Του Βασίλη Παζόπουλου
Στους πόλους επικρατεί παγετώνας. Βαρύς κρύος αέρας, πάγος, σκοτάδι. Ο χαρακτηριστικός ήχος είναι η σιωπή. Μια σιωπή που σπάει μόνο όταν το χιόνι τρίζει κάτω από τα πόδια σου καθώς περπατάς.
Τα μάτια βλέπουν ένα ατελείωτο χαλί από χιόνι που χάνεται στον ορίζοντα. Το κρύο κολλάει στο πρόσωπο σαν παγωμένη μάσκα. Ρυθμιστής ζωής και θανάτου.
Στο ήδη αφιλόξενο περιβάλλον όταν φυσάνε θυελλώδεις άνεμοι κατεβάζουν την θερμοκρασία ακόμα περισσότερο, κάνοντας το τοπίο εχθρικό για την ανθρώπινη παρουσία.
Τον χειμώνα όχι μόνο κάνει ακόμα περισσότερο κρύο, αλλά δεν υπάρχει ούτε φως. Η ζωή κυλάει μέσα σε ένα στρογγυλό πέπλο σκοτεινιάς
Σε μια τέτοια περίοδο, σε ένα τέτοιο χώρο βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Απόδειξη είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών δεν έχει χάσει απλώς. Έχει καταστραφεί.
Μια σπίθα ελπίδας
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ελλάδας, του Ομίλου J&P-ΑΒΑΞ, για το α' εξάμηνο του 2016, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 270 εκατομμύρια, έναντι 232 στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 40 εκατομμύρια έναντι 26 στο α' εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
Παρόλο που έχει επιβαρυνθεί με έκτακτη ζημιά ύψους 7,8 εκατομμυρίων, το καθαρό κέρδος μετά από φόρους ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια. Σε αντίθεση με το ζημιογόνο περσινό α' εξάμηνο όπου υπήρξε ζημιά της τάξης των 2,8 εκατομμυρίων.
Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2015 αναμορφώθηκαν για σκοπούς συγκρισιμότητας, λόγω της οριστικής διακοπής της ζημιογόνου δραστηριότητας της θυγατρικής ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ στα Εμιράτα κατέστη αναγκαία μετά και την επιβολή των capital controls.
Ελκυστικά δεδομένα
Το πρώτο πράγμα που ένας επενδυτής εξετάζει σε μια εταιρία είναι αν η χρηματιστηριακή της αξία είναι εύλογη ή δίκαια.
Η κεφαλαιοποίηση της J&P-ΑΒΑΞ αποτιμάται αυτή την στιγμή στα 32 εκατομμύρια. Αν την συγκρίνουμε με τα καθαρά της κέρδη που είναι 21 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή γύρω στα 40 σε ετήσια βάση, αυτό σημαίνει πως ο δείκτης p/e βρίσκεται κάτω από το 1.
Σε σπάνιες περιπτώσεις που έχει ξανασυμβεί τόσο χαμηλό p/e σε εισηγμένη εταιρία οποιουδήποτε χρηματιστηρίου στον κόσμο, οφειλόταν σε έκτακτα κέρδη. Εδώ όμως η κερδοφορία προκύπτει από την καθημερινή δραστηριότητα της J&P-ΑΒΑΞ.
Στον ισολογισμό αναφέρονται ίδια κεφάλαια 203 εκατομμύρια. Δηλαδή διαπραγματεύεται κάτω από το 1/6 της αξίας της. Συνήθως ο λόγος που η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με την καθαρή της θέση είναι επειδή είναι ζημιογόνα. Η αγορά προεξοφλεί πως οι ζημιές θα ροκανίσουν τα περιουσιακά της στοιχεία. Εδώ όμως έχουμε μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Οι υποχρεώσεις μιας εταιρίας είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο που οφείλουμε να μελετήσουμε. Παρατηρούμε πως ο δανεισμός είναι σχετικά υψηλός, όπως σε όλες τις κατασκευαστικές. Ωστόσο μέσα στο εξάμηνο μειώθηκε αισθητά, κατά 85 εκατομμύρια σε σχέση με την περσινή περίοδο.
Θετικό δεδομένο, ένδειξη υγείας και ασφάλειας, είναι τα ταμειακά διαθέσιμα. Διαθέτει 56 εκατομμύρια, σχεδόν τα διπλά από ότι αποτιμάται ολόκληρη η J&P-ΑΒΑΞ στο χρηματιστήριο
Οι προοπτικές
Ωραία μέχρι εδώ, αλλά τώρα που τα κατασκευαστικά έργα είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, μήπως το επόμενο εξάμηνο βρεθούνε να βαράνε μύγες;
Το αντίθετο συμβαίνει!
Υπάρχουν αρκετά ανεκτέλεστα έργα. Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια, με τα έργα του εξωτερικού να αντιπροσωπεύουν το 1/3 του συνόλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκονται κοντά στην υπογραφή και άλλων συμβάσεων, κυρίως από το εξωτερικό.
Ακόμα όμως και με τα ήδη συμφωνημένα, ακόμα και αν δεν πάρουν κανένα απολύτως επιπλέον έργο και δουλεύουν με τους ίδιους ρυθμούς για να εξαντλήσουν τις ανεκτέλεστες παραγγελίες χρειάζονται 4 χρόνια (εκτελούν περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως).
Συμπέρασμα
Ο κερδισμένος στο χρηματιστηριακό παιχνίδι είναι αυτός που προσαρμόζεται στις υφιστάμενες καταστάσεις. Που καλλιεργεί τις προσπάθειες του με τρόπο μεθοδικό και ορθολογιστικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες υπέρ του.
Η στρατηγική επιβίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι απλή μέσα στην πολυπλοκότητα της. Είναι μάταιο να αναζητάς μακροχρόνια σχέδια σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Ψάχνεις απλά να βρεις ευκαιρίες.
Η J&P-ΑΒΑΞ διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την χαρακτηρίσουν ευκαιρία, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν υπάρχει μετοχή που να αποτελεί την τέλεια επιλογή, ειδικά σε ένα τόσο επιβαρυμένο επενδυτικό περιβάλλον.
Επαφίεται σε εσάς ή τον χρηματιστηριακό σύμβουλο σας να αποκαλύψετε αν υπάρχει λόγος να ενδιαφερθείτε για την J&P-ΑΒΑΞ σε αυτή την συγκυρία.
* Η ανάλυση της εταιρείας δεν αποτελεί προτροπή για αγορά. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.
** Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).