Αυτό το Σάββατο ο Φιλελεύθερος σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ παρουσιάζουν για πρώτη φορά στα ελληνικά το βιβλίο «Ισλαμικά Θεμέλια μιας Ελεύθερης Κοινωνίας». Διαβάζοντας στα σχόλια κάτω από τη σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διαπίστωσα πως είτε οι σχολιαστές είχαν ήδη διαβάσει το βιβλίο είτε ο τίτλος τούς σόκαρε τόσο πολύ ώστε να γράφουν τα χειρότερα.
Μισό λεπτό, μάγκες!
Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από το Institute of Economic Affairs το 2016. Ο οργανισμός αυτός ήταν, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, το προπύργιο του Θατσερισμού. Σήμερα είναι το σημαντικότερο κεντροδεξιό think tank της Μεγάλης Βρετανίας. Λέτε να τρελάθηκαν οι ιθύνοντες ενός τέτοιου οργανισμού και να εκδίδουν εθνομηδενιστικά και προοδευτικά βιβλία για να γλυκάνουν την πολιτικά ορθή ελίτ της παγκοσμιοποίησης; Σίγουρα όχι.
Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ισλαμικής παράδοσης, που σε κάποιο βαθμό είναι συμβατές με τη φιλελεύθερη δημοκρατία που έχουμε σήμερα, και που στο πέρας των αιώνων ηττήθηκαν από τις συντηρητικές δυνάμεις που όλοι σήμερα γνωρίζουμε. Με το βιβλίο αυτό ρίχνεται φως σε μία παντελώς άγνωστη διαμάχη που επικρατεί σήμερα στον ισλαμικό κόσμο και αφορά δύο τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για τη θρησκεία, την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Από τη μία πλευρά, το μεταρρυθμιστικό ισλαμ και από την άλλη το συντηρητικό. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο το Σάββατο θα μάθετε σίγουρα περισσότερα για αυτά τα ζητήματα.
Όμως, μέρος αυτής της διαμάχης είχα την τύχη να δω από κοντά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φιλελεύθερες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες εχθρικές προς την ελευθερία με κίνδυνο της ζωής τους καθημερινά. Για παράδειγμα, ο Νούα Ελ Χαρμούζι, εκ των επιμελητών του βιβλίου, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της ανεκτικότητας και της ελευθερίας στον αραβικό κόσμο. Όταν το 2011 οι Αιγύπτιοι επαναστατούσαν στην πλατεία Ταχρίρ, ο Νούα βρισκόταν εκεί, μπροστά στο παθιασμένο πλήθος, προσπαθώντας να τους πείσει να υιοθετήσουν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας ως πυξίδα για το μέλλον τους. Το ίδιο πράγμα κάνει και στην πατρίδα του, το Μαρόκο, με το Αραβικό Κέντρο Ερευνών, έναν πολύ σημαντικό οργανισμό που ιδρύθηκε για να προωθήσει το όραμα ενός ελεύθερου αραβικού κόσμου.
Ο Ελ Χαρμούζι στην πλατεία Ταχρίρ το 2011 - Πηγή: Facebook
Η Ζινέμπ Μπεν Αλά, είναι μια άλλη ηρωίδα της ελευθερίας από το Μαρόκο. Παρά το γεγονός ότι είναι γυναίκα, η Ζινέμπ ταξιδεύει σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και διακηρύττει την ειρήνη. Όχι μόνο στα λόγια… Πρίν λίγα χρόνια ταξίδευε στο εμπόλεμο Μάλι, εντόπιζε τις θρησκευτικές σχολές από τις οποίες αλίευε η Αλ Κάιντα τρομοκράτες και έπειθε τους μουλάδες να εκσυγχρονίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους προκειμένου να μην διδάσκονται οι νέοι τις ακραίες θρησκευτικές απόψεις που προωθούσε η Αλ Κάιντα.
Η Ζινέμπ με τον Μέγα Μουφτή του Τιμπουκτού στο Μάλι. Πηγή: Twitter
Λίγο πιο ανατολικά, το Αιγυπτιακό Κέντρο για τη Μελέτη της Δημόσια Πολιτικής δίνει το δικό του αγώνα για την ελευθερία. Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε μία σειρά φυλλαδίων που κατηγορούσε τους πολιτικούς της χώρας ότι χρησιμοποιούν τον αντισημιτισμό ως εργαλείο απόκρυψης των αποτυχιών τους. Το 2018 κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνησή τους να αυξήσει τη διαφάνεια και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της Αιγύπτου να συμμετέχουν ενεργά σε ότι αφορά τον σχηματισμό του κρατικού προϋπολογισμού.
Κοιτίδες ελευθερίας υπάρχουν σε όλον τον αραβικό κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ήρωες αυτοί που προάγουν ιδέες που εμείς θεωρούμε δεδομένες, όπως η ισότητα των φύλων, η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, ή η ισονομία, το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους ή της ελευθερίας τους. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με τους άθλους τους μας είναι παντελώς άγνωστοι. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να τους ακούσουμε. Αφού πρώτα διαβάσουμε το βιβλίο τους.