Του Αντώνη Πανούτσου
Οι κάψουλες χρόνου είναι μεταλλικοί, συνήθως, κύλινδροι, που περιέχουν αντικείμενα μιας εποχής και θάβονται για να ανοιχτούν μετά από κάποιες 10ετίες, 100ετίες ή 1000ετίες. Ο σκοπός είναι κάποιες μελλοντικές γενιές να μάθουν πως ζούσαν οι πρόγονοι τους. Στην Ελλάδα κάποια κάψουλα ανοίχτηκε την περασμένη Πέμπτη και ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα είχε ένα έγγραφο για να ξέρουν οι νεώτεροι με τι ασχολούντο οι δήμοι πριν από 40 χρόνια. Είναι αδύνατον η ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής, που ενημερώνει τον Μπάρακ Ομπάμα ότι είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή να έχει γραφτεί το 2016.
Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση γράφτηκε το 1976. Την ίδια εποχή που κάθε αριστερός δήμαρχος έβαζε ταμπέλες στα όρια του Δήμου του ότι είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Ώστε σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου να ξέρουν οι Ρώσοι, ότι στην Νέα Σμύρνη μπορεί να υπάρχουν πυρηνικά, αλλά στο Μπραχάμι δεν υπάρχουν και να βομβαρδίσουν ανάλογα. Είναι η εποχή που οι δήμοι κάνανε μικρά τσιμεντένια αμφιθέατρα στις πλατείες, που οι προοδευτικοί δημότες μπορούσαν να ενημερώνονται από τα μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ για θέματα που τους αφορούσαν, όπως τον αντιιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Σομαλία. Δημότες που ήξεραν να το βουλώνουν αφού δεν ξέρεις τις θα σου προκύψει. Αφού είχαν γεννηθεί στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, αργότερα Εθνικής Επαναστάσεως 21ης Απριλίου αργότερα Ηρώων Πολυτεχνείου.
Από το 1945 και δώθε κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σαν όνειρο να πατήσει το πόδι του στην Καισαριανή. Η Καισαριανή όμως παραμένει το απόρθητο κάστρο, που σαν την παρθένα στα λαϊκά παραμύθια, περιμένει τον καλό της, ας πούμε έναν γ.γ. της Π.Γ του ΚΚΣΕ για να ανοίξει -forgive the pan- τις πύλες της. Και ο Μπάρακ Ομπάμα ας θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. Μην έχει την τύχη του Μπιλ Κλίντον που πέρασε από δίκη από λαϊκό δικαστήριο στο Σύνταγμα και ο Καζάκος όχι μόνο τον καταδίκασε «στην χλεύη της ιστορίας και στην οργή των λαών» αλλά σήμερα δεν μπορεί να πάει από την Κηφισιά στην Γλυφάδα αφού είναι ανεπιθύμητος σε καμιά δεκαριά δήμους στην Αθήνα.
Για την ιστορία να προσθέσω ότι την παραπομπή του Κλίντον στο Δικαστήριο των Λαών στο Σύνταγμα μεταξύ 107 ηθοποιών είχαν υπογράψει οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Τίτος Βανδής, Γρηγόρης Βαλτινός, Κώστας Βουτσάς, Ανέστης Βλάχος, Γιάννης Βούρος, Κατερίνα Γιουλάκη, Κάτια Δανδουλάκη, Μανώλης Δεστούνης, Κώστας και Κωνσταντίνος Καζάκος, Βασίλης Καΐλας, Μάρθα Καραγιάννη, Θύμιος Καρακατσάνης, Εύα Κοταμανίδου, Ντίνα Κώνστα, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Πέτρος Φυσσούν. Στους οποίους ελπίζω ο Δήμος Καισαριανής να τιμήσει δίνοντας το όνομα τους σε κάποιον από τους δρόμους του ή ακόμα καλύτερα και τα 107 ονόματα όλα μαζί σε έναν από τους κεντρικούς.
Τέλος να προσθέσω ότι επειδή ήμουν ο πρώτος που πριν από δύο χρόνια έκανα το λάθος η φωτογραφία που δείχνει τον Κοντονή με τον Καζάκο δεν είναι από το Δικαστήριο των Λαών αλλά από εκδήλωση στον Πύργο.