Της Οντίν Λιναρδάτου
Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο στην Ελλάδα να εφαρμόζουμε τους νόμους;
Αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα ακόμα καλοκαίρι πνιγμών. Πνιγμών που μας συγκλόνισαν γιατί τα θύματα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις νεαρά παιδιά που έκαναν τις διακοπές τους.
Δύο νεαρά κορίτσια από τη Γαλλία πνίγηκαν στο ξενοδοχείο Sunshine της Ρόδου, ένα μικρό παιδί σε πισίνα water park σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο της Κρήτης και ένα 13χρονο κοριτσάκι βρήκε τραγικό θάνατο σε λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου.
Και δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει όταν αυτά τα περιστατικά φεύγουν από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταματούν να ασχολούνται με αυτά, τότε παίρνουν άραγε φωτιά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για να κάνουν φύλλο και φτερό αυτές τις επιχειρήσεις;
Για να διασφαλίσουν πως δεν θα ξανασυμβούν παρόμοιες τραγωδίες ή άλλες;
Να διαπιστώσουν αν έχουν τηρηθεί οι πολεοδομικοί κανόνες, αν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν χτιστεί με βάση τους αντισεισμικούς κανονισμούς, αν τα λούνα παρκ λειτουργούν με τις νόμιμες άδειες για τα παιχνίδια τους, αν οι χειριστές είναι εκπαιδευμένοι.
Το ζήτημα είναι ουσιαστικό και βαθύ και αφορά σε μία κουλτούρα που πρέπει να αλλάξει.
Αν γίνει ένας σεισμός και σκοτωθούν τουρίστες επειδή ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει κτίσματα παράνομα, επειδή ένα εστιατόριο έχει κατασκευαστεί χωρίς να τηρήσει ούτε μία αντισεισμική προδιαγραφή τότε πάλι θα αναρωτιόμαστε γιατί και πώς.
Το πρόσφατο γεγονός του πνιγμού των δύο νεαρών Γαλλίδων στο Ξενοδοχείο Sunshine στη Ρόδο, ήταν η αφορμή για να δώσει εντολή ο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για την εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργούν νόμιμα και τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων.
Δεν είναι αρκετό αυτό όμως, όπως δεν είναι αρκετές και οι ανακοινώσεις για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς να συνοδεύονται από συνεχείς και μόνιμους ελέγχους.
Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως.
Τα δημόσια κτίρια της λοιπόν όπως και τα ξενοδοχεία της πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την προστασία των πολιτών.
Είμαστε μία χώρα που κάθε χρόνο ζει στους ρυθμούς και των πυρκαγιών. Το Μάτι δεν ξεχνιέται.
Και η πυρασφάλεια λοιπόν αποτελεί κομβικό στοιχείο.
Άραγε έχει γίνει εξονυχιστικό έλεγχος σε όλα αυτά στα ξενοδοχεία, στα λούνα παρκ όπου συνέβησαν αυτές οι τραγωδίες; Οι φετινές τραγωδίες ή πάλι όλα μπήκαν στις καλένδες;
Και τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι τον επόμενο πνιγμό;