Του Ηλία Πεντάζου*
Από τον Σεπτέμβριο, Ελλάδα και εταίροι, μεταξύ σωρείας διαδικαστικών θεμάτων, θα βάλουν στο τραπέζι και το μέγα θέμα μιας ενδεχόμενης μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.
Πηγές από το Eurogroup αναφέρουν ότι ναι μεν υπάρχει αρχική διάθεση για συζήτηση επί του στόχου των πλεονασμάτων, αλλά με προαπαιτούμενο συγκεκριμένο οδικό χάρτη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά μέτρα αύξησης του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες φέρουν (και το γνωρίζουν) σεβαστό μερίδιο ευθύνης για την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές και για αυτό θα στέρξουν να υποστηρίξουν την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης.
Ήδη το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές ομολόγων με την πρόσφατη, μετά τις εκλογές, επιτυχημένη έκδοση με επιτόκιο 1,9% και ποιοτικούς θεσμικούς αγοραστές (διεθνή αμοιβαία, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) επιβεβαιώνει το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να διαχέεται και το οποίο θα παγιώσει μια κανονικότητα όπου η έξοδος θα είναι χωρίς αστερίσκους και χωρίς να εκπλήσσει κανέναν.
Δεν γνωρίζουμε τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης για νέες ομολογιακές εκδόσεις. Μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι ενόψει των συζητήσεων που αναπόφευκτα θα ξεκινήσουν για τη μείωση των πλεονασμάτων, η έξοδος και η συνακόλουθη εμπιστοσύνη των αγορών θα είναι το πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους εταίρους. Η εμπιστοσύνη αυτή θα επιβραβεύεται με την παραμονή των επιτοκίων του ελληνικού χρέους σε χαμηλά επίπεδα στο διηνεκές, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και στο επίπεδο διαφοράς από τα αντίστοιχα γερμανικά που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς.
Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το θετικό μομέντουμ της κυβερνητικής αλλαγής στη χώρα, μη διστάζοντας να αντλήσουμε παραπάνω χρήματα. Ο ΟΔΔΗΧ έχει την υψηλή τεχνογνωσία και επάρκεια να το προετοιμάσει άριστα με πολλαπλά θετικά. Θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια (παλαιών εκδόσεων και κρατικά) με χαμηλότερα επιτόκια. Οι εταίροι βλέποντας την “επιβράβευση” των αγορών θα γίνονται ολοένα και ανεκτικότεροι στη παραχώρηση δημοσιονομικού χώρου και στην πολιτική τους γενικότερα. Από την άλλη οι αγορές διαπιστώνοντας την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την εντεινόμενη χαλάρωση των πιέσεων από τους εταίρους-δανειστές στη χώρα μας θα μας επιβραβεύουν με διαρκώς μειούμενα επιτόκια. Βλέπετε άλλη win-win πολιτική;
* Ο Ηλίας Πεντάζος είναι τ. ΓΓ του Υπ. Οικ/κών και τ. Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ.
**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 12 Αυγούστου.