Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει και την πορεία της φετινής σεζόν, κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει, όσο γίνεται πιο νωρίς, να μπει στον πράσινο χάρτη του ECDC, τονίζει στο Liberal ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα στην πανδημία, θα έχουμε ένα δυνατό φθινόπωρο, ενώ μιλά για την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, δηλαδή τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής οι οποίες και δεν είναι εγγυημένες.
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να δούμε κάποιες κυβερνήσεις να ακολουθούν «πολιτικές αποτροπής» των πολιτών τους για ταξίδια στο εξωτερικό, απαντά ότι σίγουρα χώρες, με ισχυρό εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα θα ήθελαν να διατηρήσουν, έστω, ένα μέρος των τουριστών εντός των συνόρων, για την τόνωση των τοπικών οικονομιών.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Έχετε δηλώσει πρόσφατα, ότι κλειδί για τη φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί η ταχύτητα των εμβολιασμών των νησιωτών και γενικότερα του πληθυσμού, προκειμένου η Ελλάδα να «βαφτεί» επιδημιολογικά πράσινη στον χάρτη του ECDC. Που βρισκόμαστε ως προς το κρίσιμο αυτό κεφάλαιο, δεδομένου και ότι κάποιες περιοχές υστερούν σε ποσοστά εμβολιασμών;
Το κρίσιμο ζήτημα για εμάς, από τη στιγμή που επαναλειτουργούμε με ασφάλεια, εφαρμόζοντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, είναι να μπορέσει η Ελλάδα, όσο γίνεται πιο νωρίς, να μπει στον πράσινο χάρτη του ECDC. Αυτό προϋποθέτει έναν αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Να πέσουμε χαμηλότερα από αυτόν τον αριθμό και να παραμείνουμε εκεί για ένα διάστημα.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τη δική μας στάση. Χρειάζεται από όλους σύνεση, επαγγελματισμός και ωριμότητα.
Αν και προφανώς ακόμη είναι νωρίς, εντούτοις ποια είναι η εικόνα των δύο πρώτων εβδομάδων μετά το άνοιγμα του τουρισμού σε επίπεδο κρατήσεων και πληροτήτων;
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, η Ελλάδα, βρίσκεται σε υψηλή θέση σε ό,τι αφορά στις αναζητήσεις από τις βασικές μας αγορές. Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά και αναμένουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ανοίξει σχεδόν όλα.
Συμπληρωματικά με τη δική μας επιδημιολογική εικόνα, η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και στις αγορές μας, θα λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρυθμού των κρατήσεων.
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φετινή χρονιά έχει και μία ιδιαιτερότητα, καθώς οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής και δεν είναι εγγυημένες. Δεν υπάρχει δηλαδή η πρακτική των ετών πριν την πανδημία, με προκαταβολές και ακυρωτικά.
Έχετε στο παρελθόν εκτιμήσει ότι τα φετινά έσοδα θα διαμορφωθούν στο 40 - 50% σε σχέση με το 2019 και θα κυμανθούν μεταξύ 7,5 έως 9 δισ. ευρώ. Σήμερα έχετε κάποιες νεότερες εκτιμήσεις;
Κε Φιντικάκη, αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη. Δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να βάζουμε ποσοτικούς στόχους. Το υγειονομικό σκέλος θα καθορίσει και την πορεία της τουριστικής σεζόν.
Θετικό είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές που μας απασχολούν. Άρα λοιπόν, όλη η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια.
Θα μπορούσε η φετινή χρονιά να μας εκπλήξει ευχάριστα και να δούμε έσοδα για παράδειγμα ακόμη και άνω του 40%-50% σε σύγκριση με εκείνα του 2019;
Αν δεν υπάρχει πισωγύρισμα στην πανδημία, θα έχουμε ένα δυνατό φθινόπωρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο οι εποχικές, που δουλεύουν τους 6 μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.
Είναι και μια σειρά δραστηριοτήτων που δουλεύουν τον χειμώνα. Θετικά πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί και η τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, αν λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν προγραμματισμένες 9 πτήσεις από αμερικάνικες πόλεις.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να πούμε σε αυτή τη φάση, είναι η μεγάλη σημασία που έχει να ανακτηθεί φέτος όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εισερχόμενης κίνησης του 2019, προκειμένου να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός και η χώρα να βαδίσει στην επόμενη μέρα.
Από την μέχρι τώρα εικόνα, ποιες περιοχές της χώρας φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις;
Οι περιοχές με αεροδρόμια και οι κοντινοί προορισμοί σε αυτές, συγκεντρώνουν για προφανείς λόγους μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική στιγμή.
Παράλληλα, με την ομαλοποίηση της λειτουργίας των συνοριακών μας σταθμών, αναμένεται κινητικότητα και στις περιοχές που δέχονται οδικό τουρισμό. Και βέβαια, οδεύοντας προς την αιχμή της σεζόν, ένα μέρος των κρατήσεων θα καλυφθεί από τον εσωτερικό τουρισμό.
Είναι καταλύτης για τον ελληνικό τουρισμό η εκκίνηση της πανευρωπαϊκής λειτουργίας από 1ης Ιουλίου του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού και αν ναι γιατί;
Υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την ελληνική πρόταση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού. Η χώρα μας, πέραν των προσπαθειών υιοθέτησης του πιστοποιητικού σε κεντρικό επίπεδο από τα ευρωπαϊκά όργανα, κινήθηκε γρήγορα και σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να είναι έτοιμη για την εφαρμογή του.
Το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές ροές.
Εκτιμάται ότι θα συμβεί ό,τι και πέρυσι, δηλαδή χώρες σημαντικές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, να ακολουθήσουν «πολιτικές περιορισμού» ή «αποτροπής» των πολιτών τους για ταξίδια στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχύσουν τις εγχώριες τουριστικές τους βιομηχανίες;
Αναμφισβήτητα, περιπτώσεις χωρών με ισχυρό εξερχόμενο τουριστικό ρεύμα θα ήθελαν να διατηρήσουν, έστω, ένα μέρος των τουριστών εντός των συνόρων, για την τόνωση των τοπικών οικονομιών. Από την άλλη πλευρά, έπειτα από το μεγάλο διάστημα που ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρούμε ότι η επιθυμία για ταξίδια είναι έντονη.
Οι προορισμοί με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο θα κερδίσουν μεγαλύτερα μερίδια από τη διεθνή ταξιδιωτική αγορά, ανεξαρτήτως των μεμονωμένων πολιτικών που μπορεί να ακολουθήσουν κάποιες χώρες για την αποτροπή των πολιτών τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Επιγραμματικά, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχει μπροστά της η φετινή τουριστική σεζόν;
Η διατήρηση της ασφάλειας, όπως σας ανέφερα, είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ικανοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων μας και αποτελούν ισχυρό στήριγμα στην προσπάθεια της επανεκκίνησης. Τα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν για όσο διαρκεί η κρίση.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε καλά τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα προσέφερε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πόσα θα προσφέρει στη συνέχεια για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
* Ο Γιάννης Ρέτσος είναι πρόεδρος του ΣΕΤΕ.