Η δικαιολογία που προέβαλε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ πως ένα πουλί ήταν η αιτία της φωτιάς που παραλίγο να κατακάψει τη Γλυφάδα και τη Βούλα, δικαίως προκάλεσε γέλια στους παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ. Όπως δικαίως προκαλεί οργή η κόντρα των δυο δημάρχων των όμορων δήμων. Δεν έχουμε ελπίδα ότι θα γλιτώσουμε ούτε φέτος από τις φωτιές, τις φαιδρές δικαιολογίες και την επιζήμια αντιμετάθεση ευθυνών.
Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου είχαμε τετρακόσιες φωτιές. Εξήντα φωτιές κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει 157 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Οι 54 το τελευταίο 48ωρο.
Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι μπορεί ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας να λειτουργεί στο «κόκκινο» από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο και να σβήνει 60 φωτιές ημερησίως, χωρίς παρατράγουδα; Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου γινόταν μια συζήτηση να ζητηθεί η αυστηροποίηση των ποινών και για όσους βάζουν φωτιά εξ’ αμελείας και οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, είναι οι περισσότεροι εξίσου καταστροφικοί, όπως οι κανονικοί εμπρηστές. Δεν έγινε τίποτα.
Έρχεται ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και δηλώνει «θέλουμε δίπλα μας τον κάθε πολίτη γιατί η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική». Απόλυτο δίκιο έχει, αλλά με ποιο τρόπο καθίσταται ο πολίτης μέρος της συλλογικής προσπάθειας προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση και τις πόλεις και τις ζωές μας;
Μια σοβαρή ενημερωτική καμπάνια δεν υπάρχει. Μερικά άνευρα ραδιοφωνικά σποτ και μερικά τηλεοπτικά που από υποχρέωση προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τις πρώτες πρωινές ώρες όταν σχεδόν κανείς δεν παρακολουθεί.
Η συστηματική και στοχευμένη ενεργοποίηση και εκπαίδευση εθελοντών, είναι ανύπαρκτη. Στα Πανεπιστήμια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η «στρατολόγηση» εθελοντών με συμμετοχή π.χ. σε ένα πρόγραμμα δασοφύλαξης με μικρή αμοιβή; Να αφιερώνουν λίγες ώρες για να επιτηρούν ένα περιαστικό δάσος ή να βρίσκονται σε ένα πυροφυλάκιο για το χαρτζιλίκι, την κοινωνική προσφορά και τον εμπλουτισμό του βιογραφικού τους;
Στην πρόληψη, την αποτελεσματική επιτήρηση και την έγκαιρη παρέμβαση στις φωτιές, πριν πάρουν έκταση, θα κριθεί πόσο σκληρό ή πόσο αδυσώπητο θα είναι το φετινό καλοκαίρι.
Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε για φέτος, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να υποχρεωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ να βάλει κάμερες σε όλους τους υποσταθμούς και τις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται μέσα στα δάση και να αποκτήσει ένα κέντρο ελέγχου. Αφού δεν πατάει άνθρωπος να ελέγξει τους χώρους ας το κάνουν από μακριά. Να μην ενοχοποιούν και εκ των υστέρων τα ατυχή πετούμενα.