Του Αντώνη Πανούτσου
Κάθε πρωθυπουργός είχε τον κύκλο των δικών του ανθρώπων. Ο κύκλος μιλάει για τον χαρακτήρα του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον στενό του κύκλο είχε το Δημήτρη Χορν, τον Αλέξη Μινωτή, τον αρχαιολόγο Γεώργιο Μυλωνά, τον Παντελή Πρεβελάκη και τον Τάκη Λαμπρία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Αντώνη Λιβάνη, τον Μιχάλη Ζιάγκα, τον Αδαμάντιο Πεπελάση και τον Γιώργο Κατσιφάρα. Ο Κώστας Σημίτης ανάμεσα σε άλλους τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον Τάσο Γιαννίτση. Ο άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς είχαν το περιβάλλον τους με ενδιαφέροντα ή με πιο μυστήρια στελέχη. Το περιβάλλον όμως του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε με τον Νίκο Παππά και τον Τάσο Κορωνάκη για να καταλήξει τον Νίκο Καρανίκα και την Κατερίνα Νοτοπούλου δεν το είχε κανείς. Όχι για την ύπαρξη σκοτεινών σημείων στο παρελθόν τους. Αλλά για την ανυπαρξία παρελθόντος. Σίγουρα παρόντος και πιθανότατα μέλλοντος. Ο μόνος λόγος επιλογής του σημερινού entourage του Αλέξης Τσίπρας είναι για να υπάρχουν κάποια πρόσωπα που μπορεί να αισθανθεί ανώτερος μαζί τους.
Η φράση του Κώστα Χρυσόγονου στον Σκάι «Δυο χρόνια έχω να δω τον πρωθυπουργό, από το Μάρτιο του 2015 που συναντηθήκαμε με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ… Ούτε κατ' ίδιαν τον έχω δει… Προφανώς ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κύριο Καρανίκα, την κυρία Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μαξίμου» ήταν προσβλητική. Ιδιαίτερα για το «κύριος» και «κυρία» κατά τον τρόπο που το χρησιμοποίησε ο Χρυσόγονος. Τα οποία χρησιμοποιημένα έτσι στην ελληνική γλώσσα σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Εντυπωσιακό είναι ότι οι δηλώσεις από εν ενεργεία βουλευτή κόμματος. Ακόμα περισσότερο ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που τον αφορούσαν προσωπικά έκανε κατά το κοινώς λεγόμενο την πάπια...
Ακόμα και αν κάποιος βουλευτής είχε διανοηθεί να κάνει τέτοια κριτική, πράγμα απίθανο, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα τον είχε φωνάξει στο γραφείο του για να του πει δύο λογάκια κατ' ιδίαν που θα του έμεναν αξέχαστα. Αν το έκανε στον Ανδρέα Παπανδρέου σε μισή ώρα θα είχε ακουστεί το «ο κύριος Χρυσόγονος έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μέσω non paper του Μαξίμου στις δηλώσεις του Χρυσόγονου «Ο Πρωθυπουργός καταλαβαίνει την αγωνία του κ. Χρυσόγονου αλλά δεν επιλέγει συνομιλητές από τα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών». Σαν να φοβόταν να αντιμετωπίσει τον βουλευτή του πρόσωπο με πρόσωπο. Προτιμώντας την ανυπαρξία του Καρανίκα και της Νοτοπούλου.
Αντίθετα με τις δηλώσεις Χρυσόγονου το tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη ήταν το προβλεπόμενα υποτακτικό. «Είπα στον συνάδελφο Χρυσόγονο οτι η δήλωσή του για τον Πρωθυπουργό και την ενημέρωση του για τα ευρωπαϊκά θέματα, είναι άστοχη και άκομψη». Το θέμα δεν ήταν αν του το είπε και πως το είπε. Το θέμα ήταν ότι το δημοσιοποίησε. Βάζοντας υποψηφιότητα για μέλος στο παρεάκι με τον Καρανίκα και την Νοτοπούλου, Στο οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι απόλυτα ταιριαστός.