Ζούμε ίσως τις πιο πολωμένες, τις πιο φανατισμένες εκλογές στις ΗΠΑ τα τελευταία 70+ χρόνια. Ποτέ δεν έχουμε ξαναδεί τόσο διχασμένη Αμερική. Είναι οι εκλογές της απόλυτης διαίρεσης που φτάνει στα όρια του μίσους. Εκλογές που σε εμάς θυμίζουν Ελλάδα του ’80 με το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία.
Η φράση “𝗛𝗲 𝗶𝘀 𝗻𝗼𝘁 𝗧𝗿𝘂𝗺𝗽” τα λέει όλα. Κοντά στο 50% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν τον επιλέγει γιατί απλά είναι ο αντίπαλος του Τραμπ.
Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και την πόλωση που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια είδαμε να αλλάζει την πάγια άποψη των Αμερικάνων ότι η χώρα έχει κάποιες συγκεκριμένες σταθερές, η διάρθρωση των Δημοκρατικών θεσμών (check and balance) εξασφαλίζουν μία αργή αλλά σταθερή ωρίμανση σε κοινωνικά θέματα και η διαμάχη γίνεται μεταξύ των 2 κομμάτων κυρίως στην οικονομία με έμφαση στους φόρους και το regulation των αγορών.
Το μίσος που πλέον καταγράφεται καθαρά τα τελευταία 4 χρόνια φαίνεται όχι μόνο στις αρνητικές καμπάνιες των δύο κομμάτων αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των Αμερικανών όπως καταγράφεται πολύ καθαρά στα Social Media.
Ποια είναι τα δεδομένα των εκλογών
Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν μία από τις πιο σταθερές προεκλογικές εκστρατείες καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στα βασικά στοιχεία των μετρήσεων από το καλοκαίρι.
Αυτές οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα για τον Τραμπ όπως ακριβώς ήθελαν οι Δημοκρατικοί να είναι. Έτσι λοιπόν τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για τον Πρόεδρο Τραμπ.
Ιστορικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά μόνο ο Κάρτερ δεν έχει καταφέρει να επανεκλεγεί. Ο Μπους το 1992 προσπαθούσε να κερδίσει 4η συνεχόμενη νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους κάτι πάρα πολύ δύσκολο έτσι και αλλιώς.
Παρόλο λοιπόν που ξεκινούσε με αυτό το θετικό δεδομένο τα παρακάτω στοιχεία του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι είναι δύσκολη η επανεκλογή του:
-Μόλις τώρα ο Τραμπ φτάνει το 44-45% approval rating από το 42-43% τους 2 προηγούμενους μήνες με ένα αρνητικό ισοζύγιο -8,5%. Κανείς Πρόεδρος δεν επανεκλέχθηκε στις ΗΠΑ από το 1950 και μετά με αρνητικό ισοζύγιο πόσο μάλλον με -8,5%
- Τα γκάλοπ είναι 2 μήνες τώρα σταθερά. Ο Μπάιντεν προηγήθηκε με 10% διαφορά μετά το 1ο debate και την εισαγωγή του Τραμπ στο νοσοκομείο και επανήλθε στο 8,5% τις τελευταίες ημέρες.
- Ο Μπάιντεν έχει σταθερά μέσο όρο στις δημοσκοπήσεις πάνω από 49%. Ο Τραμπ είναι ακόμα κάτω από στο 44%. Ο Μπάιντεν έχει +6% μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που είχε Κλίντον την ίδια ημέρα το 2016. Να θυμίσουμε ότι η Κλίντον κέρδισε την Παναμερικανική ψήφο το 2016 με +2,1%.
- Ο Μπάιντεν έχει +5% θετικό μέσο όρο στην άποψη που έχουν οι Αμερικάνοι για αυτόν. Ο Τραμπ έχει ΑΡΝΗΤΙΚΟ μέσο όρο -14%. Το 2016 και η Κλίντον και ο Τραμπ είχαν αρνητικό μέσο όρο.
- Σε όλα τα γκάλοπ φαίνεται ότι ο Μπάιντεν κερδίζει στο κοινό 18-34 με+29% αλλά και στο κοινό 65+ με +5-7%. Ο Τραμπ κερδίζει μόνο στο κοινό 45-64 με +12%.
- Ο Μπάιντεν κερδίζει τα Προάστεια (ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ) με πάνω από 10% ενώ ο Τραμπ τα είχε κερδίσει με +5%. Ειδικά εδώ έχει γίνει η μεγάλη μεταστροφή από το 2016 στις γυναίκες των Προαστείων. Ο Μπάιντεν τις κερδίζει με μεγάλη διαφορά ακόμα και +30% ενώ η Κλίντον τις είχε κερδίσει με πολύ μικρότερη διαφορά το 2016. Οι γυναίκες καθορίζουν φέτος τις εκλογές.
