Το 2011, μόλις έξι μήνες μετά τη μετακόμισή μου στις ΗΠΑ, βρέθηκα στο τιμόνι προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Το να ζει κανείς τον φρενήρη ρυθμό των αμερικανικών εκλογών είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται σε ένα άρθρο. Όμως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε μία προδιάθεση για υπερβολές και fake news, θεωρώ σκόπιμο να μοιραστώ κάποια βασικά εργαλεία για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκλογές του 2020 απευθείας, παρακάμπτοντας ή συμπληρώνοντας τις ελληνικές ανταποκρίσεις. Στο πρώτο μέρος αυτού του οδηγού θα ασχοληθούμε με τα βασικά: δημοσκοπήσεις, πολιτικό χρήμα, και τα κύρια μέσα τις κάθε παράταξης.
Δημοσκοπήσεις:
Η καλύτερη πηγή για δημοσκοπήσεις είναι με διαφορά η ιστοσελίδα realclearpolitics.com. Εδώ και αρκετά χρόνια, το συγκεκριμένο μέσο προσφέρει στους αναγνώστες του όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έναν αρκετά έγκυρο μέσο όρο, και τη δυνατότητα περισσότερης ανάλυσης με άρθρα γνώμης και πληροφορίες για σχεδόν κάθε εκλογική περιφέρεια των ΗΠΑ. Αν ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης επισκέπτεται τακτικά αυτή τη σελίδα, θα είναι μόνιμα ο πιο καλά ενημερωμένος σχολιαστής των αμερικανικών εκλογών της παρέας του!
Μία πιο επιστημονική και λίγο πιο βαθυστόχαστη πηγή είναι το fivethirtyeight.com του Nate Silver. Η ιστοσελίδα παρέχει πλήρη ανάλυση σε όλες τις σημαντικές έρευνες γνώμης που αφορούν την πολιτική, την οικονομία και τον αθλητισμό ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί δικό της δημοσκοπικό μοντέλο για τις προβλέψεις των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η πλειοψηφία της αρθρογραφίας τείνει να είναι ευνοϊκή προς τους δημοκρατικούς αλλά γίνεται καλή δουλειά στον διαχωρισμό της άποψης από τα δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί η λανθασμένη πρόβλεψη των προεδρικών εκλογών του 2016 όπου ο Nate Silver και οι συνεργάτες του έδιναν 76% πιθανότητα στην νίκη της Hillary.
Ρεπουμπλικανική και Δημοκρατική Γραμμή:
Κάθε κόμμα, και κάθε κομματική συνιστώσα, έχει δικά της μέσα ενημέρωσης. Για να γίνει αντιληπτός ο πλουραλισμός που επικρατεί στην αμερικανική αγορά των ΜΜΕ αρκεί να δει κανείς το παρακάτω σχεδιάγραμμα της ιστοσελίδας mediabiaschart.com.
Στην τηλεόραση τα πράγματα είναι απλά. Οι περισσότεροι ρεπουμπλικάνοι βλέπουν Fox News και οι δημοκρατικοί MSNBC. Στο διαδίκτυο, οι συντηρητικοί τύπου Ρήγκαν διαβάζουν National Review, οι λίγο πιο δραστήριοι Daily Signal αλλά όλοι βρίσκουν χρόνο να διαβάσουν το drudgereport.com. Η ιστοσελίδα αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη καθώς δεν φιλοξενεί δικό της περιεχόμενο αλλά μόνο τις επικεφαλίδες των πιο σημαντικών ειδήσεων που ενδιαφέρουν τον μέσο ψηφοφόρο της δεξιάς. Αισθητικά θυμίζει, και σε μεγάλο βαθμό είναι, ένα από τα τελευταία διαδικτυακά απομεινάρια της δεκαετίας του 90', όμως οι επιλογές της συντακτικής ομάδας και η θέση που θα βάλουν την κάθε είδηση έχουν τεράστια επιρροή στον μικρόκοσμο της συντηρητικής παράταξης. Από την άλλη, η αριστερά δίνει γραμμή μέσω του Daily Kos, του Mother Jones, και τα τελευταία χρόνια του Intercept. Μάχιμες ιστοσελίδες και οι τρεις, αλλά λιγότερο mainstream από τη Huffington Post και το ηλεκτρονικό περιοδικό Slate. Στην έντυπη ενημέρωση οι δημοκρατικοί έχουν την λελογισμένη προτίμηση των New York Times και της Washington Post ενώ οι ρεπουμπλικάνοι της Wall Street Journal και μικρότερων εντύπων όπως η Washington Times και η New York Post.
Το χρήμα:
Οι εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ κρίνονται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι το πολιτικό χρήμα που έχει στη διάθεσή της κάθε καμπάνια. Οι πολύ “ψαγμένοι” μαθαίνουν για την πορεία του fundraising (της άντλησης πόρων) των εκστρατειών είτε από τα τριμηνιαία ενημερωτικά δελτία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (Federal Elections Commission) είτε από την ιστοσελίδα opensecrets.gov που ανήκει σε μη-κομματική ΜΚΟ με όνομα Center for Responsive Politics.
Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές και οκτώ μήνες πριν ξεκινήσουν οι πρώτες προκριματικές, αλλά ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει για τα καλά στις ΗΠΑ. Ευελπιστώ ότι σε επόμενο άρθρο θα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη διαδικασία, τα πιθανά αποτελέσματα και το διακύβευμα των προκριματικών για κάθε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Αμερικής.