«Οι συνταξιούχοι δεν νοιάζονται καθόλου εάν η σύνταξή τους θα βγει έπειτα από συνδρομή του ιδιωτικού τομέα ή όχι. Τους ενδιαφέρει απλώς να την πάρουν». Αυτό δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Και να ήταν οι μόνοι;
Όσοι πολίτες καταφεύγουν στα νοσοκομεία τους ενδιαφέρει απλώς να γίνουν καλά.
Όσοι καλούν την αστυνομία επειδή κινδυνεύουν, τους ενδιαφέρει απλώς να έρθει.
Όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια θέλουν απλώς να βρουν το δίκιο τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Υπάρχουν κι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Μέχρι κάποια ηλικία είναι υποχρεωτικό άλλωστε. Αυτοί πάλι απλώς θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
Τα ελληνικά νοσοκομεία και πριν την πανδημία ήταν υπό κατάρρευση μετά από τη δεκαετή κρίση. Η κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να μεταρρυθμίσει την υγεία.
Για τους ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης, τι να πούμε; Η αστυνομία σπανίως εμφανίζεται όταν την καλείς. Για το δημόσιο σχολείο, ας μην μιλήσουμε καλύτερα.
Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Εργασίας όλα τα παραπάνω, όλες τις βασικές, θεμελιώδεις υπηρεσίες κάθε δυτικού κράτους που υπολειτουργούν και οι Έλληνες εξέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία επειδή πίστεψαν ότι θα τα φτιάξει, μεταρρυθμίζοντάς τες, πρέπει να τις εκχωρήσουμε σε διάφορους ιδιώτες, χωρίς φυσικά να κλείνουμε τις υπηρεσίες που απλώς αδυνατούν, σύμφωνα με τον υπουργό, να εκπληρώνουν τον σκοπό της ύπαρξή τους, αλλά συνεχίζοντας τις προσλήψεις.
Είναι στ' αλήθεια αυτό καλή ιδέα;
Δεν μας φαίνεται καλή ιδέα και πιο ενοχλητικό από την ίδια την ιδέα, που δεν είναι καν «ιδέα», είναι φυσικά το ύφος του υπουργού όταν τα λέει αυτά, κάτι που σταθερά μας εντυπωσιάζει γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να είναι η μοναδική κυβέρνηση δυτικού κόσμου που ο πιο ταπεινός και ευγενικός άνθρωπος, αυτός που απευθύνεται στους πολίτες πάντα με σεβασμό και σοβαρότητα είναι ο πρωθυπουργός, το ισχυρότερο πρόσωπο στη χώρα, τη στιγμή που σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο την «έχει ψωνίσει» και μάλιστα άσχημα.
Το κράτος ή «το κλειδώνεις», ή καταργείς υπηρεσίες του, εφόσον έχουν αξιολογηθεί ως ανίκανες να ανταποκριθούν στον σκοπό της ύπαρξής τους, ή το μεταρρυθμίζεις.
Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, υποσχέθηκαν ότι το κράτος θα το μεταρρυθμίσουν κι εμείς έχουμε πιστέψει και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα το κάνουν. Εξάλλου κάποια πράγματα έχουν ήδη γίνει και τα έχουμε αξιολογήσει θετικά.
Η έκδοση των συντάξεων δεν είναι μια υπηρεσία όπως οι συγκοινωνίες, για παράδειγμα, που μπορούν να παρέχονται από ιδιώτες. Είναι βασική λειτουργία του κράτους, είναι ένας από τους λόγους που το κράτος υπάρχει.
Η παραχώρηση αυτής της λειτουργίας σε δικηγόρους και λογιστές, πέραν από τις υποψίες χαριστικής προς τις συντεχνίες ρύθμισης που εγείρει, καταργεί ολόκληρη τη δομή του κράτους.
Εφόσον ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να καταργήσει όλο το κράτος αντί να το μεταρρυθμίσει (βέβαια οι υπουργοί του συνεχίζουν απτόητοι τις προσλήψεις) πρέπει να μας το πει, να μας το εξηγήσει.
Πολύ πιθανόν να είναι αυτό το σωστό: να καταργήσουμε εντελώς το κράτος, να διαλύσουμε όλη του τη δομή, να εκχωρήσουμε τα πάντα στους ιδιώτες. Εμείς δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί. Με μια θεμελιώδη αίρεση: το κράτος που συντηρείται από εμάς, τους φορολογούμενους, πρέπει να εξαφανιστεί κι αυτό. Μαζί με τα έξοδα του. Αλλιώς όλο αυτό είναι πολύ προβληματικό και πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις για τον τρόπο που ειπώθηκε.