Της Αγγελικής Κώττη
Στην πραγματική ζωή, και ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι υπουργοί είχαν εμπλακεί με την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να τα έκαναν χάλια, αλλά στην οθόνη θα θριαμβεύσουν. Έτσι είναι η τέχνη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση πληρώνει κοντά 630 χιλιάδες ευρώ. Το νομικό «παράθυρο», εξασφαλισμένο. Νόμος προβλέπει πως επιστρέφεται το 35% των δαπανών στον παραγωγό κάποιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς που γυρίζεται στην Ελλάδα. Είναι ένας τρόπος να προσελκύσουμε παραγωγές. Αλλά και να δοθούν πλάγιες κρατικές επιχορηγήσεις.
Βασισμένη στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, η ταινία του Κώστα Γαβρά “Adults in a room” που γυρίζεται τώρα, θα περιγράφει την οπτική ΣΥΡΙΖΑ στα όσα συνέβησαν το 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. «Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Γαβρά στο σημείωμα του για την έναρξη των σχετικών γυρισμάτων. Μπορεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση να είχε χαρακτηρίσει το βιβλίο «βίπερ», αλλά με τέτοια σκηνοθετική ματιά, ασφαλώς και κολακεύθηκε. Και αποφάσισε να στηρίξει όσο μπορούσε.
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του Νίκου Παππά, με δική του απόφαση εγκρίνει την υπαγωγή του «επενδυτικού σχεδίου» της κινηματογραφικής ταινίας μυθοπλασίας της VIEW MASTER FILMS Α.Ε, στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, (1.798.747€) και το ποσό της επιχορήγησης θα καλύψει το 35% του μπάτζετ (του προϋπολογισμού σε απλά ελληνικά) που μεταφράζεται σε 629.561,45 ευρώ. Ας τα προσθέσουμε και αυτά στα δισεκατομμύρια που κόστισαν στην Ελλάδα τα πεπραγμένα του κ. Βαρουφάκη… Κρατικά χρήματα ήταν και εκείνα.
Και πριν αρχίσουμε περί των «νομίμων» θα ήταν καλό να αναρωτιόμασταν για τα «ηθικά». Πρόκειται για μια ταινία που θα αποτυπώσει τις δραματικές μέρες της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Τις μέρες εκείνες κατά τις οποίες όλα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Θα «πει» την ιστορία όπως την έχει καταγράψει ένας εκ των πρωταγωνιστών της. Προφανώς, τα capital controls, το δημοψήφισμα και το τέταρτο μνημόνιο, οι παλινωδίες και η τραγικωμωδία θα δικαιολογούνται. Για όλα αυτά, μήπως το κρατικό χρήμα θα έπρεπε να αποφευχθεί;
Κι όμως, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του πάντοτε σπουδαίου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς είχε προκαταβολικά αναφερθεί στο πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ, (από το οποίο παίρνει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση- επιστροφή) ως «μια μεγάλη βοήθεια για τις παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα». Είχε μάλιστα εκφράσει δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Μιλώντας συγκεκριμένα για τους Νίκο Παππά και Λευτέρη Κρέτσο αναφέρει ότι έκαναν σπουδαία δουλειά θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο (της μεγαλοπρεπείας) έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαστε περήφανοι για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του πλαισίου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους.
Είμαστε ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 49 διεθνών και εγχώριων παραγωγών (38 εκ των οποίων έχουν εγκριθεί) και που η συνολική ιδιωτική επένδυση ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο τις 11.500.
Είμαστε ευτυχείς που ο Κώστας Γαβράς επέλεξε την Ελλάδα για τη νέα του ταινία.
Είμαστε ξεκάθαροι πως δεν θα επιχειρούσαμε καμία είδους λογοκρισία στο σενάριό του.
Ο οίστρος του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη-Μαρινάκη να δημιουργήσει έναν ακόμη αντιπερισπασμό στα “γαλαζοπράσινα” σκάνδαλα, οδηγεί σε νέα σπασμωδικά και κωμικά δημοσιεύματα.
Το κακογυρισμένο έργο τους, δεν κόβει πλέον εισιτήρια».
Για να δούμε τι θα κάνει το… καλογυρισμένο «Adult in a room» με την κρατική χρηματοδότηση! Το κυριότερο: πόσους θα καταφέρει να πείσει;