Ακούμε και διαβάζουμε για αλλαγή του πολιτικού τοπίου και αναρωτιόμαστε που ακριβώς καταγράφεται μία τέτοια τάση. Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα που κυβερνά έχει αυξήσει έπειτα από 2,5 χρόνια την απόστασή του από τον δεύτερο, το οποίο, δεύτερο κόμμα υφίσταται απώλειες της τάξης του 20% - 25%. Συμβαίνει για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση. Που είναι λοιπόν η κρίση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και που ακριβώς βρίσκεται η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού;
Έχει μεγάλη αξία να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ προηγούνται του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά από το 2017 μέχρι σήμερα. Ο Πρωθυπουργός δε, έχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά του Α. Τσίπρα απ΄ ότι η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα βασικά ευρήματα (δημοφιλία, ικανοποίηση από την πολιτική παρουσία και την δράση, καταλληλότητα για Πρωθυπουργός αλλά και σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα, όπως ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί την οικονομία, την πανδημία, τα θέματα της ανάπτυξης κ.λ.π)
Τι μας δείχνουν τα στοιχεία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα;
Στις εκλογές του 1996 επικράτησε το ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ με 41,49% έναντι 38,12%
Έπειτα από 2,5 - 3 χρόνια δεν είχαμε μόνο δημοσκοπήσεις, αλλά και Ευρωεκλογές. Στις Ευρωεκλογές του 1999 η ΝΔ νίκησε με 36% έναντι 32,9% του ΠΑΣΟΚ. Στις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί γινόταν φανερό ότι η διαφορά από τις εκλογές του 1996 θα μειωνόταν.
Στις Εθνικές Εκλογές του 2000, λοιπόν, υπήρχε το απόλυτο θρίλερ, με το ΠΑΣΟΚ να επικρατεί με 43,79% έναντι 42,74% της Ν.Δ. Η διαφορά των 3,78 μονάδων του 1996 γινόταν μόλις μία.
Στις δημοσκοπήσεις του 2001 - 2002 ( μετά από 2,5 χρόνια) φαινόταν ότι το προβάδισμα έπαιρνε η ΝΔ. Κατά μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή συγκέντρωνε 36% έναντι 28 - 29% του ΠΑΣΟΚ.
Επαληθεύτηκε αυτή η τάση, αφού στις εκλογές του 2004 υπήρχε νίκη της Ν.Δ με 45,36% έναντι 40,55% του ΠΑΣΟΚ.
Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή περίπου 2,5 χρόνια μετά, οι δημοσκοπήσεις έδιναν 32 - 33% στην ΝΔ έναντι 31 - 32% του ΠΑΣΟΚ (πρόθεση ψήφου χωρίς ανάγωγές). Εμφανιζόταν μια κάμψη των ποσοστών και των δύο, με την διαφορά να μικραίνει.
Αυτό φάνηκε και στις εκλογές του 2007 αφού η ΝΔ επικράτησε του ΠΑΣΟΚ με 41,84% έναντι 38,1% με την διαφορά να μικραίνει κατά 1,1%
Πόσο μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τα στοιχεία του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μία άνετη νίκη στις επόμενες εκλογές. Δεν ξέρουμε αν θα έχει αυτοδυναμία. Και τι μπορεί να συμβεί μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών. Μόνο αν συμβεί κάτι «εξαιρετικό» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων μπορεί να ανατραπεί αυτό που φαίνεται να συμβαίνει σε λιγότερο από 18 μήνες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο «εξαιρετικό», ας το πει. Κάτω από κανονικές συνθήκες όμως, τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Θανάσης Μαυρίδης