- Τέλος ο Μπάιντεν κερδίζει τους Independents με + 8% ενώ ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016 με +5%. Κερδίζει επιπλέον σε όσους δεν είχαν ψηφίσει το 2016 αλλά θα ψηφίσουν φέτος αλλά και σε όσους είχαν ψηφίσει άλλους υποψήφιους το 2016 με διαφορές πάνω από 15%.
- Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του Μπάιντεν είναι η απόδοσή του στους λευκούς ψηφοφόρους. Εκεί έχει μειώσει σημαντικά την απόσταση. Ο Τραμπ προηγείται με +5% ενώ είχε κερδίσει με +15% και στο πιο σημαντικό του κοινό τους λευκούς χωρίς πτυχίο προηγείται με +25% ενώ είχε κερδίσει με +38%.
Είναι βέβαιος νικητής ο Μπάιντεν;
Εάν αυτά τα στοιχεία τα βλέπαμε στην Ευρώπη θα λέγαμε πως ναι είναι βέβαιος νικητής. Αλλά στην Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Επειδή τον Πρόεδρο εκλέγουν εκπρόσωποι κάθε Πολιτείας δεν αρκεί κάποιος να κερδίσει την Παναμερικανική ψήφο αλλά θα πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία των 538 εκπροσώπων των Πολιτειών. Κάθε Πολιτεία ανάλογα τον πληθυσμό της έχει συγκεκριμένο αριθμό εκπροσώπων και όποιος κερδίζει στην Πολιτεία κερδίζει και όλους τους αντιπρόσωπους. Χρειάζονται λοιπόν 270 για την εκλογή.
Φέτος υπάρχουν πάρα πολλές Πολιτείες που θα κριθούν με μικρή διαφορά. Το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει τις 3 κρίσιμες Πολιτείες του MidWest (Πενσυλβάνια Ουισκόνσιν Μίσιγκαν) που ήταν Δημοκρατικές τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια με ποσοστά 0,2% - 0,7% και έτσι εκλέχθηκε. Ο Μπάιντεν αρκεί να τις ξανακερδίσει φέτος για να εκλεγεί. Και προηγείται με σημαντική διαφορά και στις τρείς.
· Ουισκόνσιν 52% - 44% +8%
· Πενσυλβάνια 50,2% - 45,4% +4,8%
· Μίσιγκαν 51% - 43% +8%
Ειδικά η Πενσυλβάνια όπου στα γκάλοπ η διαφορά είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες είναι αυτή που θα κρίνει τις εκλογές.
Το πρόβλημα των Ρεπουμπλικάνων είναι ότι ο Μπάιντεν προηγείται σε αυτές τις Πολιτείες με πάνω από 50%. Πρακτικά το 49% του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία και την νίκη ανεξάρτητα από την διαφορά
Για τον Τραμπ λοιπόν δεν αρκεί να πείσει τους αναποφάσιστους σε αυτές τις Πολιτείες ο οποίοι είναι λιγότεροι από 3% αλλά πρέπει να αλλάξει γνώμη σε ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων. Ή τα γκάλοπ να έχουν πέσει πολύ περισσότερο έξω από ότι το 2016.
Σε όλες τις υπόλοιπες κρίσιμες Πολιτείες (Τέξας Φλόριντα Τζόρτζια Οχάιο Αιόβα) οι διαφορές είναι της τάξης 1-2 μονάδων με τον Μπάιντεν να προηγείται στις περισσότερες εκτός από την Αριζόνα και την Β. Καρολίνα όπου προηγείται λίγο παραπάνω. Αυτές αποτελούν και τα εναλλακτικά του σενάρια εάν χάσει την Πενσυλβάνια. Εάν κερδίσει 1 από αυτές τις δύο πάλι εκλέγεται.
Ο Τραμπ από την άλλη πρέπει να κερδίσει όλες τις Πολιτείες που είναι κοντά στις δημοσκοπήσεις και την Πενσυλβάνια. Φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό;
Σήμερα έχουν ήδη ψηφίσει 95 εκατ. ψηφοφόροι δηλ. το 70% όσων ψήφισαν το 2016. Οδεύουμε σε πρωτοφανή προσέλευση ψηφοφόρων που ίσως φτάσουν και 160 εκατ. από τα 138 εκ. 4 χρόνια πριν. Όταν αυξάνεται τόσο πολύ η συμμετοχή αυξάνεται και η αβεβαιότητα. Και αυξάνεται σημαντικά.
Μπορεί η αύξηση της συμμετοχής να αφορά κυρίως στους λευκούς χωρίς πτυχίο κάτι που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα όπως ακριβώς έγινε το 2016 και να επανεκλέξουν Πρόεδρο τον Τράμπ ή μπορεί να οφείλεται κυρίως στην αύξηση της συμμετοχής των νέων και των μειονοτήτων (ΑφροΑμερικανοί, Λατίνοι κλπ) κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη νίκη των Δημοκρατικών και να δούμε ακόμα και το Τέξας να χρωματίζεται μπλε στην τηλεόρασή μας τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Μένει να το δούμε σε λίγες ώρες…