, τη συζήτηση περί της «δεξιάς του Κυρίου».
Αυτό θα γίνει και τώρα αλλά με μικρότερη ένταση, εφόσον αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Τσίπρας και προηγήθηκε η έμπρακτη απόδειξη πως είτε με αριστερά είτε με δεξιά, η ιεραρχία θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της εκκλησίας, με απόλυτο τρόπο. Αξιόπιστες μαρτυρίες μπορούν να καταθέσουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Αρχιεπίσκοπο να παραδίδει στον κ. Μητσοτάκη, υπόμνημα με όλα τα εκκρεμή ζητήματα στη σχέση εκκλησίας και πολιτείας σε μια καταγραφή από την επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Είναι αστείο και να λέγεται ακόμη πως ο πρωθυπουργός θα περιμένει να πάρει αυτό το υπόμνημα από τον Αρχιεπίσκοπο για να ενημερωθεί, όταν στην επιτροπή μετέχουν εξ οφίτσιο ένας υπουργός του και τρεις υφυπουργοί του! Αλλά υπάρχει και η τελετουργία που είναι σύμφυτη με την εκκλησία.
Ο πρωθυπουργός ξέρει καλά και τι θα ακούσει και τι περιμένουν να ακούσουν από εκείνον οι Ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι 10.000 μισθοδοτούμενοι από το κράτος, ιερείς εξασφαλίζονται άπαντες με οργανική θέση στο δημόσιο. Οι 6.000 κατείχαν τέτοιες θέσεις θεσμοθετημένες από το 1945 και οι άλλες 4.000 ήταν κάπως σαν «συμβασιούχοι» και πλέον διασφαλίζονται εφ΄όρου ζωής και…συντάξεως.
Αυτό ετοιμάζεται να προσφέρει η πολιτεία στην εκκλησία, με απόφαση της νυν κυβέρνησης. Τι θα πάρει;
Πιθανολογείται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μια δημόσια δήλωση πρόθεσης για την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας δηλαδή των «νόμων» που διέπουν τη λειτουργία της και έχουν μείνει αναλοίωτοι από το 1977!
Η τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη βεβαίως προϋποθέτει συμφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Πατριαρχείου εφόσον η Εκκλησία της Ελλάδος περιλαμβάνει - όπως αναφέρει η Διοικητική Διαίρεση – την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις της και τις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου.
Εχουν συμφωνήσει; Το ρεπορτάζ λέει ότι έχουν γίνει συζητήσεις. Πόσο προχωρημένες και αν υπάρχει συμφωνία του Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο δεν το γνωρίζουμε. Αλλά είναι ασφαλής η εκτίμηση ότι χωρίς να έχουν συμφωνήσει Φανάρι και Αρχιεπισκοπή καμιά αλλαγή δεν θα υπάρξει.
Επομένως, αν δε βγει κάποιος άλλος λαγός από το πρωθυπουργικό καπέλο ή την αρχιεπισκοπική μήτρα τη Δευτέρα, τα παραπάνω είναι ετεροβαρή. Και θα εντείνουν τις αρνητικές εντυπώσεις, για τον τρόπο που κυβέρνηση και ιεραρχία συνεργάστηκαν στο κομμάτι αντιμετώπισης της πανδημίας, στη συμμόρφωση ιεραρχών και κληρικών στα μέτρα και τις αποφάσεις της πολιτείας.
Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος συντάχθηκε ως νόμος το 1977 και είναι εκτός εποχής και σύγχρονης ατζέντας. Διαβάστε πως ορίζει τους τομείς συνεργασίας εκκλησίας και πολιτείας.
« Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετὰ τῆς Πολιτείας, προκειμένου περὶ θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, ὡς τὰ τῆς χριστιανικῆς ἀγωγῆς τῆς νεότητος, τῆς ἐν τῷ στρατεύματι θρησκευτικῆς ὑπηρεσίας, τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καὶ τῆς οἰκογενείας, τῆς φροντίδος διὰ τὴν περίθαλψιν τῶν δεομένων ἐν γένει προστασίας, τῆς διαφυλάξεως τῶν ἱερῶν κειμηλίων καὶ ἐκκλησιαστικῶν καὶ χριστιανικῶν μνημείων, τῆς καθιερώσεως νέων Θρησκευτικῶν ἑορτῶν, ζητεῖ δὲ τὴν προστασίαν τῆς Πολιτείας ὁσάκις προσβάλλεται ἡ θρησκεία».