Του Σάκη Μουμτζή
Όλοι λέμε πως η Νέα Δημοκρατία θα παραλάβει μια κατεστραμμένη οικονομία και, ως εκ τούτου, το έργο της θα είναι δύσκολο. Σωστό εν μέρει. Γιατί υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει πως η οικονομία πολύ εύκολα θα πάρει την ανοδική πορεία με δύο-τρεις κινήσεις που θα κάνει ως πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. Παραβλέπω το ράλλυ του χρηματιστηρίου, ευθύς ως προκηρυχθούν οι εκλογές, καθώς θα προεξοφλείται η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το οικονομικό κλίμα το διαμορφώνουν οι αγορές καθώς αξιολογούν την φυσιογνωμία ενός πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του και τους συνεργάτες του.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μέτρα όχι γιατί τα πιστεύει, αλλά γιατί η ψήφιση τους είναι απαραίτητη για την παραμονή του στην εξουσία. Απόδειξη αυτού, είναι πως δεν τα εφαρμόζει στην συνέχεια (αποκρατικοποιήσεις, Ελληνικό). Αυτά τα μέτρα, με τα οποία εντυπωσιάζονται μερικοί επιχειρηματίες, δεν είναι ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό της οικονομίας ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της, όπως θα έκανε ένα φιλελεύθερο κόμμα. Η Αριστερά έχει άλλο οικονομικό μοντέλο στο πρόγραμμα της και δεν το κρύβει. Μιλά για την αλληλέγγυα οικονομία, για συνεταιριστικές τράπεζες, για κρατικές επιχειρήσεις. Επί πλέον, η υπερφορολόγηση των πάντων δεν υπακούει απλώς στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά εξυπηρετεί την κυβέρνηση στην δημιουργία ενός συμπαγούς εκλογικού σώματος, μέσω της διανομής μερίσματος και επιδομάτων, που θα την στηρίξει. Συνεπώς, όσοι επιχειρηματίες χειροκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είναι διαπλεκόμενοι, είναι μύωπες.
Η προχθεσινή κίνηση του επενδυτή Γουάτσα είναι όντως εντυπωσιακή. Γίνεται όμως μέσα σε, ουσιαστικά, προεκλογική περίοδο και η απόδοση της θα φανεί αργότερα. Μάλιστα όπως τονίζει στην σχετική της ανακοίνωση η Eurobank η κίνηση αυτή αποβλέπει «σε μια διατηρήσιμη κερδοφορία με στόχο έναν δείκτη απόδοσης των ενσωμάτων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2020». Συνεπώς, πραγματοποιείται με το δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και πως επί των ημερών της θα διαμορφωθεί ένα φιλοεπιχειρηματικό κλίμα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της κίνησης. Νομίζω πως όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, τόσο το παράδειγμα του Γουάτσα θα το ακολουθήσουν και άλλοι επενδυτές του εξωτερικού.
Φυσικά αυτό δεν αρκεί. Θα είναι όμως μια καλή αρχή. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την πολιτική και την κοινοβουλευτική ισχύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον σχηματισμό γύρω από τον πρωθυπουργό μιας ηγετικής ομάδος που θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων παγωμένων επενδύσεων.
Το μήνυμα που θα πρέπει να στείλει η Νέα Δημοκρατία προς τις αγορές οφείλει να είναι ισχυρό και άμεσο. Δεν συγχωρούνται καθυστερήσεις και διστακτικότητα. Βέβαια, για την μετεκλογική πορεία της χώρας αποφασίζουμε εμείς οι πολίτες με την ψήφο μας. Στο χέρι μας είναι να εκλέξουμε μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας.
Αλλωστε και οι αγορές αυτό επιζητούν. Κυβερνητική σταθερότητα, ώστε και οι επενδύσεις τους να αποδώσουν μέσα στον χρόνο. Συνεπώς, όταν μιλούμε για τις μεγάλες δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κ.Μητσοτάκης, ας μην μας διαφεύγει και αυτή η αισιόδοξη διάσταση.
Η οικονομία είναι κυρίως ψυχολογία, όπως λένε, και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να την ανορθώσει.