Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλάει στο Liberal και στον Θανάση Μαυρίδη για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν. Δ, για τις επιλογές της Κεντροαριστεράς, για την Οικουμενική, τις σχέσεις παλαιών στελεχών της δεξιάς και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για το Ασφαλιστικό και την Ελευθερία του Τύπου.
Μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον άνθρωπο που λίγο καιρό πριν διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Κωνσταντινόπουλε, γίνεται μία ευρύτατη συζήτηση αυτή την στιγμή και με αφορμή την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. Λογικό είναι λοιπόν να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας από αυτό...
Ευχαρίστως, και μάλιστα να ευχηθούμε στον νέο Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλή επιτυχία στο νέο θεσμικό του ρόλο, για το καλό της χώρας κυρίως. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία υπεύθυνη και σοβαρή Αξιωματική Αντιπολίτευση, ελπίζω ο κ.Μητσοτάκης να τα καταφέρει.
Η κ. Γεννηματά έδειξε ένα φοβικό συνδρομο απέναντι στην εκλογή του Κυριάκου, όπως και στελέχη του Ποταμιού. Έχει λόγους το ΠΑΣΟΚ να φοβάται τον Κυριάκο;
Κανένας φόβος, και κανένα σύνδρομο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η κεντροδεξιά, συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η κεντροαριστερή, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική παράταξη της χώρας μας. Όσα μας χωρίζουν – ιδέες, αντιλήψεις, ιδεολογίες, αρχές, αξίες, ιστορία, πρόσωπα – είναι πολλά και δεν επιτρέπουν συγχύσεις. Η πολιτική αντιπαράθεση, με όρους καθαρούς και έντιμους, παραμένει δυναμική. Η ανάγκη πολιτικής συνεννόησης για τη σωτηρία της χώρας και την επιβίωση της κοινωνίας μας σε δεδομένη στιγμή ήταν επίσης ξεκάθαρη και πήγαζε από την εντολή των πολιτών. Όμως ούτε για μία στιγμή δεν υπήρξε ιδεολογική ταύτιση.
Τι θα κάνατε εσείς αν είχατε κερδίσει την εκλογική διαδικασία και ήσασταν σήμερα στην θέση της κας Γεννηματά;
Η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν». Γράφεται σε κλίση οριστική, σε χρόνο ενεστώτα, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρες επιλογές. Η Φώφη Γεννηματά διεκδίκησε την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την παράταξη δυναμικά προς το μέλλον της, μετασχηματίζοντάς την και τοποθετώντας την ξανά στο επίκεντρο. Ως μέλος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχω στα συλλογικά όργανα και διατυπώνω τη γνώμη μου ξεκάθαρα σε κάθε ευκαιρία, χωρίς να υπολογίζω το κόστος.
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα; Τι πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας; Ο κ. Βενιζέλος, για παράδειγμα, μίλησε για συμπόρευση Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.
Ο πολιτικός χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Είναι ο χώρος του κοινωνικού κέντρου, που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να γίνει μία τελευταία προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Προτείνω ένα ιδρυτικό συνέδριο από μηδενική βάση, με τη συμμετοχή των πολιτών από όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τους φορείς της κεντροαριστεράς, αλλά και όσων εκφράζονται από την παράταξή μας, αλλά στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ή δεν πήγαν να ψηφίσουν. Χάσαμε το momentum της «Ελιάς», γιατί δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για μία ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη. Ας μην το χάσουμε και τώρα. Ας κρατήσουμε τις αρχές μας, και όχι τα σύμβολα. Όμως επιτέλους, να χωρίσουμε τους δρόμους μας με «ιερατεία», «φέουδα», «κάστες». Ένα νέο κόμμα, από την αρχή, από μηδενική βάση, με ανοιχτό ουσιαστικό διάλογο, με όρους ισότητας και ισοτιμίας. Αυτό χρειαζόμαστε.
Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα; Θα αντέξει η κυβέρνηση;
Το συνεκτικό στοιχείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν είναι η ιδεολογία, αλλά η εξουσία – η άλωση του κράτους, όπως απέδειξαν και πρόσφατα. Παρ'όλα αυτά, ο κ.Τσίπρας έχει κερδίσει δύο φορές τις εκλογές τον τελευταίο χρόνο, και πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Αν δεν μπορεί, να το κάνει γνωστό στη Βουλή και στον ελληνικό λαό.
Πώς κρίνετε τα σενάρια για Οικουμενική;
Έχω πει εδώ και πολύ καιρό, πως θα υποστήριζα μία οικουμενική Κυβέρνηση (χωρίς τη Χρυσή Αυγή), με ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Όμως σήμερα πρέπει να προσθέσω, πως αν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει, πρέπει να γνωρίζουν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, ότι η οικουμενική κυβέρνηση θα είναι χωρίς τον κ.Τσίπρα Πρωθυπουργό.
Υπήρξαν δηλώσεις πρώην υπουργών της Νέας ΔΗμοκρατίας, της περασμένης δεκαετίας, οι οποίες ήταν ενισχυτικές προς τον ΑΛέξη Τσίπρα και δημιούργησαν ένα περίεργο συναίσθημα στην κοινωνία...
Παρ'όλο που είναι εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ, επιτρέψτε μου να επισημάνω πως είναι γνωστή πια η σχέση στελεχών της ΝΔ με τον κ.Τσίπρα. Δεν το κρύβουν, άλλωστε. Η επιλογές του κ.Παυλόπουλου και του κ.Παπαγγελόπουλου είναι δύο μόνο παραδείγματα. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα κριθεί από τους πολίτες και από το αν επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η «ανάρμοστη» σχέση και αν συμβιβάζεται.
Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο μας αφορά όλους. Δεν θα έπρεπε να έχουν καθίσει τα κόμματα και να βρουν μία κοινή λύση; Σαν να έχετε αφήσει μόνο του τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα χωράφι γεμάτο φίδια.
Ο κ.Τσίπρας παρουσιάζει ένα ασφαλιστικό σύστημα άδικο γενεαλογικά και ταξικά: χτυπά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που παράγουν πλούτο για τη χώρα. Επιτίθεται στη νέα γενιά. Τιμωρεί επιδεικτικά τους νέους, που κατά κύριο λόγο τον στήριξαν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως για να μη γελιόμαστε, το ασφαλιστικό δεν θα λυθεί αν δεν έρθουν επενδύσεις στη χώρα.
Ποια είναι η άποψή σας για τα όσα συμβαίνουν με το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες;
Χθες, πριν από τη συνεδρίαση για το ΕΣΡ, αποφασίσαμε ομόφωνα στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι δεν θα στηρίξουμε αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση. Αποφασίσαμε πως δεν θα γίνουμε συνεργοί στους εκβιασμούς του Μαξίμου. Η απόφασή μας είναι οριστική και αμετάκλητη.
Ελπίζουμε μόνο να μη γίνει η χώρα μας η τρίτη χώρα της ΕΕ, μετά από την Ουγγαρία και την Πολωνία των ακροδεξιών, που θα στηλιτευθεί για νομοθεσία που καταστρατηγεί την ελευθερία του Τύπου.