Του Γιάννη Πλακιωτάκη*
Το 2017 θα να είναι μια ακόμη δύσκολη και υφεσιακή χρονιά, τόσο για την παγκόσμια κοινότητα όσο και για την Ελλάδα.
Η παγκόσμια κοινότητα θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές, όπως η αναβίωση των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων, οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι εμφύλιοι πόλεμοι, η εξάπλωση των πυρηνικών και χημικών όπλων, η τρομοκρατία, το υπερεθνικό οργανωμένο έγκλημα, η φτώχεια, οι μεταδοτικές ασθένειες και η περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη.
Ζητούμενο λοιπόν για την παγκόσμια κοινότητα, είναι η ανάληψη ουσιαστικών και συντονισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, που είναι ικανά να πλήξουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν αλλάξει σύντομα ρότα, θεωρώ ότι το μέλλον της θα είναι ζοφερό και αβέβαιο.
Η οικονομική και λειτουργική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, θα βαθύνει το χάσμα στο εσωτερικό της, θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους συνεκτικούς αρμούς και τη συνοχή της και είναι πολύ πιθανό, να οδηγήσει στη διάλυσή της.
Επιτακτική είναι η ανάγκη λοιπόν, η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει τα κράτη μέλη της, να σφυρηλατήσει την ενότητα των λαών της και να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μελλοντικών της προκλήσεων και απειλών.
Τέλος, η Ελλάδα θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά να είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν είναι ορατή η άμεση έξοδος της χώρας από την κρίση και η επιστροφή της στην ομαλότητα.
Αν και υπήρξαν ισχνές ενδείξεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας εντός του 2017, το μέλλον της Ελλάδας για το νέο έτος προβλέπεται αβέβαιο. Ο κίνδυνος δε, μιας επιστροφής στην οικονομική ασφυξία του 2015 και της πιθανότητας της χώρας να εξέλθει από την Ευρωζώνη, είναι ορατός.
Το κλίμα που διαμορφώνεται τελευταία από τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής του κ. Τσίπρα, ο οποίος -μετά την επίσκεψή του στη Κούβα και την αναβάπτισή του στην κολυμβήθρα του παγκόσμιου κομμουνισμού- θυμήθηκε το αντάρτικο πόλης ενάντια στους δανειστές μας, υποδηλώνει του λόγου το αληθές.
Στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή, ώστε να απαλλαγεί ο τόπος από τις λαϊκιστικές δυνάμεις του χτες και να τεθεί η χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
Θέλω να πιστεύω ότι το 2017 θα αποτελέσει την απαρχή σημαντικών πολιτικών αλλαγών για την Ελλάδα και θα αναδειχθεί ως την αφετηρία της εθνικής μας ανάτασης.
*Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίς, βουλευτής Λασιθίου