Στο επόμενο δεκαήμερο μπορεί να δούμε και 10.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς θα διαγνωσθούν οι φορείς της πανδημίας που μολύνθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που επιβλήθηκε καθολικό lockdown, για να μην πιεστεί τόσο πολύ το σύστημα Υγείας, ώστε φτάσουμε να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας, σημειώνει στο liberal η επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, παραθέτει την εμπειρία συστημάτων υγείας άλλων χωρών, όπως το Βέλγιο, που έφτασε να στέλνει ασθενείς για νοσηλεία στην Γερμανία, μιλά για την αύξηση κρουσμάτων ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και εξηγεί ότι αν φτάσουμε να έχουμε τμήματα που κλείνουν με γιατρούς και νοσηλευτές που αρρωσταίνουν, αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα. Στο καλό πάντως σενάριο που το lockdown αποδειχθεί αποτελεσματικό και περιορίσει δραστικά την διασπορά, τότε σε 15ημέρες από σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει να ρίξουμε τα ημερήσια κρούσματα σε κάτω από 1000.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο μετά και την νέα έκρηξη στα κρούσματα;
Ήδη τα 2.917 χθεσινά κρούσματα είναι πολλά και φοβάμαι ότι μπορεί να γίνουν σύντομα πολύ περισσότερα. Είδατε ότι το Βέλγιο βρισκόταν για ένα δεκαήμερο περίπου στα 2.000 κρούσματα και ξαφνικά έφτασε στα 20.000. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε σημαντική αύξηση, τόσο σε κρούσματα, όσο και σε νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους, ελπίζω μόνο τα νούμερα να μην είναι πάρα πολύ μεγάλα.
Είδαμε τους διασωληνωμένους μέσα σε μερικές ημέρες να διπλασιάζονται και ξέρουμε ότι τα όρια του συστήματος υγείας, κάθε συστήματος υγείας, είναι πεπερασμένα, δεν είναι ανεξάντλητα.
- Ποια είναι τα όρια του συστήματος Υγείας;
Εξαρτάται και από τις εισαγωγές ασθενών με άλλα νοσήματα. Έχει και αυτή την έννοια το lockdown. Λογικά από το Σάββατο και μετά, ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από αυτοκινητιστικά, γρίπες και λοιμώξεις του αναπνευστικού- που είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος εισαγωγών το χειμώνα και που προλαμβάνονται όπως και ο κορoνοϊός, με τα ίδια μέτρα. Λογικά, με το lockdown, η πίεση στα νοσοκομεία και από αυτά τα νοσήματα θα μειωθεί. Το επόμενο ωστόσο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο.
- Εξηγείστε μας γιατί θα είναι κρίσιμο;
Γιατί θα διαγνωσθούν οι φορείς της πανδημίας που έχουν μολυνθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Το Σαββατοκύριακο για παράδειγμα, που ήταν καλός ο καιρός, ο κόσμος στους δρόμους, με φίλους και παρέες, σε κοντινές αποστάσεις. Είναι λογικό να θέλουμε να χαλαρώσουμε μετά από τόσο καιρό αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και οι φίλοι μας και εμείς μπορεί να είμαστε φορείς και άρα εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
Το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε την έκταση των μολύνσεων που έχει συμβεί μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα, το lockdown σταδιακά θα μειώσει τα νέα κρούσματα.
- Πόσο ανησυχητικός είναι ο ρυθμός των 170 εισαγωγών την ημέρα, όπως ανέφερε το πρωί ο καθηγητής Σ.Τσιόδρας;
Είναι ανησυχητικός. Όλοι όσοι εργαζόμαστε στο σύστημα Υγείας κάνουμε ότι μπορούμε, σε ένα σύστημα που έχει πληγεί τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, ανησυχώ αλλά και ελπίζω ότι θα τα βγάλουμε πέρα.
- Βλέπετε δηλαδή ότι μπορεί να είναι τέτοια η πίεση στο σύστημα Υγείας το επόμενο δεκαήμερο, ώστε να χρειασθεί η λήψη έκτακτων μέτρων;
Βλέπω πίεση στο σύστημα Υγείας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παραδείγματος χάριν στο Βέλγιο, όπου με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας σύστημα δέχθηκε τεράστια πίεση με συνέπεια να χρειασθεί να σταλούν ασθενείς για νοσηλεία στην Γερμανία, νέοι ασθενείς με υποξυγοναιμία μένουν στα σπίτια τους. Ελπίζω να μην το δούμε εδώ.
Και εδώ όμως υπάρχει τώρα εκθετική αύξηση, την ζούμε τις τελευταίες ημέρες, αυτός είναι και ο λόγος που επέβαλε την απόφαση για καθολικό lockdown. Μέσα σε λίγες ημέρες, τα κρούσματα από 400 την ημέρα, εκτινάχθηκαν στα 2.000 και κοντεύουμε στα 3.000. Άρα έχουμε ήδη εκθετική αύξηση και τα 3.000 κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να γίνουν 10.000. Που θα φθάσει; Ελπίζω να μην φτάσει τις 10.000 και τις 20.000.
Και ένα από τα θέματα που με ανησυχεί περισσότερο ως ειδικό είναι ότι σε μια τέτοια φάση πρέπει να έχουμε επαρκές προσωπικό. Εάν φτάσουμε να έχουμε τμήματα που κλείνουν με γιατρούς και νοσηλευτές που αρρωσταίνουν, αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα. Θα πρέπει λοιπόν η πανδημία να είναι και μια αφετηρία για ένα μακροχρόνιο και ορθολογικό σχεδιασμό στην Υγεία, σχεδιασμό που στην Ελλάδα μας λείπει διαχρονικά.
- Έχουμε αυξητική τάση κρουσμάτων ανάμεσα στους γιατρούς;
Ασφαλώς και έχουμε. Είναι αρκετό το προσωπικό που βρίσκεται εκτός. Ένα μεγάλο λοιπόν θέμα είναι αυτό. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας και νομίζω ότι για αυτό ακριβώς το λόγο πάρθηκαν τα νέα μέτρα για το καθολικό lockdown, και πάλι πολύ νωρίτερα απ' ότι στο Βέλγιο και στην Γαλλία. Δεν πρέπει να το ρισκάρουμε.
Όμως, και μετά και το lockdown, και μέχρι να υπάρχει εμβόλιο και να έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αυτό που έχει σημασία είναι να τηρήσουμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, τη μάσκα, και να είμαστε προσεκτικοί, ακόμη και στο σπίτι μας, καθώς η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη.
- Εκτιμάτε ότι μετά από τρεις εβδομάδες θα έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό τα κρούσματα, ώστε να επανέλθουμε σε μια «κανονικότητα»;
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Προβλέψεις αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν.
- Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο;
Το καλό σενάριο είναι σε 15ημέρες από σήμερα να έχουμε καταφέρει να ρίξουμε τα ημερήσια κρούσματα σε κάτω από 1000, και καλύτερα κάτω από 500. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι ως καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι σε δέκα ημέρες από σήμερα να έχουμε φτάσει τα 10.000 ημερησίως.