Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είχε περισσότερη ουσία απ΄ αυτή που μπορεί να καταναλωθεί σε ένα κομματικό συνέδριο, αλλά και να αναδειχθεί μέσα από αυτό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία.
Πέρα από τη διπλή παρέμβαση Μητσοτάκη στο άνοιγμα και στο κλείσιμο του, αρκετές από τις ομιλίες, έθεσαν πολύ σοβαρά επίδικα της διακυβέρνησης. Στο χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες αλλά και πέραν αυτών. Για μεταρρυθμίσεις που αν προχωρήσουν θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο και θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση της χώρας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Τέτοιας φύσης ομιλία έκανε, ένας από τους μη σταρ, υπουργούς της κυβέρνησης: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.
Θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω, ως asset της κυβέρνησης αν αυτό δεν προκαλούσε τον αυτόματο συνειρμό: Τσίπρας πρωθυπουργός - Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών, όταν από κοινού έκαναν τα πάντα για να βρεθεί η χώρα στο χείλος της καταστροφής.
Ο κ. Γεωργαντάς επιμελής και πλήρως απασχολούμενος με το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο του και ουδόλως με το χτίσιμο υπουργικού προφίλ, έθεσε με προσοχή τον πυρήνα της πιθανής επόμενης κρίσης, που ίσως κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής σημείωσε ότι αυτό δεν συνδέεται άμεσα και ουσιαστικά μόνο με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας αλλά και με κάτι ακόμη πιο σημαντικό: τη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Η επισιτιστική κρίση, ως συνέπεια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, εννοείται πως δεν επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο την Ευρώπη και τις χώρες της Αφρικής. Ακόμη κι αν δεν λείψουν τρόφιμα από τα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων. Εξ ου και η διακριτική αναφορά στη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Υπάρχουν δεκάδες λόγοι που δεν καταφέραμε ούτε καν να αντιγράψουμε τον τρόπο της Ολλανδίας και του Ισραήλ. Η Ολλανδία μικρότερη σε έκταση από την χώρα μας εξάγει αγροτικά προϊόντα αξίας 95 δις με την απόδοση του στρέμματος στα 1700 ευρώ ενώ τα δικά μας 12,5 δις εξαγωγών, προέρχονται από απόδοση 190 ευρώ ανά στρέμμα.
Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, την τελευταία διετία, επιτυγχάνεται θετικό πλεονασματικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ύψους μισού δισ. ευρώ. Ένα μικρό θετικό σημάδι, μιας αλλαγής.
Το νέο «αίμα» των αγροτών είναι έξυπνοι, μορφωμένοι επιχειρηματίες που αναμετρώνται στα ίσια με τον ανταγωνισμό, αναλαμβάνουν ρίσκο, ψάχνονται δημιουργικά και ωθούν συνεχώς το κράτος να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Και ο αρμόδιος υπουργός – μετά από πολλά χρόνια – διαθέτει τη βιωματική επαφή με το αντικείμενο αλλά και μια βαθιά γνώση που πηγάζει από επιμελή ενασχόληση με το χαρτοφυλάκιο του. Χαίρεσαι να τον ακούς να μιλάει για το σιτάρι και το καλαμπόκι και τις δυνατότητες των αγροτών και της χώρας. Με σεβασμό και πάθος. Όπως το έκανε και ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.