Ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πορεία της Οικονομίας και τις προοπτικές. Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει δουλειές και αυτή τη φορά δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και «εθνικοί πρωταθλητές». Οι επιχειρηματίες, λοιπόν, θέλουν πολιτική ομαλότητα και ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Στην επόμενη πενταετία θα κτιστεί ο επιχειρηματικός χάρτης των επόμενων δεκαετιών. Από την άλλη υπάρχουν ξένοι παίκτες που πιστεύουν ότι τους αναλογεί μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα. Και θα ήθελαν μία «ξένη επιτροπεία» στη διανομή των έργων…
Δεν είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη συνωμοσία των ξένων κέντρων αποφάσεων, όπως λέγαμε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που συμβαίνει είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που προσπαθούν να πάρουν δουλειές σε όλη την ήπειρο, θεωρούν ότι τα χρήματα του Ταμείου είναι ευρωπαϊκά και άρα θα πρέπει η Ευρώπη να ορίζει τους κανόνες του παιγνιδιού. Με άλλα λόγια, να λειτουργεί η χώρα όπως στα χρόνια της επιτροπείας.
Να χρειάζεται η άδεια του ξένου επιτρόπου για να αλλάξει μία λάμπα σε δημόσιο κτίριο. Με ότι όπλα έχει ο καθένας πολεμάει. Αφού δεν μπόρεσαν να πάρουν υποδομές προσφέροντας ψίχουλα, τώρα ξερνούν χολή. Ότι υπάρχουν πρόθυμοι που αναπαράγουν τα σενάρια καταστροφής, δεν είναι παράξενο. Πάντα συνέβαινε σε αυτή τη χώρα. Ότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι προσφέρουν και θεάρεστο έργο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Ότι έχουν υιοθετηθεί από εγχώρια πολιτικά κέντρα για την αποκόμιση μικροκομματικών οφελών, είναι ένα άλλο, εξίσου ενδιαφέρον, σημείο.
Για κακή τους τύχη, μας έχει τελειώσει εδώ και χρόνια ο μύθος του λευκού ιππότη που θα έρθει για να μας σώσει από τα νύχια του κακού του δράκου. Δεν οφείλουμε σε κάποιον κάτι περισσότερο επειδή έχει διαβατήριο μιας άλλης χώρας και έρχεται στην Ελλάδα για να τοποθετήσει τα χρήματά του. Το κάνει επειδή τον συμφέρει και εμείς τον υποδεχόμαστε με ανοικτή αγκαλιά επειδή μας συμφέρει. Είναι μία σχέση win – win. Ασφαλώς και θέλουμε ξένες επενδύσεις, όπως θέλουμε επενδύσεις και από Έλληνες επενδυτές.
Αλλά οι Έλληνες επενδυτές δε θα μεταβληθούν σε πολίτες β΄ κατηγορίας για να επιβραβεύσουμε με κάποιον τρόπο τους ξένους. Οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν για τους Έλληνες θα πρέπει να ισχύουν και για τους ξένους επενδυτές. Και αντιστρόφως. Σε μία ευνοούμενη πολιτεία δεν μπορεί το κράτος να δείχνει μεροληψία υπέρ ενός ξένου επενδυτή. Βασικά πράγματα σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία. Εκείνο που πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από όλο τον κόσμο και να διασφαλίζει στη συνέχεια διαφάνεια και κανόνες ισονομίας για όλους.
Ματαιοπονούν όσοι ελπίζουν να πάρουν τζάμπα τις υποδομές της χώρας. Η Αττική Οδός, για παράδειγμα, θα δοθεί σε αυτόν που θα προσφέρει το καλύτερο τίμημα, όπως συνέβη με την Εγνατία. Τα μεγάλα έργα θα τα πάρουν όσοι προσφέρουν τους καλύτερους όρους.
Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης; Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που αποκλείει πολιτική παρέμβαση, από την Ελλάδα ή από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Και είναι κάτι που εγκρίθηκε μετά πολλών επαίνων από την Ευρώπη. Τα σενάρια που κατασκευάζουν με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τη χώρα πέφτουν στο κενό. Δε θα «αγοράσουν» με αυτό τον τρόπο…
Θανάσης Μαυρίδης