Δεν είχε κανένα λόγο η κυβέρνηση να προσπαθεί να απαντήσει γιατί δεν προχωράει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Καμία έρευνα και καμιά μελέτη για επίδραση των ανεμβολίαστων αυτών των σωμάτων στη γενική εικόνα της πανδημίας και στην πρόκληση ρωγμών στο τείχος ανοσίας, δεν θα ακουστεί ως πειστική.
Ούτε είναι είδηση πως στην Κουμουνδούρου θα έτριβαν τα χέρια τους με ένα γενικό «ξεχαρβάλωμα» στον τομέα της ασφάλειας και δημόσιας τάξης με τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.λπ. σε τρίμηνη αναστολή εργασίας και τα ποντίκια να χορεύουν σε κάθε διαθέσιμη πίστα παρανομίας. Ενώ οι γειτονιές και το κέντρο επιζητούν μεγαλύτερη αστυνόμευση για μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας ο Τ. Θεοδωρικάκος να υπογράφει τις αναστολές χιλιάδων ανεμβολίαστων.
Τη σημαία ευκαιρίας με τον εμβολιασμό η αντιπολίτευση - πλην του ΚΙΝΑΛ - την κάρφωσε στην κορυφή ενός εμβληματικού κοινοβουλευτικού «μνημείου», τον περασμένο Ιούλιο. Όταν η Βουλή εκλήθη να αποφασίσει αν οι υγειονομικοί οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, στα ιδρύματα, και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά.
Τότε ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη είχαν αντιταχθεί σθεναρά και καταψηφίσει την υποχρεωτικότητα. Δεν ήθελαν νοσηλευτές και φροντιστές που μπαινόβγαιναν στους θαλάμους ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων να υποστούν την τιμωρητική αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κουλτούρα της κυβέρνησης!
Αυτή η επιχειρηματολογία δεν ακούστηκε από τα χείλη του Παύλου Πολάκη, αλλά του σοβαρού τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, Ανδρέα Ξανθού.
«Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, στην ανεργία και στη φτώχεια…Είναι πρόσχημα να
επιλέγεται η υποχρεωτικότητα για μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού που είναι μερικές χιλιάδες επαγγελματιών υγείας και
πρόνοιας…Με τα υπόλοιπα 3 εκατ. ανεμβολίαστων ενηλίκων στη χώρα τι θα κάνετε ακριβώς; Θα υλοποιήσετε γενικευμένη υποχρεωτικότητα και εκβιαζόμενη συναίνεση;» ρωτούσε και απαντούσε : «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι επειδή έχει αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, δεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές».
Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς «αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης», ενώ προδίκαζε την πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων. Αν όχι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ξανθός καλό είναι να εξηγήσει γιατί σήμερα επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ την …τιμωρητική υποχρεωτικότητα στους αστυνομικούς και δεν ανησυχεί, όπως ανησυχούσε για τους υγειονομικούς κ.λπ. πως θα αναιρεθεί το δικαίωμα της εργασίας και θα πυροδοτηθούν κοινωνικές αντιδράσεις.
Το βλέπει ο καθένας και μπορεί να το κατανοήσει και ο πιο αφελής, ο ανεμβολίαστος αστυνομικός που κάνει έλεγχο στο δρόμο και ο λιμενικός που περιπολεί στο Αιγαίο είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τον ανεμβολίαστο νοσηλευτή που περιποιείται κατάκοιτο υπερήλικα ή μπαίνει στο χειρουργείο.
Επειδή δεν είναι καθαρό τελευταία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω στο ΕΣΥ όσοι είναι σε αναστολή, κάνοντας απλώς τα τεστ που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους; Έτσι για να ξέρουμε.